Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Tako kot že mnogokrat do zdaj to niso bila pogajanja, to je bila izmenjava stališč. Mislim, da nas vlada ne jemlje resno, zato mora prevzeti odgovornost sam premier," je po pogajanjih poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. Predsednik vlade Robert Golob bi po njegovem mnenju moral priznati napake vlade in skušati rešiti situacijo v dobrobit vseh sodelujočih na pogajanjih.

Sindikat se bo v torek dopoldne sešel na glavnem stavkovnem odboru, kjer bodo predlagali zaostritev stavke. Po besedah Polha je odziv zdravnikov na poziv k zbiranju preklicev soglasij za nadurno delo množičen. Preklic soglasij je tako ena od mogočih oblik zaostrovanja, je potrdil.

V Fidesu so sicer k udeležbi na pogajanjih večkrat pozvali ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki pa je večkrat pojasnila, da za to nima mandata. Kot je tokrat povedal Polh, vladna pogajalska skupina zagotavlja, da je ministrica stalno obveščena o vsem dogajanju na pogajalskih sejah, zato se čudi, da se pogajanj ne udeleži.

Strani se po besedah namestnika vodje vladne pogajalske skupine Denisa Kordeža še vedno vrtita okoli datuma uveljavitve finančnih učinkov, torej dvigov plač. Vlada namreč ne privoli v parcialne dogovore s katerim koli sindikatom, ki bi prinesel finančne učinke pred 1. januarjem 2025.

Naslednja pogajanja bodo v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa. "Srčno upamo, da pridemo do napredka in da tudi Fides končno razume, da ne glede na to, kdo sedi nasproti njih, so stališča pač enaka," je povedal Kordež. O vsebini ponujenega sindikatu ni želel govoriti, je pa poudaril, da so bile vladne ponudbe konkretne.

Zbor stavkajočih na ljubljanskem onkološkem inštitutu

Na zboru stavkajočih na onkološkem inštitutu so se zbrali člani in nečlani Fidesa. V sindikatu sicer preštevajo umike soglasij za nadurno delo, ki naj bi jih prešteli do srede. "Ampak že danes lahko rečem, da jih je krepko čez polovico," je v izjavi po zboru stavkajočih dejala onkologinja in članica stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek.

Zbori stavkajočih so potekali tudi v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Izola.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zdravniki poudarjajo, da je manjša obremenitev zdravnikov pomembna za nudenje kakovostne in varne oskrbe bolnikom in da "imamo tudi ob tem delovniku več prostega časa za družino, kar so predvsem prizadevanja in želje mlajših zdravnikov". "Žal pa je v našem zdravstvu glede na pomanjkanje zdravnikov ta delovnik dejansko znanstvena fantastika in se bo država oziroma vlada morala zelo potruditi, kako bo ponudila konkurenčne delovne pogoje, da bo privabila in ohranila zdravnike ter na splošno vse zaposlene v javnem zdravstvu," je opozorila Ana Lina Vodušek.

Poudarila je, da se zavzemajo za celovite spremembe in za gradnjo zdravstvenega stebra za vse zaposlene. "Zavržna je trditev, da nam gre samo za plače in nesorazmerja. V resnici so naše zahteve zgolj jamstvo in zaveze od te vlade, da se bo za zdravstveni steber dejansko potrudila," je dejala.

Po njenih besedah se zavzemajo tudi za to, da se v zdravstvenem stebru uredi specifika zdravstva, da se na državni ravni sprejmejo strokovni standardi in normativi, kar lahko pomeni tudi "podstat za variabilno nagrajevanje zaposlenih in konkurenčno zaposlitev za ohranitev kadra".

V Fidesu so se sicer odzvali tudi na mnenje komisije za medicinsko etiko. V mnenju je po navedbah sindikata "elegantno skrita ugotovitev, da za nastale slabe razmere nikoli niso odgovorni le zaposleni v zdravstvu". "To ugotovitev zmorejo vztrajni prebrati šele po dolgem naštevanju vsega škodljivega, kar naj bi stavka povzročala. Pozabi pa komisija v svoji izjavi na dejstvo, da stavkamo prav zaradi vsega, kar je danes za njih tako neetično," so poudarili v Fidesu.

Lepo bi bilo, če bi se bili člani te od vlade imenovane komisije voljni prebuditi kakšno leto prej in opozoriti na težave, ki tvorijo bistvo današnjih etičnih zagat, so še ocenili v sindikatu.

Sorodna novica Prevolnik Rupel: Pravice stavkajočih ne smejo posegati v pravice bolnikov

Zdravniško društvo poziva, da Fides in vlada zbližata stališča

Oglasili so se v Slovenskem zdravniškem društvu, kjer pozivajo vlado k spoštovanju pravne države in izpolnitvi podpisanega dogovora s Fidesom iz leta 2023. Niso namreč naklonjeni podaljševanju zdravniške stavke, ki traja od začetka januarja. "V stiski so tako bolniki kot zdravniki. Stremimo k zbližanju pogajalskih stališč, saj se s podaljševanjem pogajanj ogrožajo bolniki, kar ni v interesu nikogar, nikakor pa ne pripomore k ohranitvi javnega zdravstvenega sistema," so v društvu poudarili v sporočilu za javnost.

Opozarjajo, da je zdravnikov v Sloveniji premalo, ob tem pa mreža zdravstvenega varstva na primarni ravni ne uspe opraviti vloge tistega, ki skrbi za vstop bolnika v javni zdravstveni sistem. Osebnim zdravnikom namreč ne uspe opraviti svojega dela, kar dodatno povečuje čakalne vrste pri specialistih, bolniki pa posledično odhajajo na samoplačniške preglede. Prav tako je primarna raven po njihovem opažanju slabše dosegljiva kot pred epidemijo covida 19.

S poti je zašel tudi koncept urgentnih centrov, ob čemer velik delež njihovih uporabnikov na potrošniški način zlorablja javno zdravstvo. Prav tako pa danes ni več jasne razmejitve med javnim in zasebnim zdravstvom, še opozarjajo v društvu.

Fides in vlado zato pozivajo k zbližanju pogajalskih stališč ter da naj pripomoreta k takojšnji vzpostavitvi javnega in dostopnega zdravstvenega sistema.

Sindikat Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Fides napoveduje zaostritev stavke