Fank pričakuje, da bo preiskava vdora hitro končana. Foto: BoBo
Fank pričakuje, da bo preiskava vdora hitro končana. Foto: BoBo

O vdoru v omrežje Tetra, ki ga poleg policije za del komunikacij uporabljajo tudi vojska, Sova in drugi državni organi, je prvi poročal spletni portal podcrto.si. Vdor se je po pojasnilu policije lahko zgodil zaradi napak pri prenosu šifrirnega ključa do radijskih terminalov, saj sistem lahko deluje v šifriranem in nešifriranem načinu. Zaradi tega so bili nešifrirani tudi nekateri pogovori, ki bi sicer morali biti zavarovani, kar je policijo presenetilo.

Omenjena napaka pri prenosu se je po besedah policije pojavila v izjemno redkih primerih - v od 25 do 92 komunikacijah mesečno od približno 150.000 policijskih komunikacij mesečno. Po besedah Fanka omrežje Tetra ni do konca izdelano, saj je imela policija denar le za vzdrževanje, ne pa tudi za razvoj. Precejšen del Slovenije zaradi premalo denarja s sistemom Tetra sploh ni pokrit, ampak še vedno deluje na analognem radijskem sistemu, ki sploh ni šifriran.

Z decembrskim vdorom po njegovih besedah iz policije sicer niso ušli podatki, ki bi bili škodljivi za njeno delo. Je pa isti storilec poskušal vdreti ali pa vdrl tudi v druge institucije, kjer zaščita komunikacije ni bila tako visoka, je dodal Fank. Z drugimi podrobnostmi vdora sicer ni seznanjen, prav tako pa še ne ve, ali bodo policisti zaradi vdora podali kazensko ovadbo. Meni pa, da bo zadeva hitro končana.
Varnosti jim še ne bo uspelo dodelati
Na policiji so ob tem pojasnili, da je bilo v infrastrukturo sistema Tetra doslej vloženih 12,9 milijona evrov, večina med letoma 2003 in 2007. Leta 2008 je gradnja zastala, tako da omrežje po 12 letih še ni dokončano.

"Dodatni dvig varnosti je predviden v letu 2015 z izvedbo investicijskega vzdrževanja, s katerim bomo zamenjali centralna stikala in še nekatere druge komponente. Kljub temu 100-odstotna varnost celotnega sistema ne bo zagotovljena, saj se tehnologija in tudi preučevanje kriptirnih ključev stalno razvijata," so zapisali.