Čedalje več Slovencev in Slovenk si ne more privoščiti niti najosnovnejših živil. Foto: MMC RTV SLO
Čedalje več Slovencev in Slovenk si ne more privoščiti niti najosnovnejših živil. Foto: MMC RTV SLO

Na razpisu izbrana podjetja so t že začela dostavljati prve pošiljke živil v skladišča človekoljubnih organizacij, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje. V tem tednu je potekala dobava sončničnega olja, v juliju pa sledijo še dobave pšenične moke, testenin, riža, mleka in pšeničnega zdroba.

Drugi del pošiljke bodo dobavitelji dostavili v decembru, za mleko pa je predvidena še vmesna dobava v oktobru, so sporočili z ministrstva.
Stiske ljudi se hitro povečujejo
Slovenija je od EU-ja letos dobila 288 ton posnetega mleka v prahu v vrednosti dobrega pol milijona evrov in dva milijona evrov finančnih sredstev za nakup osnovnih živil. Človekoljubnim organizacijam bo skupaj dobavljenih 552 ton pšenične moke, 882 ton testenin, 487 ton brušenega riža, 388 ton pšeničnega zdroba, 1.866.960 litrov mleka in 230.000 litrov rafiniranega jedilnega sončničnega olja.

Vrednost dobavljene hrane v maloprodaji je ocenjena na okoli 6,7 milijona evrov. Pomoč v hrani v zadnjih letih dobiva že več kot 250.000 ljudi. Sredstva za pomoč najbolj ogroženim v EU-ju so se letos povečala na 500 milijonov evrov.

Lani dobili 2,4 milijona evrov pomoči
Po prvi razdelitvi sredstev za leto 2012 bi Sloveniji pripadlo zgolj 515.000 evrov, saj je Evropska komisija hotela sredstva za ukrep bistveno znižati. Vendar je po dodatnih usklajevanjih Komisija državam članicam dodelila dodatna sredstva. Slovenija bo tako prejela še več kot lani, ko smo dobili okoli 2,4 milijona evrov.