Henrik Gjerkeš je ekipo v službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko že spoznal, tako da, kot pravi, ve, kako stojijo stvari. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš je ekipo v službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko že spoznal, tako da, kot pravi, ve, kako stojijo stvari. Foto: MMC RTV SLO
Pokrajine
Koliko pokrajin bo imela Slovenija, bo po besedah novega ministra brez listnice odvisno od "strokovnih podlag". Foto: MMC RTV SLO

Novi vodja vladnega resorja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je za TV Slovenija dejal, da kljub očitkom, da ne ve veliko o področju, ki ga je prevzel, časa za učenje ne bo. Zatrdil je, da ekipa zdaj že nekdanje ministrice Zlate Ploštajner ostaja, da je strokovna in da delo vladne službe tako ne bo moteno. Poleg tega se je s Ploštajnerjevo dogovoril, da bo ostala v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter bo po novem skrbela za delovanje kohezijskih skladov.

"Pahor ne vztraja pri treh pokrajinah"
Na vprašanje, ali zagovarja predlog premierja Boruta Pahorja, da Slovenija uvede tri pokrajine, je Gjerkeš odgovoril, da predsednik vlade pri tem svojem predlogu ne vztraja in da se namerava sam nasloniti na "strokovne podlage". Napovedal je, da se bo kmalu znova sešel svet za regionalizacijo, ki bo pretresel strokovna mnenja, nato pa se bo konsenz o številu pokrajin iskalo tudi širše.

Beseda je nato tekla o prepričanju opozicije, da je 210 občin ne le potrebnih, temveč tudi koristnih. Novi minister je pri tem zatrdil, da je strah, da želi določene občine ukiniti ali jih združevati z drugimi, odveč. Dodal je, da si želi le njihovega boljšega sodelovanja pri projektih, ker naj bi bile majhne občine na tem področju preveč omejene.

"Ni strahu, da bi zakon o pomoči jutri potrebovala kakšna druga regija"
Kakšna pa se mu zdi plača župana občine z več kot 10.000 prebivalci, ki znaša okoli 2.600 evrov bruto - premajhna ali previsoka? Med krizo je lokalnim skupnostim, zlasti pa županom, težko, pravi, zato se še ne more opredeliti.

Ob koncu pogovora je Gjerkeš spregovoril še o očitkih na račun novega zakona o pomoči Pomurju. Zakaj neki zakon velja za Pomurje, ne pa za Belo krajino, Brkine in druge nerazvite predele? Minister pravi, da pomurska regija (od koder sicer tudi sam prihaja) predstavlja akutno težavo. Poleg tega gre za intervencijski in ne sistemski zakon, opozarja in dodaja, da bo, če bo uspešen, tudi model za širše območje. Da bi kot akutno težavo podoben zakon že jutri potrebovala tudi kakšna druga slovenska regija, se ne boji, saj so se težave v Pomurju kuhale dolgo časa in se niso pojavile čez noč.