Poslanci SDS-a pozivajo k sprejetju predloga vladi za celostno reformo ustavnih in zakonodajnih mehanizmov, ki bodo onemogočili zlorabo prava in sodnih postopkov v politične namene. Foto: BoBo
Poslanci SDS-a pozivajo k sprejetju predloga vladi za celostno reformo ustavnih in zakonodajnih mehanizmov, ki bodo onemogočili zlorabo prava in sodnih postopkov v politične namene. Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Branko Grims je ob tem opozoril, da je Slovenija z vstopom v EU sprejela tudi vrednote, izražene predvsem v resoluciji o evropski zavesti in resoluciji o ukrepih za odpravo dediščine nekdanjih totalitarnih komunističnih sistemov. Tega po mnenju Grimsa Slovenija ni v celoti uresničila.

Še več, po mnenju Grimsa sedanja oblast Slovenijo od teh vrednot še bolj oddaljuje. "Zato vsi živimo slabše. Zato pada blaginja in se povečuje nezaposlenost. Nekateri se grdo, nesramno bogatijo, vsi drugi pa smo zato revnejši."

Grims svoje stališče utemeljuje tudi s pred kratkim sprejetim zakonom o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, ki predvideva "reševanje podjetij, ki niso sposobna preživeti, z denarjem podjetji, ki lahko preživijo - to je popolno nasprotje kapitalizma oziroma je socializem v najslabšem pomenu besede".

Alarmantno stanje je po mnenju Grimsa tudi v sodstvu, kjer "očitno veljajo dvojna merila". Grims ob tem navaja, da tudi višje institucije EU-ja opozarjajo, da z demokracijo v Sloveniji "nekaj ni v redu".

V zahtevi za sklic izredne seje tako poslanci SDS-a predlagajo, da DZ sprejme več priporočil, ki bi od vlade zahtevala spoštovanje resolucije za odpravo dediščine preteklih režimov, saj je posledica neupoštevanja opozoril in priporočil resolucije vzrok tudi za odsotnost "vladavine prava". Obenem poslanci SDS-a državni zbor pozivajo, naj vladi predlaga pristop k celostni reformi ustavnih in zakonodajnih mehanizmov, ki bodo omogočili nepristransko in neodvisno sojenje ter onemogočili zlorabo prava in sodnih postopkov v politične namene.