Guzej je vložil tožbo, v kateri med drugim zahteva razveljavitev imenovanja Fillija za novega generalnega direktorja RTVS. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Guzej je vložil tožbo, v kateri med drugim zahteva razveljavitev imenovanja Fillija za novega generalnega direktorja RTVS. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Marko Filli
Filli meni, da je bil imenovan v skladu z zakonom o RTV SLO, ki je najvišji akt na pravnem področju in je bil potrjen celo na referendumu. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Dozdajšnji v. d. generalnega direktorja RTVS Anton Guzej je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da tožba, ki jo je na delovno in socialno sodišče vložil v četrtek, ni usmerjena zoper novega generalnega direktorja Marka Fillija, ampak "proti aroganci dela programskega sveta". Ta po Guzejevih besedah znižuje standarde, ki veljajo na RTVS.

Guzej: Filli bi moral dobiti vsaj 15 glasov
Kot je poudaril, bi moral Filli po statutu RTVS za izvolitev dobiti absolutno večino glasov programskega sveta, torej vsaj 15 glasov, dobil pa jih je 14. Po besedah Guzeja je programski svet na svoji predzadnji seji, 20. aprila letos, torej že v zdajšnji sestavi, določil, da je treba novega generalnega direktorja izvoliti z absolutno večino glasov. "Programski svet je na svoji zadnji seji odločil drugače. Kakšna aroganca, kakšno nespoštovanje lastnih sklepov," je ocenil Guzej.

Kot je pojasnil, ima statut podlago v 50. členu zakona o RTV Slovenija, ki pravi, da do sprejetja novega statuta za imenovanje generalnega direktorja velja absolutna večina. Zakon torej daje statutu pravno moč glede načina in izbire novega generalnega direktorja, je dodal.

"Za zdaj se odrekam odškodnini"
Guzej je tako vložil tožbo zaradi nezakonite izvolitve generalnega direktorja RTVS in nezakonite razrešitve z mesta v. d. generalnega direktorja RTVS. Od sodišča prav tako zahteva začasno odredbo ob zagroženi kazni v višini 200.000 evrov in razveljavitev imenovanja Fillija. Ob tem je dodal, da zaradi moralnih in etičnih razlogov ne bo zahteval odškodnine zaradi nezakonite razrešitve, čeprav bi mu po njegovih besedah po pogodbi pripadalo 172.00 evrov.

"Moji odvetniki menijo, da bi bila odškodninska tožba verjetno uspešna, saj mi po pogodbi, če me programski svet razreši brez razloga, pripada odškodnina. Kot pa sem že pojasnil, pa kljub ugodni pogodbi ne bi bilo moralno, da bi zahteval odškodnino. Zato se ji zaenkrat odrekam," je še dejal Guzej.

Filli: Do odločitve sodišča bom izvajal svojo funkcijo
Na novinarski konferenci je bil navzoč tudi Filli, ki je medijem povedal, da je bil za novega generalnega direktorja imenovan v skladu z zakonom RTVS, "ki je najvišji akt na pravnem področju in je bil celo potrjen na referendumu". "Žal pa se opaža, da je v statutu, poslovniku napaka, ki jo bo treba uskladiti z zakonom. Smatram, da je bilo moje imenovanje legitimno, če pa bo sodišče odločilo drugače, bom spoštoval to odločitev. Do tistega trenutka pa bom izvajal to funkcijo," je še dejal Filli.

Programski svet nad tožbo začuden
Ogasil se je tudi programski svet, kjer so "začudeni nad odzivom bivšega v.d. generalnega direktorja Antona Guzeja". "Programski svet je namreč na svoji zadnji seji dne 25. maja 2010 zakonito imenoval mag. Marka Fillija za novega generalnega direktorja RTV Slovenija, skladno s 16. členom zakona o RTV Slovenija," so zapisali in poudarili še, da programski svet "ne more in ne sme kršiti zakona o RTV Slovenija, ki je bil med drugim potrjen tudi na referendumu o Zakonu o RTV Slovenija, 25. septembra 2005. Zakon o RTV Slovenija je nadrejen splošnim aktom javnega zavoda."

Programski svet RTVS je v torek s 14 glasovi za, z dvema glasovoma proti in s štirimi vzdržanimi glasovi za novega generalnega direktorja RTV Slovenija imenoval Fillija. Med svetniki se je na seji razpravljalo tudi o tem, kdaj naj bi novi generalni direktor nastopil funkcijo, saj Guzeju mandat poteče 30. avgusta. Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je na seji dejal, da po zakonu mandat novemu generalnemu direktorju nastopi takoj, ko je izglasovan, o tem pa so po njegovih besedah tudi glasovali.

Po imenovanju Fillija na čelo RTVS pa so se pojavili tudi dvomi o pravilnosti imenovanja. Razglasitev glasovanja o Filliju naj namreč ne bi potekala pravilno, saj naj bi bila v nasprotju s statutom in poslovnikom zavoda. Pikalo je poudaril, da je pravna služba zavoda na seji programskega sveta potrdila, da je Filli prejel zadosti glasov za imenovanje. Zakon je jasen in ravnali smo absolutno po zakonu, je takrat še dejal predsednik programskega sveta.

Del programskega sveta se distancira od izjave za javnost
Člani programskega sveta Matevž Caserman, Peter Jančič, Peter Pavel Klasinc, Matevž Tomšič in Stanko Okoliš so zapisali, da se distancirajo od odziva programskega sveta RTV SLO na novinarsko konferenco Antona Guzeja. Poudarili so, da navedbe ne predstavljajo mnenja vseh svetnikov oziroma celotnega programskega sveta. Ker programski svet o tem ni odločal, gre po njihovem mnenju v odvizu le za mnenje posameznih članov. "Podpisani člani ugotavljamo, da Programski svet RTV SLO novega generalnega direktorja ni imenoval v skladu s poslovnikom Programskega sveta, ki ga je sprejel Programski svet že v novi sestavi in Statutom RTV SLO," saj je po njihovih besedah v obeh dokumentih določeno, da je za izglasovanje generalnega direktorja potrebna večina vseh programskih svetnikov. "Razglasitev rezultata predsednika programskega sveta, ki je ocenil, da je bilo glasov za izvolitev dovolj, pri čemer se je skliceval na zakon, češ da ta ne zahteva tako visoke večine, je pomenila očitno kršitev statuta in poslovnika javnega zavoda."