Nasprotniki parade se sprašujejo, kdo je sprejel odločitev in koliko bi državo stala. Foto: RTV SLO
Nasprotniki parade se sprašujejo, kdo je sprejel odločitev in koliko bi državo stala. Foto: RTV SLO

Obnašamo se, kot bi se sramovali te vojske.

Robert Horvat, poslanec SDS-a
Postrojeni vojaki
Parada je bila sprva načrtovana za 25. junij. Potekala naj bi po Slovenski cesti, udeležili pa bi se je pripadniki SV-ja in veterani vojne za Slovenijo. Foto: SV

Erjavec je na seji odbora DZ-ja za obrambo še dejal, da je s predsednikom Drnovškom v korektnih odnosih, zato zavrača očitke, da je z njim v kakršnem koli sporu.

Če bi parada pomenila, da bi se Slovenke in Slovenci razdruževali in ne združevali, ne bi imela nobenega smisla, je še dejal Erjavec.

Odbor za obrambo je vprašanje parade obravnaval na prošnjo poslanca SD-ja Aurelia Jurija, ki je izrazil skrb nad polemiziranjem predsednika Drnovška in ministra Erjavca o primernosti parade, ki je potekalo prek medijev. Prav zaradi tega je Juri predlagal obravnavo parade ter vprašanj o položaju in pristojnostih ministra in predsednika v zvezi z njo.

Na primernost razprave so imeli nekaj pripomb koalicijski poslanci, ki so menili, da zanjo ni nobene podlage in da bi morali odločitev o slovesnosti prepustiti tistim, ki so zanjo odgovorni.

Že umaknjena s programa
Vlada je že sprejela spremenjen program državnih proslav, v katerem ni več vojaške parade. Dokončna odločitev o (ne)izvedbi parade bo sprejeta najkasneje do 25. maja, torej mesec dni pred državno proslavo. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da si želi dostojnega praznovanja slovenske osamosvojitve, ki bi državljane združilo najmanj toliko, kot jih je sama osamosvojitev.

Ministrstvo zanika preplačila
Minister za obrambo je na seji zanikal tudi pisanja nekaterih medijev, da naj bi ministrstvo preplačalo nabavo pehotne oborožitve. 10. avgusta je bila po zatrdilih ministra z belgijskim podjetjem FN Herstal oz. njegovim zastopnikom za Slovenijo podjetjem Arex podpisana končna vrednost pogodbe v višini 1,823 milijarde SIT. Ministrstvo trdi, da je cena za četrtino nižja od ponujene.

Ministrstvo je naročilo:
- 125 ostrostrelnih pušk v kalibrih 7,62 mm, 338 LM in 12,7 mm
- 250 puškomitraljezov kalibra 7,62 mm
- 100 puškomitraljezov kalibra 5,56 mm

Izvedba pogodbe je sedaj v sklepni fazi. Vojski so že bili dostavljeni puškomitraljezi, rezervni deli, orodja za vzdrževanje, dobavitelj pa mora dobaviti še ostrostrelne puške in izpeljati dogovorjena usposabljanja uporabnikov in vzdrževalcev pušk.

Obnašamo se, kot bi se sramovali te vojske.

Robert Horvat, poslanec SDS-a