Na protestnem shodu se je pred vlado zbralo okoli 2000 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Na protestnem shodu se je pred vlado zbralo okoli 2000 ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Protest dela javnega sektorja pred vlado

Protestniki so s transparenti opozarjali, da jim je dovolj čakanja na izpolnitev dogovorov, da delajo samo za plačilo položnic in se pozabljeni na robu preživetja bojujejo z minimalno plačo. Zato zahtevajo, da se jim zagotovi dostojno življenje in da za svoje delo dobijo ustrezno plačilo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po poročanju STA-ja povedal, da v javnem sektorju okoli 9000 ljudi ne zasluži niti minimalne plače, od tega 5500 v vzgoji in izobraževanju. Med njimi so tudi takšni, ki imajo srednjo izobrazbo, pa so še vedno na minimalni plači. "Nesprejemljivo je, da ljudje, ki so zaposleni, hodijo po pakete na Rdeči križ in se tresejo pred vsako položnico," je poudaril.

"Odločno sporočamo, da zaposleni v skupini J nismo več pripravljeni životariti z miloščino, ki nam jo namenja oblast kot plačilo za naše pošteno delo," je dejal predsednik sekcije administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Slavko Rajh.

Mnogi morajo po pakete hrane na Karitas in Rdeči križ
Kot je dejal, jih je veliko z izhodiščnimi plačnimi razredi pod minimalno plačo, med njimi računovodje, poslovne sekretarke, hišniki, kuharice, čistilke, perice, vozniki. Ti minimalno plačo dosežejo šele z dodatkom na delovno dobo, pa kljub temu za polni delovni čas prejmejo 590 evrov. "Kako naj živimo s tem," se je vprašal Rajh

Tatjana Melin, zaposlena v Domu starejših v Rakičanu, je opozorila, da morajo mnogi hoditi po pakete hrane na Karitas in Rdeč križ. Poudarila je, da to ni človeka dostojno življenje in tega ne dovolijo več. Vlado pa je opozorila, da ni prevzela le oblasti, ampak tudi odgovornost za delavce, delovna mesta, za človeka vredno življenje vseh državljanov.

Foto: Bobo/Borut Živulovič

Protest dela javnega sektorja pred vlado