Kresovanje na Rožniku je, kot vsako leto, pripravila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/slika uporabnika milan t
Kresovanje na Rožniku je, kot vsako leto, pripravila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/slika uporabnika milan t
Dušan Semolič ob prvem maju
Praznični sprehod po Sloveniji
Začetek prvomajskih praznovanj

Na tradicionalnem kresovanju na ljubljanskem Rožniku, ki poteka v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, so že prižgali praznični ogenj. Na prireditvi se je zbralo veliko ljudi, slavnostni govornik pa je bil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

"Gospodom v vladi", ki, kot pravi, radi uporabljajo besede "zmagovalci in poraženci krize, svetilniki" in podobno, sporoča, da sindikati na področjih predlaganih sprememb pokojninske, in druge delovnopravne zakonodaje ne bodo popuščali. Okoli 5.000 zbranih je že pozval na demonstracije in k zbiranju podpisov za naknadni zakonodajni referendum, če pri nekaterih rešitvah (fleksibilnejše odpuščanje in odmerjanje odpravnin, delovna doba do 65. leta starosti za moške ipd.) vlada in delodajalci ne bodo prisluhnili.

Hkrati je opozoril na težave mladih pri prehodu na trg delovne sile, kjer jih čakajo kvečjemu zaposlitve, ki ne prinašajo socialne varnosti ali perspektive.

Dodaja, da denar je, a je nepravično porazdeljen. "Rešili ste banke. Rešite tudi delavski standard!"

Kresovi so zagoreli
Plameni se dvigujejo tudi pri Ptujskem jezeru, kjer je kresovanje organiziral Sindikat kmetijstva živilske industrije (govoril je predsednik sindikata Srečko Čater), in na Smuku pri Semiču, kjer je bil slavnostni govornik generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman.

V Gornji Radgoni, kjer je kresovanje prav tako pripravil ZSSS, je udeležence nagovorila sekretarka v območni organizaciji sindikata Zdenka Bobovec. Kresovi gorijo po vsej državi.

Previdnost pri kurjenju kresov
Zaradi številnih kresov sta opozorilo izdali Uprava za zaščito in reševanje RS in Gasilska zveza Slovenije. Opozarjata na previdnost in preudarnost ter nujnost upoštevanja zakonskih predpisov.

Požarna straža ...
Tako mora biti na vseh javnih prireditvah, kjer bodo goreli kresovi, prisotna tudi požarna straža, posebej ker gre za odprt ogenj in prisotnost večjega števila ljudi, opozarja poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klanič. Na zasebnih kresovanjih prisotnost požarne straže ni potrebna.

... zaščiteno kurišče ...
Kurišče kresa mora biti vsaj 50 metrov oddaljeno od gozda, dreves, prometnic in vsaj 100 metrov od objektov, v katerih so nevarne snovi. Morebitne gorljive snovi okoli kurišča je treba odstraniti in kurišče ograditi s kamenjem ali drugim negorljivim materialom, je dejal Klanič.

... stalen nadzor in ...
Kresovi morajo biti ves čas nadzorovani, uporaba naftnih derivatov za prižiganje kresov pa je prepovedana. Prepovedano je tudi kurjenje avtomobilskih gum ali drugih odpadkov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline. Kurjenje je posebej nevarno v vetrovnem vremenu, saj lahko veter ogenj zanese v okolico, opozarjajo gasilci. Organizatorji se morajo zato ob koncu kresovanja prepričati, da je ogenj res ugasnil.

... preventivna prijava
V primeru požara v naravi je treba o tem takoj obvestiti pristojne na številko 112, kjer lahko kres tudi preventivno prijavite. Prijava ni obvezna, je pa dobrodošla, je dejal direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant.

Dušan Semolič ob prvem maju
Praznični sprehod po Sloveniji
Začetek prvomajskih praznovanj