Mariborska univerza krči tako število študijskih mest kot tudi število študijskih programov. Foto: BoBo
Mariborska univerza krči tako število študijskih mest kot tudi število študijskih programov. Foto: BoBo

Manjše generacije in predvsem varčevalni ukrepi so zaradi zmanjšanja proračunskih sredstev javne univerze prisilile h krčenju števila prostih vpisnih mest za novo študijsko leto. Samo na mariborski univerzi bo letos za 6,4 odstotka manj vpisnih mest, kot jih je bilo lani, je povedala prorektorica univerze Mihaela Koletnik.

Tudi članice Univerze v Ljubljani so zmanjšale število študijskih mest, tako je v letošnjem razpisu na prvi bolonjski stopnji 570 manj prostih mest kot lani, na drugi stopnji pa je približno 400 mest manj. Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik ob tem dodaja, da bodo zaradi varčevanja posamezne fakultete svoje delovanje prevetrile v sanacijskih programih, kjer bodo poskrbeli za racionalnejše delovanje, "to z drugimi besedami seveda pomeni manj programov oziroma manj izbire".

Manj študijskih mest bo ponudila tudi Univerza na Primorskem, ki je v največjih finančnih težavah. Rektor Dragan Marušič pa ob tem dodaja, da za zdaj ne krčijo študijskih programov, temveč poskušajo s programi v angleščini poiskati svoj prostor tudi na tujem trgu.

Na letošnjem razpisu so javne univerze in visokošolski zavodi s koncesijo razpisali 18.101 študijsko mesto, kar je 1000 mest manj kot lani. Tej ponudbi pa je treba dodati še nekaj sto vpisnih mest na zasebnih visokošolskih zavodih, kar pomeni, da fakultete čaka oster boj za prepričevanje novih študentov.