Od ministrovega nezaupanja do predstavljanja ministra v tujini? Foto: BoBo
Od ministrovega nezaupanja do predstavljanja ministra v tujini? Foto: BoBo

Ministrstvo za notranje zadeve je za STA potrdilo, da je gradivo za sprejetje sklepa o napotitvi policijskega atašeja v Sarajevo v medresorskem usklajevanju. Kot poroča Dnevnik, naj bi to funkcijo 1. oktobra prevzel Goršek. Ta je 8. avgusta zaradi nezaupanja med njim in notranjim ministrom Gorenakom odstopil z mesta generalnega direktorja policije, a bo to nalogo opravljal do oktobra. Vlada pravi, da predlog sklepa imena prihodnjega atašeja na omenja.

Slovenija v Bosni in Hercegovini do zdaj ni imela policijskega atašeja, a so na MNZ-ju sporočili, da so se "skozi evalvacijo že lani prepoznali strateški in operativni razlogi zanj". Slovenija ima policijske atašeje v Srbiji, Črni gori in Italiji. Ataše v Italiji je zadolžen tudi Hrvaško.

Policijski ataše v državi predvsem zastopa interese ministrstva in policije ter predstavlja ministra in generalnega direktorja policije, sporočajo na MNZ-ju. Ataše tudi spodbuja, pospešuje in krepi mednarodno policijsko sodelovanje in ugotavlja ter posreduje informacije, ki so pomembne za delo ministrstva in policije, pravijo na ministrstvu.

B. V.