Po letih kolobocije je država le našla neko smotrno uporabo za falcona. Foto: BoBo
Po letih kolobocije je država le našla neko smotrno uporabo za falcona. Foto: BoBo

Letalo falcon je bilo v Švici na servisnem pregledu od 14. marca. Po dvomesečnem servisu je po navedbah ministrstva za obrambo že prejšnji teden imelo testni polet, a je bil zaradi odpovedi motorskega senzorja obratov N1 neuspešen. Po dobavi in zamenjavi senzorja so danes opravili ponovni testni polet, ki ga je falcon uspešno prestal. Skupni strošek z DDV-jem je bil 1.367.603 evre, so dodali.

Vlada je falcona kupila leta 2001 za 33 milijonov evrov, od takrat pa so ga spremljale številne težave, letalo pa je nazadnje marca lani postalo uporabno za prevoz organov za presaditev.

Država naj bi izkrivljala konkurenco
Vendar tudi tovrstna namembnost falcona očitno ni vsem pogodu. Na agenciji za civilno letalstvo so pred dnevi potrdili, da so prejeli prijavo zaradi domnevnega motenja konkurence, prijavo pa je podal eden od imetnikov operativne licence.

Obenem so na agenciji pojasnili, da je falcon vpisan v vojaški register, zato nimajo pristojnosti ukrepanja ter nimajo pooblastil na področju varovanja konkurence, zato so o problematiki obvestili agencijo za varstvo konkurence.