Največ glasov iz tujine po pošti sta prejela SMC in SDS. Foto: BoBo
Največ glasov iz tujine po pošti sta prejela SMC in SDS. Foto: BoBo

Okrajne volilne komisije so preštele glasove iz tujine, ki so prišli po pošti iz tujine. Glasovi po pošti niso resneje spremenili volilnega izida, saj je iz končnega neuradnega izida glasovanja razvidno, da Slovenska ljudska stranka ni presegla štiriodstotnega volilnega praga. Socialni demokrati pa so po izidu prehiteli Združeno levico.

Slab odziv zdomcev
DVK je v tujino poslal nekaj več kot 75.000 glasovnic za zdomce in za volivce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so bili na dan glasovanja začasno v tujini. Vrnilo se jih je 8.228, od tega je bilo 8.091 veljavnih.

Največ glasov je prejel SMC (2.229 glasov), sledita SDS (1.589 glasov) in Zavezništvo Alenke Bratušek (706 glasov). Na četrto mesto se je uvrstil SD (654 glasov), ki je tako na četrtem mestu prehitel Združeno levico, ki so ji volivci iz tujine po pošti namenili 510 glasov.

SMC ostaja 36 poslancev
Državna volilna komisija bo jutri sporočila volilnim komisijam volilnih enot, katere liste kandidatov so presegle štiriodstotni volilni prag oziroma katere liste sodelujejo pri razdelitvi mandatov na ravni volilne enote in na ravni države. Državna volilna komisija pa bo uradni končni izid volitev ugotovila v petek.

Po neuradnem končnem izidu volitev je SMC zbral 34,49 odstotka glasov, SDS 20,71 odstotka, DeSUS 10,18 odstotka, SD 5,98 odstotka, Združena levica 5,97 odstotka, NSi 5,59 odstotka, ZaAB-u pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov.

SMC bo tako imel 36 poslancev, SDS 21, DeSUS deset, SD in Združena levica po šest, NSi pet, ZaAB pa štiri poslance. Dve mesti v 90-članskem DZ-ju zasedata narodni skupnosti.

V poslanskih klopeh bo ostalo le 26 dosedanjih poslancev. V novi 90-članski sestavi DZ-ja je tudi 32 žensk, kar je štiri več kot v iztekajočem se mandatu.

Sestavljanje koalicije se lahko začne
Glasovi iz tujine lahko še zamenjajo nekatera imena izvoljenih na listah posameznih strank. Do objave neuradnih dokončnih izidov sicer ni pričakovati posebnih srečanj za sestavo nove koalicije.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je pred nekaj dnevi po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem namreč dejal, da želi z uradnimi pogovori za sestavo koalicije počakati do objave glasov iz tujine, ko bo dokončno jasna tudi usoda SLS-a.