Ali bo tudi Slovenija uvedla posebne enote za pregon gospodarskega kriminala? Foto: MMC RTV SLO
Ali bo tudi Slovenija uvedla posebne enote za pregon gospodarskega kriminala? Foto: MMC RTV SLO
Guardia di Finanza
V Italiji imajo že dolgo tradicijo finančne policije (Guardie de Finanza), ki deluje od leta 1774. Foto: EPA
Boštjan Penko
Na konferenci je sodeloval tudi nekdanji državni tožilec za pregon organiziranega kriminala, Boštajn Penko, ki meni, da država pri preganjanju gospodarskega kriminala ni uspešna. Foto: MMC RTV SLO

Pred dnevi so na programski konferenci člani SD-ja razpravljali tudi o pregonu gospodarskega kriminala in predlagali rešitev: finančno policijo.

Na ta način bi, tako menijo člani SD-ja, lažje ustavili nezadržno širjenje gospodarskega kriminala. Pri tem opozarjajo, da bi morale biti državne nadzorne ustanove bolj neodvisne pri svojem delu, spodbujati pa bi morali tudi povezovanje gospodarskih, kazenskih in drugih strokovnjakov.

Sebastjan Jeretič, tiskovni predstavnik SD-ja, je za MMC pojasnil, da gre za "idejo, o kateri bomo razpravljali naslednja dva meseca".

"Pripravljen imamo elaborat z vsemi slabostmi in prednostmi morebitnih rešitev," pravi Jeretič in dodaja: "O konkretnih rešitvah bomo imeli širšo razpravo znotraj strokovne in zainteresirane javnosti."

Politika mora zagotoviti pogoje
Jeretič nam je še povedal, da je "pri pregonu gospodarskega kriminala bistveno, da politika zagotovi institucionalne, organizacijske, tehnološke in finančne pogoje za avtonomno delovanje organov pregona".

Finančna policija je v tujini znan način pregona tovrstnega kriminala - znana je predvsem italijanska, ki jo je leta 1774 ustanovil sardinijski kralj Victor Amadeus III. Glavna naloga italijanske finančne straže (Guardia di Finanza) je zagotavljanje finančne, gospodarske, pravne in javne varnosti.

Preiskujejo utaje davkov, finančni kriminal, pranje in ponarejanje denarja, preprodajo drog, ilegalno emigracijo, mafijo, spletni kriminal, financiranje terorističnih mrež ipd.

T. K.