Erjavčeva je pripravljena sodelovati v preiskovalnih postopkih. Foto: MMC RTV SLO
Erjavčeva je pripravljena sodelovati v preiskovalnih postopkih. Foto: MMC RTV SLO

Vse skupaj me je zelo prizadelo in izjemno načelo moje psiho-fizično zdravje, tako da trenutno nisem celovito sposobna odgovarjati na obtožbe.

Karmen Erjavec
Policisti na Fakulteti za družbene vede
Na FDV-ju so sporočili, da gre za težavna strokovna vprašanja in da zadeve še preučujejo. Foto: BoBo

"Vse skupaj me je zelo prizadelo in izjemno načelo moje psihofizično zdravje, tako da trenutno nisem celovito sposobna odgovarjati na obtožbe," je Erjavčeva zapisala za MMC. Izrazila je tudi pripravljenost sodelovanja v postopkih, ki bi ugotovili realno stanje njenega dela, "v upanju, da bodo ohranili moje dobro ime, dobro ime mojih bližnjih domačih in sodelavcev in ugled strokovnega ter raziskovalnega dela na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani". Ob tem pa se je opravičila vsem, ki so bili zaradi teh postopkov in njenih preteklih dejanj prizadeti.

Fakulteta njena pretekla dela še preučuje
Na FDV-ju so za MMC na vprašanja, med drugim tudi, koliko dela Erjavčeve je strokovno utemeljenega, koliko pa ga strokovne presoje ne vzdrži, odgovorili le, da "gre za težavna strokovna vprašanja". "Zadeve še proučujemo," so dodali. Delo sicer poroča, da na FDV-ju poudarjajo, da bo treba imenovati posebno komisijo in počakati na izsledke. Tako ni še jasno, katera znanstvena dela naj bi bila sporna.

Delo še poroča, da so na fakulteti pojasnili, da jih je novica o sumu akademske nepoštenosti presenetila. S strokovnostjo in delom njenih zaposlenih namreč pred tem ni bilo takšnih težav.

Ob tem so na fakulteti sporočili tudi, da je Erjavčeva "iz osebnih razlogov odstopila s funkcije predstojnice Katedre za novinarstvo in podala prošnjo za sporazumno prenehanje delovnega razmerja". Karmen Erjavec je med drugim kot predavateljica sodelovala tudi pri predmetu Novinarstvo, etika in profesionalnost.

Velika znanstvena produktivnost porodila sum
Karmen Erjavec je, sodeč po bazi sicris, zelo produktivna, tako zelo, da so se začeli pojavljati pomisleki o verodostojnosti njenih objav. Slovenska tiskovna agencija (STA) ob tem poroča, da ima nekdanja predstojnica Katedre za novinarstvo izjemno število objav in točk. V bazi sicris ima nekaj manj kot 2.500 točk, medtem ko naj bi imeli povprečni znanstveni delavci 500, vrhunski pa 1.000 točk na pet let.

Točke prinašajo tudi objave v priznanih mednarodnih publikacijah, pri čemer je Planet TV poročal, da je prišlo pri objavi del Karmen Erjavec tudi do vsaj enega primera poskusa dvojne objave članka v različnih publikacijah.

Prijav ni bilo
Delo sicer še poroča, da je Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) pojasnila, da niso prejeli nobene prijave glede sumov ponarejanja oziroma prirejanja raziskovalnih del oziroma projektov na FDV-ju. Prijave glede kakršnih koli nepravilnosti v delu Karmen Erjavec prav tako niso prejeli na Univerzi v Ljubljani, so nam sporočili, zato zadeve ne komentirajo.

Erjavčeva je sicer uradno odsotna zaradi bolniškega dopusta.

Vse skupaj me je zelo prizadelo in izjemno načelo moje psiho-fizično zdravje, tako da trenutno nisem celovito sposobna odgovarjati na obtožbe.

Karmen Erjavec