Bomo o zakonu odločali na referendumu? Foto: RTV SLO
Bomo o zakonu odločali na referendumu? Foto: RTV SLO
Poslanec SD-ja Miran Potrč
Opozicija je med drugim zahtevala preložitev razprave o zakonu o RTV-ju na eno izmed naslednjih sej. Foto: RTV SLO
Zakon o registraciji istospolnih skupnostih so zaznamovale burne razprave. Foto: EPA
Državni zbor
Poslanci končujejo junijsko sejo. Foto: RTV SLO

Poslanska skupina SD-ja je zahtevala preložitev razprave o zakonu na eno izmed naslednjih sej, vendar poslanci predloga niso potrdili, zato so se poslanci LDS-a in SD-ja odločili, da ne bodo sodelovali pri glasovanju.

Že pred tem je vlagatelj referendumske pobude Marjan Sedmak predlagal preložitev, ker še ni preučil odločitve za zavrnitev pobude. Iz pisarne predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija so sporočili, da Cukjati nima pravne ali poslovniške podlage za zadržanje odločanja o zakonu.

Poslanska skupina SD-ja je pred začetkom razprave od Cukjatija zahtevala, da nujno skliče sejo kolegija o upravičenosti tretje obravnave zakona, vendar tega ni storil.


Svoje mnenje o zakonu o RTV-ju lahko izrazite na forumu.

Izidi naše spletne ankete:

Na morebitnem referendumu o zakonu o RTV Slovenija bi predlog zakona:

- podprl/-a. - 33 %
- zavrnil/-a. - 43 %
- Ne vem. - 7 %
- Ne bi glasoval/-a. - 17 %

n=1493

Opozicija ima s podpisi 30 poslancev še vedno možnost vložiti zahtevo za razpis tako predhodnega kot naknadnega referenduma. V opozicijskih LDS-u in SD-ju, ki tudi najbolj nasprotujeta sprejetju zakona, so napovedali, da so vse možnosti še odprte.

Istospolna skupnost uzakonjena
Poslanci so med drugim s 44 glasovi proti trem sprejeli tudi zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Druga obravnava zakona je bila izjemno burna, zaznamovala pa jo je predvsem žaljiva izjava poslanca SDS-a Pavla Ruparja. Tudi sicer so nekateri poslanci pokazali svojo nestrpnost do homoseksualcev.

Poslanci izprašali ministre


Ministri so sicer na začetku seje nadaljevali z odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Minister za zdravje Andrej Bručan je v zvezi s problematiko pomanjkanja zdravnikov dejal, da je razmere nemogoče rešiti v kratkoročnem obdobju. Glede morebitnega uvoza zdravnikov iz Slovaške je povedal, da bi bila rešitev verjetno najhitrejša, vendar jo bo težko uresničiti.

Finančni minister Andrej Bajuk je glede nizke gospodarske rasti v prvem četrtletju dejal, da sta, če odmislimo enkraten vpliv vstopa Slovenije v EU, lanska in letošnja stopnja rasti popolnoma primerljivi. Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl ni bil zadovoljen z odgovorom, zato je predlagal, da DZ o tej temi razpravlja na naslednji seji.

Minister za delo Janez Drobnič je glede zlorab v študentskih servisih dejal, da bodo področje posredovanja študentskih del uredili tudi s preusmeritvijo dela sredstev iz koncesnin in štipendij. Dejal je, da nikakor ne nameravajo ukiniti študentskega dela.

Konec šolskih uprav
Poslanci so po skrajšanem postopku sprejeli vladne spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, z njim pa v celoti odpravili šolske uprave. Obravnavali so še novelo zakona o delovnem času mobilnih delavcev in o zapisovalni opremi v cestnih prevozih ter zakon o zaščiti razseljenih oseb.

V Eurojust Gabrijelčičeva
Za kandidatko za predstavnico Slovenije v Eurojustu so poslanci s 54 glasovi proti petim imenovali višjo državno tožilko Malči Gabrijelčič. Že prej sta pozitivno mnenje o kandidatki podala vlada in sodni svet.

Novi nadzorniki sklada kmetijskih zemljišč
DZ je imenoval nadzorni odbor Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Podporo so dobili Marija Osvald (predlagatelj NSi), Janez Tavčar (SD), Branko Tomažič (SLS), Marijan Golavšek in Tomaž Šinigoj (oba SDS).