Zakonodaja predsedniku KPK-ja Goranu Klemenčiču onomogoča ugotavljanje premoženja soproge predsednika SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Zakonodaja predsedniku KPK-ja Goranu Klemenčiču onomogoča ugotavljanje premoženja soproge predsednika SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Objavljen je posnetek zaslišanja predsednika SDS-a Janeza Janše na KPK-ju v povezavi z njegovim premoženjem. Foto: MMC RTV SLO
Kaj je povedal Janša KPK-ju

"Pri pregledu vaših stroškov, premičnin, nepremičnin in življenjskih stroških v širšem obsegu, glede na odhodke z vašega tekočega računa, se te stvari ne ujamejo – za stroške ni odhodkov z vašega tekočega računa," je dejal Klemenčič ob ugotovitvi, da to še ni razčiščeno.
Janez Janša pa je odvrnil, da je prej stroške poravnaval prek trajnikov in Klika. "Potem se je zgodila sprememba: v letih 2005-2006 sva z ženo naredila skupno gospodinjstvo in od takrat naprej za plačila stroškov skrbi žena," je pojasnil Janša.
V razgovoru je Janša podrobno pojasnjeval, kako je kupil osebni avto, plačeval eksotična potovanja, poravnaval sodne ter življenje stroške. Janša je dejal, da je za rabljen volvo odštel okrog 40 tisoč evrov v dveh obrokih prek tekočega računa, mogoče pa si je kaj tudi izposodil pri bratu, letni stroški z avtom, v glavnem za registracijo, pa ga stanejo okrog 1.000 do 1.200 evrov.
Grčija, Tajvan, Mauritius
Z ženo Uršo Bačovnik Janša sta večkrat potovala v oddaljene dežele, večinoma prek agencijskih aranžmajev, ki jih je plačevala soproga. Tako je ves paket za tri osebe v Grčiji stal manj kot 600 evrov, letalo, s katerim so se vrnili v Slovenijo, pa je plačal sam. Leta 2011 sta potovala na Tajvan, a je šlo za službeno potovanje, na povabilo predsednika Tajvana. Leta 2009 sta bila na poročnem potovanju na Muaritiusu, v letu 2010 sta obiskala Švico in Švedsko, a na podrobnosti bo javnost še počakala, saj je bil posnetek zaslišanja prvič prikrit s piskom.
Ne komplicirata, plača pač tisti, ki ima kaj na računu
V Švico sta šla z avtom v lastni režiji. Septembra 2009 je bil Janša v Dominikanski republiki prek agencijskega paketa, za katerega trdi, da je bil plačan z računa, šlo je za enotedenski nizkocenovni paket v vrednosti 1.200 evrov na osebo. Stroške sta poravnavala on ali žena oziroma so šli "iz skupne blagajne". Na vprašanje Klemenčiča, ali imata zakonca Janša skupen račun, je odgovoril, da "ne komplicirata, plača pač tisti, ki ima kaj na računu".

Ob omembi potovanja na Novo Zelandijo in v Avstralijo je bilo znova slišati pisk. Za Mauritius, kamor sta odpotovala konec leta 2008, je prek agencije plačal 2.500 evrov s svojega računa. Konec leta 2009 pa je šlo za zasebno potovanje v Južnoafriško republiko z golfdružbo, kjer je za en teden plačal 1.500-2.000 evrov predvsem zaradi letala, kar je osebno poravnal.
Povprečni mesečni stroški so 2.000 evrov
Janša ocenjuje, da znašajo povprečni življenjski stroški z vzdrževanjem stanovanja, hiše, otrok in drugo okoli 2.000 evrov, da pa v glavnem žena skrbi zanje. Dejal je, da je imel največ gotovine v nadziranem obdobju – od 2005 do danes – na računu največ 15.000 evrov. Zatrdil je tudi, da je sam plačeval stroške sodnih taks. Po podatkih sodišč jih je bilo v letu 2008 za 1.600 evrov, v letu 2009 kar 12.500 evrov, v 2011 pa 5.900 evrov. Odgovoril je tudi, da je, če česa ni plačal sam, to storila odvetniška pisarna.
Dobro zaslužil s prodajo zemljišča v Trenti
Zaradi piska se ni slišalo Janševega pojasnila glede ugotovitve, da je precej zaslužil s prodajo zemljišča v Trenti, ki ga je kupil za 350.000 tolarjev, prodal pa Evrogradnjam za 35 milijonov tolarjev. Na parceli so bili trije objekti, po lokacijski dokumentaciji občine je bilo mogoče zgraditi 9–10 apartmajev, kar je bil tudi namen. "Včasih je bila to najlepša kmetija v Trenti," je dejal Janša in dodal, da je bilo veliko zanimanja za parcelo. Evrogradnje so najprej pomotoma nakazale kupnino, saj pogodba še ni bila veljavna, denar jim je vrnil, po overovitvi pogodbe pa so mu znova nakazali kupnino.

Iz prometa na tekočem računu – tako Klemenčič – je razviden dohodek v vrednosti več kot 140 tisoč evrov za nepremičnino na Komenskega ulici. "Celotna kupnina je bila plačana, mislim, da je šlo vse z mojega računa," je dejal Janša, toda Klemenčič je zatrdil, da po pregledu njegovega računa tega podatka ni. "Možno pa je, da je šlo od prodaje stanovanja direktno na njihov račun," se ni dal Janša.

Kje je razlika?
Razvidna sta dva obroka 3. avgusta in 15. oktobra – eden je bil v vrednosti 13.500 evrov, drugi pa 91. 000 evrov. Klemenčič je dejal, da je razvidno, da je Janša določene zneske plačal neposredno z računa – predvsem tisto, kar je prejel od prodaje stanovanja v Trubarjevem kvartu, a ostala je razlika v vrednosti 48 tisoč evrov, ki jo je bilo še treba plačati. "Aro ste plačali pet tisoč evrov, potem ste plačali še 23 tisoč evrov, potem je še razlika do 48 tisoč evrov, katerega odhodka z vašega računa ni. Kako pojasnite?" je vztrajal Klemenčič. "Za teh 48 tisoč evrov smo povečali kredit – prej sem imel kredit za 135–140 tisoč, potem smo povečali pogodbo in prenesli hipoteko na hišo, vse je šlo prek banke," se je glasil odgovor in trditev predsednika KPK-ja: "Tudi če ste povečali kredit, bi potem moral biti odliv z vašega tekočega računa na račun prodajalca. Z vašega tekočega računa tega priliva nismo zaznali." Janša je odvrnil: "Mogoče je šlo direktno iz banke. Celo transakcijo je urejala Mreža nepremičnin in tam dobimo vso dokumentacijo."

Ara na roke
Klemenčič je še navedel, da iz pogodbe za nakup hiše pri Velenju izhaja, da je plačal aro v vrednosti 5.000 evrov, a sledi o transakciji ali dvigu gotovine na računu prav tako ni bilo. Tudi glede avta je na računu sled le za 17.500 evrov, volvo pa je stal nekaj okrog 40 tisoč. Janša je pojasnil, da mu je razliko posodil brat, o čemer obstaja pogodba. Za vse manjše življenjske stroške, ki jih je imenoval "drobnarije", pa sta z ženo dogovorjena, da jih poravnava ona. Občasno ji je on prenakazoval sredstva s svojega računa, tudi po 10.000 evrov, saj je plača Urške Bačovnik Janša tako kot njegova tretjinsko obremenjena s hipotekarnim posojilom.
Aranžmaje je plačevala žena
Tudi agencijske aranžmaje za potovanja je plačevala žena. V zvezi s sodnimi taksami je še dejal, da tam, kjer je bil v postopku kot predsednik stranke, je zanj stranka pokrivala sodne stroške. Klemenčič je v nekem trenutku ugotovil, da z izjemo plačila letala ob vrnitvi iz Grčije Janševa plača vsak mesec ostaja nedotaknjena, saj ni zaznati plačevanja življenjskih stroškov. "To ne more držati, potem bi bil račun poln," je odvrnil Janša.
Gotovinski polog v vrednosti 33 tisoč evrov 13. 3. 2007
Ni se spomnil gotovinskega pologa na račun pri NLB-ju 30. marca 2005 v vrednosti 33 tisoč evrov, tudi avto je bil plačan v gotovini 13. marca 2007 – 4.000 evrov v gotovini, 16. marca pa 21 tisoč – po podatkih prodajalca. "Morda je šlo za posojilo brata," je pojasnil Janša. Dodal je, da si od brata občasno izposodi kakšne manjše vsote, prav tako od sestre. Klemenčič je na koncu ugotovil, da Janša ni znal pojasniti izvora 33.000 evrov razlike za nakup hiše, 5.000 evrov za aro ter podrobnosti posojila za avto in letnih zavarovanj za avto.
KPK ne more ugotavljati premoženja soproge
Klemenčič je ob koncu razgovora ugotovil, da zakonske določbe KPK-ja preprečujejo ugotavljanje premoženja Urške Bačovnik Janša, in se zaveda, da gre za poseg v zasebnost. Obstaja pa verjetnost, je nadaljeval Klemenčič, da bo ta postopek razširjen tudi na ženo oziroma brata.

Janša je odvrnil, da je žena solastnica stanovanja v Ljubljani, plača je tretjinsko obremenjena s kreditom, ob poroki pa je prejela darilo družine in prijateljev, ni pa podedovala večjih vrednosti. Janša je Klemenčiču tudi obljubil dokumentacijo za nekatera vprašanja, na katera na dan zaslišanja ni imel jasnih odgovorov.

Kaj vse poseduje Janez Janša
Zdajšnje bivališče predsednika SDS-a Janeza Janše v Silovi pri Velenju je v njegovi stoodstotni lasti, financiral pa ga je s prodajo 2,5-sobnega stanovanja v Komenskega ulici in doplačilom v vrednosti 48 tisoč evrov.
Za ta znesek se je Janši povečal hipotekarni kredit pri Unicredit banki, ki znaša 172 tisoč evrov, je razvidno s posnetka zaslišanja Janše na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki ga je objavila Mladina. "Šlo je za menjavo stanovanja za hišo z doplačilom," je pojasnil Janša.

Glavni račun Janše je na NLB-ju
Sicer ima Janša odprte tekoče račune pri NLB-ju, Unicreditu in Abanki. Zadnja je namreč pred 20 leti edina imela licenco za kartico American Express, a je zdaj nima več. Glavni račun ima predsednik SDS-a pri NLB-ju, pri banki Unicredit ga je odprl, ko je potreboval hipotekarni kredit. Na tem računu ima kartico Visa, kartico Mastercard, ki jo uporablja primarno, pa ima pri NLB-ju.

Nima računa v tujini
V tujini nima nobenega računa, niti ga ni imel kdaj prej, je Janša dejal predstavnikom KPK-ja Goranu Klemenčiču in strokovnim sodelavcem, ki so opravljali nadzor nad premoženjskim stanjem predsednikov vseh parlamentarnih strank, ki je bil odrejen v začetku leta 2012.
KPK ugotavlja morebitna odstopanja pri premoženju
Namen je bil, kot je na začetku pojasnil Klemenčič, ugotoviti, ali je Janša kot zavezanec po zakonu o integriteti in zakonu o preprečevanju korupcije pravilno in celovito prijavil premoženjsko stanje in njegove spremembe, in preveriti okoliščine morebitnega nesorazmernega ali nepojasnjenega povečanja premoženja oziroma morebitne razlike med dejanskim in prijavljenim premoženjem.
Od Neubergerjeve prek Kamenskega do Mesarske
Janša je odgovarjal na vprašanja v povezavi z obrazci KPK-ja za leta 2005, 2007 in 2011. Klemenčiča je zanimalo, kje točno je bilo enosobno stanovanje Janše v Neubergerjevi ulici in ali je bilo vpisano v zemljiško knjigo. "Stanovanje sem kupil v začetku desetletja v glavnem s pomočjo kredita pri NLB-ju, je v Zupančičevi jami, lastnina je etažna, bil je problem z vpisom v zemljiško knjigo, vsi stanovalci smo imeli odprt postopek, ki pa ni bil dokončan do prodaje stanovanja. To stanovanje sem prodal, ko sem kupoval trosobno stanovanje na Komenskega. Prej je imelo pet ali šest lastnikov, bilo je zasebno. Prodajna cena je bila blizu nakupni, okrog 90.000," je odgovoril Janša.
Nemške marke in tolarji
Novo stanovanje v Trubarjevem kvartu, na Komenskega ulici v Ljubljani je bilo po Janševih besedah kupljeno od podjetja, ki ga je javno prodajalo, plačal pa ga je v dveh ali treh zneskih v roku enega leta. Financiral ga je iz treh virov: s prodajo stanovanja, s prodajo parcele in zemljišča v Trenti in z gotovinskim kreditom NLB-ja za razliko, ki ni bila pokrita s prodajo teh dveh nepremičnin. Kredit je znašal takratnih pet do šest milijonov tolarjev.

Hišica v Bovcu edino, kar je kupil v 10-12 letih
V zvezi z zemljiščem in hišo v Bovcu je Janša pojasnil, da gre za staro počitniško hišico, ki je stala okrog 130 tisoč takratnih mark, financiral pa jo je s prihranki, predvsem s honorarji od knjig. "Mislim, da sem imel sem tudi manjši kredit, se ne spomnim, to je bilo edino premoženje, ki sem ga kupil v 10-12 letih," je dejal Janša in dodal, da je bila hišica obnovljena v 80. letih in je pozneje, razen manjših popravil, ni obnavljal. V opremo ni veliko vložil, saj je hišico kupil s starim pohištvom.

Stanovanje na Mesarski ulici ima Janez Janša skupaj z ženo Uršo Bačovnik Janša do polovice, kolikor znaša tudi hipotekarni kredit, ki sta si ga razdelila. Stanovanja nista opremljala, ker so prejšnji lastniki pustili pohištvo. Gre za blok, zgrajen za neprofitna stanovanja. Kvadratura v celoti znaša 160 kvadratnih metrov, toda stanovanje samo ima 54 kvadratnih metrov uporabne površine, velja za 2,5-sobno stanovanje, preostalo je terasa. Skupno plačilo z garažnim prostorom je znašalo 325.000 evrov.
Plača in honorarji
Klemenčič je ugotovil, da so ključen prihodek Janše plača in avtorski honorarji. Zanimalo ga je, koliko so honorarji znašali, Janša pa je odgovoril, da sta dve izmed njegovih knjig doživeli večjo naklado - Premiki 65.000 izvodov, Okopi pa okrog 17.000 izvodov. Za Premike težko najde podatke, pri Okopih pa mu je založba plačevala sproti glede na prodane izvode. Prav iz prodaje knjig je financirak nakup zemljišča in počitniške hišice v Trenti, kar je bilo edino, kar je kupil v 10-12 letih, je še pojasnil.

Kaj je povedal Janša KPK-ju