V MMC-jevi spletni klepetalnici smo gostili Janeza Vidoviča iz Generalne policijske uprave iz uprave uniformirane policije. Z njim smo klepetali o dovoljeni in nedovoljeni uporabi pirotehničnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
V MMC-jevi spletni klepetalnici smo gostili Janeza Vidoviča iz Generalne policijske uprave iz uprave uniformirane policije. Z njim smo klepetali o dovoljeni in nedovoljeni uporabi pirotehničnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Bomo poskrbeli, da bo policija bolj navzoča v stanovanjskih naseljih.

Janez Vidovič
Petarda
Uporaba pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. Tudi v tem obdobju pa je strogo urejena tudi z drugimi omejitvami. Foto: Bobo

December zaznamujejo poki petard in drugih pirotehničnih sredstev, a policija opozarja, da se njihova uporaba ne konča vselej srečno.

Policija vsako leto znova opozarja, da se neustrezna uporaba pirotehničnih sredstev ne konča vselej srečno. Lani je število poškodb, nastalih zaradi nepravilne uporabe pirotehnike, naraslo za več kot polovico, poleg tega pa zaradi pokov trpijo starejši ljudje, otroci in živali. O zakonskih omejitvah kot tudi o vseh posledicah smo se v spletni klepetalnici pogovarjali z Janezom Vidovičem iz uprave uniformirane policije.

Celoten pogovor z Janezom Vidovičem si lahko preberete tukaj.

Število kršitev uporabe pirotehnike se je po spremembi zakonodaje aprila 2008 sicer zmanjšalo, a obenem se je v lanski sezoni povečalo število poškodb z deset na 23. Število poškodb pri otrocih pri tem že od leta 2006 pada. Lani sta se tako zgodili le dve lažji. Vidovič vsaj deloma uspeh tega pripisuje tudi prepovedi posedovanja nekaterih pirotehničnih sredstev. Če vas tako zalotijo z eno samo petardo, ki je v Sloveniji prepovedana, lahko pričakujete globo 400 evrov.

Zakonske omejitve
Uporabljate lahko vsa sredstva, ki so v uradnih prodajalnah na voljo od 19. decembra do konca leta. Uporaba pirotehničnih učinkov, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Pri tem je treba izpostaviti, da tudi takrat uporaba ni dovoljena v strnjenih naseljih, na sredstvih javnega prevoza in na zbirališčih, kjer je navzoča večja množica ljudi.

Nedovoljena uporaba petard predvideva globo od 400 do 1.200 evrov. Če pa pri tem storilec ogroža druge ljudi, zadeva prestopa meje prekrška in izkazuje že elemente kaznivega dejanja, je še poudaril Vidovič, ki je dejal tudi: "Če se da, pirotehničnih izdelkov ne uporabljajte, če pa brez njih ne morete, jih uporabljajte varno in tako, da čim manj motite druge. Skratka, bodite obzirni."

Ko se zmoti MNZ
V preteklih dneh smo lahko zasledili zgodbo o neprimerni kategorizaciji nekaterih pirotehničnih sredstev, ki naj bi jo zakrivili na ministrstvu. Vidovič je odgovarjal tudi na vprašanja v zvezi s tem in zagotovil, da je poteka postopek preverjanja, ki ga izvaja inšpektorat za notranje zadeve.

"Glede na prijavo in doslej znana dejstva sem mnenja, da bo v najkrajšem času ministrstvo preklicalo dovoljenje za promet," pa je o mini megah in mini commandosih še povedal Vidovič.

Ukrepi policije
Dejal je še, da bodo policisti v prazničnih dneh okrepili svojo navzočnost in poskušali vsem prebivalcem zagotoviti mirne in varne praznike. Ob tem je izpostavil tudi vlogo staršev. "Sploh si ne morete misliti, kaj pomeni dober vzor razumevajočega očeta."

Svoj klepet z bralci MMC-ja pa je Vidovič sklenil: "Ob koncu želim vsem prijetne božične praznike in veliko sreče v novem letu. Vsem tistim, ki boste uporabljali pirotehnične izdelke, pa polagam na srce, da upoštevate navodila za varno uporabo in naj bo njihova uporaba v veselje in užitek tudi drugim! In ne pozabite na ostarele, bolnike in tudi na živali!"

Bomo poskrbeli, da bo policija bolj navzoča v stanovanjskih naseljih.

Janez Vidovič