Gantar je opozoril, da bi ukrepi, če bodo sprejeti, ogrozili obstoj številnih manjšinskih ustanov v Italiji. Foto: MMC RTV SLO
Gantar je opozoril, da bi ukrepi, če bodo sprejeti, ogrozili obstoj številnih manjšinskih ustanov v Italiji. Foto: MMC RTV SLO

Pavel Gantar je Gianfrancu Finiju zapisal, da v Sloveniji s pozornostjo in zaskrbljenostjo spremljamo razpravo in ravnanje ob sprejemanju finančnega zakona za obdobje 2009-2011, ki kljub številnim pozivom Slovenije in slovenske manjšine v Italiji predvideva krčenje finančnih prispevkov za delovanje organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je italijanskega kolega spomnil na leta 2001 sprejet zaščitni zakon za Slovence v Italiji in na mednarodne obveznosti Italije, ki med drugim izhajajo iz osimskih sporazumov in konvencije Sveta Evrope o varstvu narodnih manjšin.

Gantar je poudaril še avtonomnost italijanskih poslank in poslancev pri sprejemanju zakonov. Finija je tudi pozval, naj pri ponovni razpravi o finančnem zakonu v italijanski zbornici stori vse, kar je v njegovi moči, za ponoven razmislek o ukrepih. V primeru sprejetja bodo namreč ti ukrepi po Gantarjevem mnenju ogrozili obstoj številnih manjšinskih ustanov ter pod vprašaj postavili ohranitev in razvoj slovenske narodne skupnosti ter njeno vlogo in pomen za čezmejno povezovanje.

A. M.