Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je bila po tem, ko se je sešla z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov in po tem, ko se Fides ni udeležil stebrnih pogajanj v okviru prenove plačnega sistema, vlada pa se ni udeležila stavkovnih pogajanj s Fidesom, gostja Odmevov, ki jih je vodila Tanja Starič.

Sorodna novica Pogajanja brez Fidesa, ki je želel ob isti uri ločen sestanek. Ministrica upa na več odgovornosti.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov traja že 12 dni, zelo očitna je vaša odsotnost. Zdravniki pravijo, da odsotnost ministrice na pogajanjih kaže na mačehovski odnos države do težav v javnem zdravstvu. Tudi direktorje nekaterih bolnišnic smo danes slišali, da pričakujejo, da se boste pogovorili z zdravniki. Zakaj vas ni?

Na ministrstvu za zdravje aktivno pripravljamo ukrepe, ki so sistemski in ki bodo zagotovili kakovost in dostopnost do zdravstvenih storitev za vse državljane. Nikakor si ne moremo dovoliti, da zaradi stavke vse druge aktivnosti v času, ko imamo dolge čakalne dobe in druge težave v zdravstvu, prekinemo. Vlada je imenovala pogajalsko skupino, ki jo z ministrstva za zdravje zastopa Denis Kordeš, ki me seveda o poteku pogajanj absolutno dnevno obvešča.

Govorimo tudi o stebrnih pogajanjih, ne o pogajanjih o stavkovnih zahtevah Fidesa. Tudi na stebrnih pogajanjih ne sodelujete. Ali boste sodelovali vsaj v tem delu pogajanj?

Stebrna pogajanja vodi ministrstvo za javno upravo in zadevajo vse poklicne skupine. Pri zdravstvenem stebru bo kot predstavnik ministrstva sodeloval državni sekretar Denis Kordeš.

Vztrajala bi pri tej odsotnosti, ker je o tem veliko polemik. Zdravniki pričakujejo vašo avtoriteto, pričakujejo vas kot zaveznico. Ali podpirate to, kar zahtevajo zdravniki, če zdaj govoriva o stavkovnih pogajanjih? Vemo, da zahtevajo, da vlada izpolni to, kar je podpisala. In sicer takoj, ne z odlogom.

Na vladi smo usklajeni in vemo, kaj želimo. Vsa pogajalska izhodišča, kot jih predstavljata državni sekretar in vladna pogajalska skupina, so usklajena med mano, pogajalsko skupino in predsednikom vlade. Za njimi trdno stojimo. Tudi če bi se udeležila teh pogajanj, bi bila naša stališča popolnoma enaka. V pogajalsko skupino pa pač vstopa naš imenovani predstavnik.

Sorodna novica Ministrico so direktorji zavodov "pomirili", da je za bolnike dobro poskrbljeno

Ali ste se v tem času neuradno pogovarjali z zdravniki, s sindikatom, s komer koli?

S sindikati se pogovarjam. Včeraj smo se pogovarjali s sindikatom zdravstvene nege. Sicer pa se ob robu pogajanj s Fidesom neuradno ne srečujemo.

Srečali ste se z direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic. Rekli ste, da je spodbudno, kar so povedali, torej da naj se stavka še ne bi poznala v sistemu. A stavka še traja, prve posledice so že tu. Če začnemo z bolniškimi listi, ali je obveznost zdravnikov, da izdajo bolniški list ali ne?

Obveznost zdravnikov je, da izdajo bolniške liste. V času stavke pa pravice stavkajočih ne smejo posegati v pravice bolnikov, ki so v času stavke šibkejši člen. Zato smo na ministrstvu za zdravje izdali priporočila, da se opravljajo vse tiste zdravstvene storitve, ki bi lahko ob neizvajanju kakor koli poslabšale neko nujno zdravstveno stanje oziroma povzročile neko škodo zdravju pri državljanih. S tem namenom je bilo izdano priporočilo ministrstva za zdravje.

Ali je znan podatek, kolikšna je škoda te stavke za paciente?

Danes smo imeli sestanek z nekaterimi direktorji bolnišnic in nekaterih zdravstvenih domov, sestanke bomo nadaljevali še v prihodnjem tednu. Moram reči, da so me relativno pomirili. Povedali so mi, da so zamiki predvsem pri t. i. prospektivnem programu, se pravi tistem, ki je načrtovan in ki ni nujen. Ti zamiki so različni, bolj se poznajo v manjših bolnišnicah, v povprečju od dva do deset odstotkov. Najvišji delež preloženih terminov je bil v eni od bolnišnic, na enem oddelku, ki sega do 30 odstotkov.

To ni tako malo

To ni tako malo.

Ali stavkajo vsi zdravniki? Ali je jasno, koliko zdravnikov stavka?

Ne, tega podatka po zakonu o stavki ne smemo zahtevati, tako da te informacije nimamo, tudi od direktorjev je ne moremo zahtevati.

Zdaj pa to, kar nas vse skrbi, predvidevam, da tudi vlada pripravlja kakšne scenarije o tem, kaj bo ... Govorimo seveda o umiku soglasja za nadurno delo. To bi pomenilo, kot pravijo, zlom sistema: kako se ministrstvo pripravlja na take, recimo temu izredne razmere, če seveda do njih pride?

Umik soglasja – se pravi, to je umik soglasja nad 48 ur oziroma nad osem nadur nad rednim delom – bi zagotovo spremenil organizacijo dela v posameznih organizacijah, v zavodih. To je bil eden od razlogov, zakaj smo se danes srečali.

Če dovolite podatek … Več kot 50 odstotkov zdravnikov je že napovedalo, da bodo umaknili to soglasje.

Ti deleži so v nekaterih bolnišnicah po teh podatkih, ki so mi jih danes povedali, večji, v nekaterih pa niso tako visoki. Razlikujejo se tudi po oddelkih … V tem primeru pač vodstva imajo neke scenarije, naredili so neke simulacije, kako bo potekalo delo, ker bo treba poseči v organizacijo oddelkov. Verjetno se bo veliko prelilo na intenzivne oddelke, na urgenco, tako da imajo pripravljene neke scenarije.

To pomeni združevanje oddelkov, ko govorimo o specialistih? Kakšni so ti scenariji?

Scenariji so od odvisni od bolnišnic, ker nekatere manjše bolnišnice imajo manj oddelkov, nekatere jih imajo več, tako da vsak direktor zase oziroma vodstvo je že začelo za vsak primer pripravo teh scenarijev. Zagotovo tudi razmišljajo o popoldanskem delu zdravnikov ob delu po podjemnih pogodbah in tako naprej, tako da je v tem trenutku odprtih veliko možnosti. Nismo pa še prepričani, kako, oziroma ne vemo, kakšni ukrepi bodo potrebni. To je odvisno od zaostrovanja stavke na drugi strani.

To so torej direktorji zavoda, vodstva zavodov … Kako se pa ministrstvo pripravlja na ta morebitni črni scenarij?

Ministrstvo se seveda mora ukvarjati z vodenjem, moramo zagotoviti, da bo zdravstveni sistem deloval, zato intenzivno spremljamo podatke, spremljamo, kaj se dogaja s pogajanji … V vsakem primeru želimo to preprečiti, zato vabimo Fides, da se udeležuje stebrnih pogajanj, da bi takšno zaostrovanje stavke preprečili.

Kaj pa pogajanja o stavkovnih zahtevah? Fides je razumel to, da predstavnika vlade ni bilo na teh pogajanjih, kot da se vlada umika iz pogajanj.

Ne. Pogajanja s Fidesom se nadaljujejo, imamo že tudi naslednji datum. Seveda pa vzporedno potekajo tudi vsa stebrna pogajanja.


Ministrica za zdravje Prevolnik Rupel o zdravniški stavki