Na odprtju SLS-ove stojnice se je zbrala množica ljudi, gneča pa je bila tudi pri oddajanju izjav podpore za referendum. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Na odprtju SLS-ove stojnice se je zbrala množica ljudi, gneča pa je bila tudi pri oddajanju izjav podpore za referendum. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
SLS ugotavlja podporo referendumu
Odprtje SLS-ove stojnice
Podobnik za MMC: Ta čas je usoden
Žerjav: Zakockali smo pogajalsko izhodišče

koliko podpore bi užival morebitni naknadni zakonodajni referendum glede meje s Hrvaško.

"SLS je za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, ampak brez slovenskega ozemlja in morja. Dogodki zadnjih dni, predvsem sprejeti dogovor, tudi Rehnov drugi predlog, ne zagotavljajo teritorialnega stika z mednarodnimi vodami," je ob odprtju stojnice zbranim dejal prvak ljudske stranke Radovan Žerjav.

Vabljeni k ogledu ob strani priloženih MMC-jevih videov:
- izjave prvaka SLS-a Radovana Žerjava za medije;

- MMC-jevega pogovora z Marjanom Podobnikom
(o pričakovanjih glede referenduma; o napovedi prvaka Zaresa Gregorja Golobiča, da bi Slovenci na referendumu, če bi ga izvedli, podprli arbitražni sporazum).


"Ne smemo dovoliti, da izgubimo morje naših dedov"
Dodal je, da bo stranka naredila vse, da bo to preprečila. "Slovensko ozemlje in morje so v preteklosti branili naši očetje in dedje in na nas je, da ga zaščitimo in ne dovolimo, da to ne bi bilo več naše. Ne gre samo za EU, ki je morda jutri več ne bo, in takrat bo še kako pomembno, kakšne bodo slovenske meje in do kod bo segalo naše morje," je zatrdil in dodal, da bodo "uveljavili vse instrumente, ki so jim na voljo, da zaščitijo najvitalnejši nacionalni interes Slovenije, torej teritorialni stik z mednarodnimi vodami".

V posebni izjavi za medije je nato prvi mož SLS-a dejal, da si ne želi, da bi prišlo do naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu med državama, da pa bo očitno, glede na to, da po dogovoru premierjev Boruta Pahorja in Jadranke Kosor Slovenija ostaja brez zagotovila za stik z odprtim morjem, treba na koncu res zbirati podpise podpore. Sodeč po dosedanjem odzivu, je Žerjav prepričan, da bi SLS lahko zbral 40.000 potrebnih podpisov.

Želite o slovensko-hrvaškem reševanju meje izvedeti več? V ponedeljkovi oddaji Polemika bodo pravni strokovnjaki odgovarjali na vaša vprašanja, ki jih lahko postavite tukaj.


SLS-u tudi podpora Borisa Pahorja in Toneta Kuntnerja
Sicer pa sta podporo SLS-u in referendumu ob odprtju stojnice podala tudi ugledni zamejski Slovenec, pisatelj Boris Pahor, ki je po telefonu izrazil željo, da bo vlada sledila načelu suverene države, in pesnik Tone Kuntner z recitacijo.

Zbiranje izjav v vseh mestnih občinah
Kot so zapisali na spletni strani SLS-a, kjer že pozivajo k oddaji podpisa, bodo podpise naslednje dni zbirali na stojnicah v vseh 11 mestnih občinah v državi.

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z odprtja SLS-ove stojnice (foto: Marjetka Nared).





SLS ugotavlja podporo referendumu
Odprtje SLS-ove stojnice
Podobnik za MMC: Ta čas je usoden
Žerjav: Zakockali smo pogajalsko izhodišče