Vrnitev falcona v Slovenijo se je zavlekla zaradi deregistracije in zaključevanja pravnih postopkov v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Vrnitev falcona v Slovenijo se je zavlekla zaradi deregistracije in zaključevanja pravnih postopkov v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Falcon še vedno na tleh

Falcona naj bi tako na servis odpeljali jutri, za že drugo preložitev datuma odhoda pa naj bi bili krivi zapleti pri urejanju dokumentacije. Po poročanju TV Slovenija je sicer drugi možen razlog za to, da je letalo še vedno v Združenih državah Amerike, pregovarjanje z dosedanjim najemnikom falcona glede plačila poškodb na letalu.

Na vladno letalo tako že nekaj časa čakajo v podjetju Jet Aviation, ki ga bo opravilo servis. Trajal naj bi en mesec in stal okoli 80.000 dolarjev. Sprva je bilo predvideno, da bo falcon proti Evropi poletel že v petek in v ta namen se je tja pretekli torek odpravila tudi petčlanska ekipa, ki bi morala letalo prevzeti, a je bil let prestavljen, uradno zaradi postopkov deregistracije in zaključevanja pravnih postopkov v ZDA.

Kdo bo najemnik letala, še ni znano. Komisija za odpiranje ponudb za najem je ugotovila, da so ustrezne tri ponudbe, in sicer ponudbe Adrie Airways, Gia Poslovne aviacije in Linxaira. Z vsemi družbami so se pogajanja začela že julija, a še niso končana.

Vlada naj bi po določilih razpisa letalo v najem oddala za najmanj štiri leta, najemnik pa se bo obvezal, da bo letalo koristil za svoje potrebe in ga ne bo dal v podnajem brez dovoljenja vlade. Poleg tega razpis določa še, da bo najemnik ob sklenitvi pogodbe plačal varščino v višini pol milijona evrov, ki jo bo vlada v primeru kršenja pogodbe lahko obdržala.

Falcon še vedno na tleh