Foto:
Foto:

V Fructalu so preverili kakovost koncentrata, in sicer v akreditiranem laboratoriju Neotron iz Modene v Italiji. Vsebnost cezija je bila daleč pod predpisano mejo.

Pri nabavi surovin in proizvodnji upoštevajo najstrožje predpisane standarde, ki veljajo v EU-ju. Enako velja tudi za borovničev koncentrat, ki ga dostavlja nizozemsko podjetje SVZ International in v katerem so analize v Srbiji in Črni gori pokazale preveliko vsebnost cezija 137.

Dvajsetkrat pod dovoljeno mejo
Analize, opravljene v omenjenem italijanskem laboratoriju, so pokazale vsebnost cezija 137 50 Bq (becquerelov) na kilogram soka iz koncentrata. Evropski predpis EEC 737/90 pa dovoljuje maksimalno vrednost 600 Bq na kilogram. To je bistveno pod dovoljenimi vrednostmi.

Na črnogorskem inštitutu za zdravje so v Fructalovem borovničevem nektarju v 200- milllitrski steklenički izmerili vsebnost cezija 137 25,9 Bq na liter, kar je dvajsetkrat manj, kot dovoljujejo predpisi EU-ja.

V predpisu, ki ga citira Inštitut za zdravje Črne gore, ni predpisana mejna vrednost - ocena ustreznosti je prepuščena pooblaščeni osebi v akreditiranem laboratoriju, poudarjajo v Fructalu.