Foto: BoBo
Foto: BoBo

Golob je za Odmeve pojasnil, kaj je stresni test za sistem javnega zdravstva, ki ga je omenjal v svojem nagovoru v DZ-ju pred izvolitvijo za mandatarja za sestavo nove vlade. Kot je dejal, so se v Gibanju Svoboda odločili, da se zdravstva lotijo celovito. "V prihodnjih 18 mesecih bomo z interventnimi zakoni zagotovili sredstva z namenom, da dejansko stestiramo, kaj zmore javni zdravstveni sistem, ko nima pomanjkanja denarja." Kot je pojasnil, gre za stresni test javnega sistema, s katerim se okrepi do točke, do katere zmore. "Da bodo zdravniki svoje poslanstvo opravljali v svoji matični instituciji tudi npr. v popoldanskem času, ko oprema danes še ni izkoriščena."

Jasno bo treba razmejiti javno in zasebno zdravstvo, da bodo bolniki lahko hitro in učinkovito prišli do storitev. "Najprej bomo morali celoten sistem prilagoditi in spremeniti organizacijo ter vpeljati profesionalen nadzor nad delovanjem zdravstvenega sistema, da bo denar učinkovito porabljen in bomo vedeli, katere storitve so bile opravljene in katere ne, da bo denar sledil bolnikom, in ne nazadnje, da bomo izkoreninili korupcijo iz zdravstvenega sistema." Šele po 18 mesecih aktivnega spremljanja situacije bomo lahko vedeli, kaj sistem zmore, je napovedal Golob.

Sorodna novica Robert Golob s 54 glasovi za in 30 proti izvoljen za predsednika vlade

Kot je dejal, se lahko tudi izkaže, da denar v zdravstvu ni največja težava. "Dokler ne razčistimo npr. seznama informatizacije čakalnih list, potem denar ne pomaga." Treba bo razčistiti s tem, da bodo morali zdravniki znotraj javnega sistema, če bodo to hoteli ali ne, opravljati storitve, je napovedal Golob in dodal, da niso vsi zdravniki enako obremenjeni. "A če ne bomo vpeljali nadzora nad porabo denarja, bi bili to ukrepi, ki ne bi dali pravega učinka."

Golob verjame, da bo tokrat s spremembami v zdravstvenem sistemu drugače, saj ne gre za projekt enega ministra ali ene vlade, temveč za projekt zelo velike interdisciplinarne skupine, ki se je zbrala okoli kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ima po Golobovih besedah popolno podporo koalicije in vlade.

Na vprašanje, kako se spopasti s prehransko in energetsko krizo, je Golob odgovoril, da se bomo z energetsko in prehransko draginjo spoprijeli že v prihodnjih tednih oziroma jo že danes čutimo v svojih denarnicah. "Vlada bo najprej učinkovito začela delovati ravno na tem področju. Nimamo časa čakati, v mesecu dni, najpozneje dveh, moramo priti z zelo konkretnimi rešitvami."

Začeli bodo pogovore s proizvajalci in trgovci, kako porazdeliti breme draginje po celotni verigi. "Ko bomo videli, da s prostovoljnimi dogovori ne uspemo zadovoljiti tega, da se draginja ne bi nesorazmerno prenašala na odjemalce oziroma porabnike, bomo lahko pristopili tudi z regulacijo cen." Golob je ob tem dejal, da trenutno nekateri trgovci namreč že kažejo znake "vojnega dobičkarstva". Ne moremo imeti podjetij, ki imajo največje dobičke med največjo draginjo, in se pretvarjati, da je to normalno, meni Golob.

Goloba so k pogajanjem že pozvali tudi sindikati javnega sektorja. Kot je povedal za Odmeve, je že pred volitvami obljubil, da bo njegova vlada takoj obnovila socialni dialog z vsemi sindikati, ne le z javnim sektorjem. "Znotraj socialnega dialoga se bomo pogovarjali tako s sindikati kot z delodajalci. Zakaj je ta dialog pomemben? Ker je pomembno, da sedimo vsi za isto mizo in se pogovarjamo o istih izzivih prihodnosti in v spoštljivem dialogu iščemo rešitve, s katerimi bomo vsi zadovoljni."

Glede očitkov, da je v koalicijski pogodbi preveč popustil stranki Levica in da gre za premočan zasuk na levo ter da so v pogodbi drugačne stvari, kot jih javno govori, je Golob odvrnil, da mu do zdaj še nihče ni predložil člena pogodbe, ki bi bil v nasprotju z njegovimi besedami. "Normalno je, da se opozicija bori proti nam, bori se tudi zato, ker si čim dlje želi oklepati oblasti. Mi si na drugi strani želimo, da čim prej zamenjamo to oblast in preprečimo škodo, ki jo počne v zadnjih tednih. Praktično ne mine dan, da ne bi na dopisnih sejah sprejemali novih sklepov, in mislim, da je skrajni čas, da se to konča."

Kot je poudarila voditeljica Tanja Starič, je Golob na izredni seji DZ-ja odkrito ponudil roko poslancem NSi-ja, ki bi jih potreboval za spremembe ustave. Ali gre za napoved širše koalicije? Golob je odvrnil, da obstaja precej velika pripravljenost od dela opozicije, ki je bila izkazana tudi na današnji seji, da bi skupaj sodelovali pri dveh velikih projektih, ki zahtevata ustavno večino. "Prvi takšen projekt je volilna zakonodaja, drugi projekt je regionalizacija Slovenije. Sam sem si zaželel, da bi spremenili tudi postopkovni del imenovanja vlade, ker imamo trenutno absurdno situacijo, v kateri imamo predsednika vlade, ki brez ministrske ekipe ne more nič." Dodal je, da je z izborom ministrske ekipe zelo zadovoljen. "Mogoče je, da se bo ta še spreminjal v bodočih mesecih ali letih, a za izhodišče je to zelo v redu ekipa. Še posebej na razvojnem delu, kjer nam je uspelo pritegniti res prave strokovnjake."

Za konec je dejal, da če bo v petek, 3. junija, imenovana nova vlada, bodo med njenimi prvimi potezami "ekipiranje" na ministrstvu za zdravje, sprejetje izhodne strategije za covid-19 in takojšen začetek dela pri prehranski in energetski draginji. "Ključno nam je, da se na teh dveh področjih "ekipiramo" čim prej. Ostalo lahko tudi počaka kakšen teden, omenjeno ne."

Državni zbor potrdil Roberta Goloba za predsednika vlade