Notranji minister Vinko Gorenak se je odzval na interpelacijo poslancev PS-ja. Foto: BoBo
Notranji minister Vinko Gorenak se je odzval na interpelacijo poslancev PS-ja. Foto: BoBo
Gorenak pripravil odgovor na interpelacijo

"S sodelavci smo se potrudili, da smo v torek pripravili odgovor in da se je z njim seznanila vlada in bo nato šel v državni zbor," je glede odgovora na interpelacijo na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil notranji minister Vinko Gorenak.

Odgovor čaka na lektoriranje
Celotni odgovor bo Gorenak posredoval v četrtek zjutraj, saj ga je treba še lektorirati. V njem bodo po Gorenakovih besedah kronološko natančno opisani vsi dogodki glede sporne izgube podpisov za referendumsko pobudo o slabi banki. Priloženi pa naj bi bili tudi vsi potrebni dokumenti.

MNZ ni zavlačeval
Gorenak je tudi razložil, da je po pregledu interpelacije ugotovil, da ni težava izginotje 26 listov s podpisi oziroma da je to v interpelaciji stranski problem. Bistveni del očitkov je po Gorenakovem mnenju domnevno zavlačevanje z oddajo poročila v državni zbor, saj naj bi ga oddali tik pred iztekom rokov.

Notranji minister je povedal, da ima po zakonskih normativih predsednik DZ-ja sedemdnevni rok za preverjanje podpisov in da ga mora MNZ upoštevati. MNZ je od DZ-ja prejel zahtevo za preverjanje in preštevanje podpisov 25. oktobra, 30. oktobra pa so vso dokumentacijo, ki so jo prejeli iz DZ-ja, vrnili. Vsi postopki na MNZ-ju so bili tako opravljeni v zakonsko določenem roku.

Gorenak je tudi povedal, da so zaradi premalo ustreznih podpisov pri prvem štetju glede referendumske pobude za zakon o t. i. slabi banki ustreznost podpisov ponovno preverjali. Prav tako pa komisija MNZ-ja, ki je pozneje preverjala morebitne nepravilnosti, ni ugotovila nobenih napak.

Interpelirani notranji minister Gorenak pa je zavrnil tudi očitke, da je sam napovedal preiskavo v DZ-ju in da jo usmerja. Povedal je, da se vsako kaznivo dejanje preverja v celotnem krogotoku, torej od tam, kjer so bili podpisi za referendumsko pobudo vloženi. Sam pa, čeprav bi lahko, ni odredil preiskave in ne vodi nadzora nad njo.

Interpelacijo zaradi "izgubljenih" podpisov vložil PS
Pozitivna Slovenija v interpelaciji ministru Gorenaku očita odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank. Podporo interpelaciji so za zdaj poleg poslancev PS-ja napovedali tudi v SD-ju. V koaliciji pa opozarjajo, da je treba najprej počakati na izsledke organov, ki preiskujejo zaplet s podpisi.

Gorenak pripravil odgovor na interpelacijo