Takšne izjave nepoštene do vseh gostincev, ki imajo zgledno urejene gostilne, gostinci očitajo direktorici Inšpekcije za varno hrano. Foto: BoBo
Takšne izjave nepoštene do vseh gostincev, ki imajo zgledno urejene gostilne, gostinci očitajo direktorici Inšpekcije za varno hrano. Foto: BoBo

Poročali smo, da so inšpektorji za varno hrano lani pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Večje nepravilnosti so ugotovili pri 85 ustanovah, še 195 pa izrekli opozorilo, inšpektorica Andreja Bizjak pa je ob tem poudarila, da je analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne.

Izjave Bizjakove povzročajo gospodarsko škodo. Pritožbo so naslovili na generalnega direktorja Uprave RS-a za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janeza Posedija, v vednost pa tudi predsedniku vlade Miru Cerarju in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku.

Očitki o škodovanju celotni gostinski dejavnosti
"Gospodarski krč, plačilna nedisciplina, neživljenjska zakonodaja, vse več davčnih, administrativnih in drugih obremenitev so razlogi za zapiranje gostinskih lokalov," navajajo. Večina gostincev, posebno tistih na podeželju in tistih, ki ponujajo hrano v gostilnah in restavracijah, komaj pokriva stroške poslovanja, opozarjajo.

Glede na to je po njihovem mnenju podajanje takšnih izjav, ki škodijo celotni gostinski dejavnosti, v javnosti nedopustno. "Predvsem pa so takšne izjave nepoštene do vseh gostincev, ki imajo zgledno urejene gostilne," so zapisali. Po izjavah, kot so izjave Bizjakove, namreč gostje odpovedujejo naročila, pojasnjujejo.

Sekcija zahteva, da Bizjakova preneha "pavšalno ocenjevati gostince in s tem uničevati celotni turizem". "Zaradi izjav direktorice imajo gostinci neposredno gospodarsko škodo, zato želimo, da za to prevzame tudi odgovornost," navajajo v sekciji za gostinstvo in turizem.