Golobič bi rad združil vrh koalicije, vendar ni računal, da je Pahor na srečanju v Pragi. Foto: Ukom
Golobič bi rad združil vrh koalicije, vendar ni računal, da je Pahor na srečanju v Pragi. Foto: Ukom
Katarina Kresal
Ultimat LDS-a še vedno visi nad vladno koalicijo. Foto: MMC RTV SLO

Vprašanje pa je, ali bo danes lahko prišlo do sestanka vseh predsednikov koalicijskih strank po seji vlade, saj vlada zaseda v okrnjeni postavi. Na seji med drugim ni predsednika DeSUS-a Karla Erjavca, odsotna sta tudi ministra LDS-a, Katarina Kresal in Aleš Zalar.

V medijih namigovanja o bojkotu
Zaradi njune odsotnosti so se pojavila v medijih namigovanja, da bojkotirata sejo vlado, kar pa so na obeh ministrstvih zanikali in pojasnili, da sta oba ministra LDS-a na Brdu pri Kranju, kjer sodelujeta na posvetu o nasilju nad otroki.

Svetovalka za odnose notranje ministrice Petra Škofic je za MMC zatrdila, da se je Kresalova opravičila že včeraj in da je bila njena udeležba na posvetu načrtovana že dalj časa. Zagotovila pa je, da se bo Kresalova udeležila sestanka predsednikov koalicijskih strank, če bo ta sklican, vendar za zdaj še nimajo informacij, ali danes sestanek sploh bo.

Kot je že predtem za STA potrdil predstavnik SD-ja za strateško komuniciranje in nove tehnologije Denis Sarkić, bo vrh danes težko uskladiti zaradi redne tedenske seje vlade, pa tudi vnaprej dogovorjenih obveznosti premierja Boruta Pahorja, ki bo popoldne odpotoval v Prago na srečanje voditeljev srednje- in vzhodnoevropskih držav z ameriškim predsednikom Barackom Obamo - in ministrov.

Golobič je na sredini novinarski konferenci, na kateri je komentiral pogoje LDS-a za obstanek v koaliciji, napovedal, da bo Pahorju predlagal, naj za danes skliče sestanek predsednikov koalicijskih strank. Na njem naj bi se po Golobičevih besedah pogovorili o odprtih vprašanjih in nezadovoljstvu, ki pa po njegovi oceni "niso tako dramatične, kot izgledajo".

Ali bo Pahor klonil pred zahtevami najmanjše stranke?
LDS je po 12-urni razpravi v sredo zgodaj zjutraj sklenil, da bo zapustil vlado, če premier Pahor do ponedeljka ne bo izpolnil pogojev.

Predsednik vlade je zato predlagal, da se z magnetograma pogovora pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in Branko Zobec Hrastar umakne oznaka zaupno, če se sodelujoči strinjajo s tem.

Pogoji LDS-a so sicer še, da Pahor javno podpre Zalarjeve ugotovitve o kršenju vodstvenih dolžnosti Brezigarjeve, prav tako pa naj javno podpre izpeljavo nadaljnjih reform na tožilstvu. LDS ob tem še dodaja, da naj se zavzame še za to, da bi se partnerski odnos med koalicijskimi partnerji izboljšali.

Pahor je ob tem dejal, da Zalarju zaupa in da je ugotovitve njegovega poročila podprl, a da ima svoj pogled na to, kaj je prav in kaj je narobe. Premier je tako pokazal pripravljenost na reševanje težav, iz koalicije prihajajo pozivi k vrhu, opozicija pa ugotavlja, da koalicija tako rekoč ne deluje več.