Karl Erjavec, za zdaj še okolijski minister, je prepričan, da ga državni zbor, če je v interesu poslancev, da branijo pravno državo, ne bo razrešil. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec, za zdaj še okolijski minister, je prepričan, da ga državni zbor, če je v interesu poslancev, da branijo pravno državo, ne bo razrešil. Foto: MMC RTV SLO

Jaz skušam prepričati kolege, da ostanemo v koaliciji, ker se mi zdi, da ni potrebno, da izvedemo krizo.

Karl Erjavec
Erjavčeva usoda pred poslanci
Erjavec o Zalarjevem posredovanju

Okolijski minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je pred sejo DZ-ja tako odzval na informacijo, da je bilo za sestanek med Pahorjem in Igorjem Šoltesom potrebno Zalarjevo posredovanje. Kot je znano, sta se pogovarjala o možnostih za Erjavčevo razrešitev. Računsko sodišče je neodvisno, zato je nerazumljivo, da vladni minister posreduje za sestanek med omenjenima, je dejal Erjavec.

Menjava Erjavca je stvar politične higiene. In ni prav, da je vzel celo vlado za svojega talca.

.

Katarina Kresal na Twitterju

Če bi se Šoltes želel srečati s Pahorjem, bi lahko dejal svoji tajnici, naj pokliče v premierjev kabinet in se dogovori za sestanek. Za to ne potrebuje posrednika, je prepričan minister za okolje.

Kot je znano, je Zalar za požareport pojasnil, da mu je lani decembra Šoltes res dejal, da se želi govoriti s Pahorjem v zvezi z revizijo na ministrstvu za okolje. "Ni mi povedal zakaj, jaz pa ga tudi nisem spraševal. Še istega dne sem to sporočil šefinji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic. To je vse, kar vem. Nimam pojma, kaj se je dogajalo kasneje," trdi minister.

Erjavec je danes tudi pojasnil, da ima DeSUS poleg poslanca in slovenjgraškega župana še nekaj dobrih in strokovnih kandidatov za novega ministra za okolje. A je dodal, da "je treba najprej razrešiti Karla Erjavca".

Matjaž Zanoškar, ki so ga je v javnosti največkrat omenjali kot Erjavčevega naslednika, je javnost seznanil, da od kandidature odstopa. Kot kandidat se zdaj neuradno omenja Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urbanizem na MOL-u.

Nekateri poslanci razmišljajo o odhodu
Po poročanju Nine Mrzlikar za TV Slovenija je Erjavec oznanil tudi, da nekateri poslanci DeSUS-a razmišljajo, ali je sploh še smiselno sodelovati v koaliciji. Poslanec Franc Jurša naj bi se tako po jutrišnjem glasovanju v državnem zboru odločil, ali bo vrnil mandat ali pa se bo pridružil drugi poslanski skupini.

"Mi smo še vedno trden člen koalicije, tako kot smo napovedovali, vendar če bodo poslanci koalicije jutri glasovali proti ustavni presoji, je za nas resen razmislek," dodaja DeSUS-ov poslanec Anton Urh. Poslancem bodo namreč predlagali, da pred glasovanjem še ustavno sodišče pozovejo, naj presodi o predlogu za razrešitev.

"Ne pričakujem razrešitve"
Erjavec je dejal še, da razrešitve ne pričakuje in da ga državni zbor, če je "njegov interes, da brani pravno državo", ne bo razrešil. Če pa ga bodo razrešili, Erjavec napoveduje ustavno presojo odločitve.

Predsednik DeSUS-a računa, da bodo poslanci varovali pravni red in ustavno državo in bodo zato še pred glasovanjem o njegovi razrešitvi poslali Šoltesov poziv za razrešitev v ustavno presojo. "Upam, da bo predsednik DZ-ja Pavle Gantar vodil sejo tako, da bo prišlo do predhodne ustavne presoje, drugače je šla naša pravna država po gobe," meni Erjavec. Ob tem je dodal, da je "stvar tehnike", kdo bo predlagal sklep o ustavni presoji.

Erjavec je prepričan, da poziv za njegovo razrešitev ni prišel zaradi problema ločevanja odpadkov, ampak je poziv poskus njegove "politične eliminacije iz slovenskega političnega prostora".

O morebitni ustavni obtožbi zoper predsednika vlade zaradi predloga za njegovo razrešitev pa je predsednik DeSUS-a dejal, da je še prezgodaj govoriti o tem.

Jaz skušam prepričati kolege, da ostanemo v koaliciji, ker se mi zdi, da ni potrebno, da izvedemo krizo.

Karl Erjavec
Erjavčeva usoda pred poslanci
Erjavec o Zalarjevem posredovanju