Vesna Györkös Žnidar je uspešno prestala interpelacijo. Foto: BoBo
Vesna Györkös Žnidar je uspešno prestala interpelacijo. Foto: BoBo
Vesna Žnidar
Györkös Žnidarjeva trdi, da je policija zakonito in strokovno opravila svoje delo. Foto: BoBo
false
Interpelacijo je podprlo 25 poslancev, 50 pa jih je bilo proti. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za notranje zadeve interpelacijo označila za politični konstrukt
Državni zbor o interpelaciji zoper notranjo ministrico

Poslanci in poslanke DZ-ja so s 25 glasovi za in 50 glasovi proti zavrnili interpelacijo zoper notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Navzočih je bilo 78 poslancev.

Ministrico so podprli v koalicijskih vrstah, za interpelacijo pa so glasovali v SDS-u, NSi-ju, ZL-ju in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je prva članica vlade Mira Cerarja, ki jo je doletela interpelacija. SDS se je za interpelacijo odločil teden dni po aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Na podlagi tiralice srbskega Interpola so ga prijeli 17. junija na ljubljanskem letališču in ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta mu je odvzel potni list in ga po zaslišanju izpustil na prostost.

Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom in po ustni noti Prištine, namenjeni zunanjemu ministrstvu, so ga sicer izpustili in mu vrnili odvzeti potni list, kljub temu pa je dogodek razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo.

SDS: Ministrstvo nima strategije
Interpelacijo je v imenu SDS-a obrazložila poslanka SDS-a Anja Bah Žibert, ki je pojasnila, da je interpelacija nujna, saj "želimo zaščititi državo in njene prebivalce pred nadaljnjimi absurdnimi, napačnimi in škodljivimi odločitvami ministrice za notranje zadeve". Razprava je ob prebežniški krizi še nujnejša, ker gre za resor, ki mu morajo državljani zaupati, v tem trenutku pa bi moralo ministrstvo delovati odgovorno, organizirano, učinkovito in zakonito, je poudarila Bah Žibertova. Očitki so leteli tudi na predsednika vlade Mira Cerarja, ki ministrice ni pozval k odstopu, zato poslanka SDS-a meni, da je "deloval samo na podlagi strankarske pripadnosti in ministrice iz njegovega SMC-ja pač ni želel zamenjati". Zadeva Haradinaj, tako pravi Bah Žibertova, je zgolj nadaljevanje malomarnega opravljanja funkcije, ministrstvo pa deluje brez prave strategije.

SDS ministrici tudi očita, da je odgovorna za politične in gospodarske posledice, ki jih zaradi aretacije imela Slovenija, hkrati pa naj bi aretacija vplivala tudi na ugled Slovenije v mednarodni skupnosti. Ministrica je po njihovem mnenju izgubila osebno integriteto in zaupanje javnosti.

Ministrica očitke zavrača
Györkös Žnidarjeva je že junija zavrnila vse očitke, ki po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev državnopravne ureditve. Pred sejo pa dodala: "To ni interpelacija v imenu ljudstva, ampak interpelacija SDS-a." Tudi na seji je zatrdila, da je policija zakonito in strokovno opravila svoje delo.

Pojasnila je, da je imel Haradinaj, ko so mu policisti odvzeli prostost, pri sebi potni list s turističnim vizumom in se ni skliceval na diplomatsko imuniteto, prav tako ni navedel, da se vrača z mednarodne diplomatske misije. Ker je bilo v Interpolovi bazi zoper njega zapisano mednarodno iskanje, so mu odvzeli prostost in ga privedli k preiskovalnemu sodniku. S tem je policija izvršila svojo nalogo, kot to določa zakon o kazenskem postopku, je povedala.

Po njenih besedah ima policija med izvajanjem tiralic zelo omejene pristojnosti in nima možnosti odločanja, saj je to v diskreciji pravosodnih organov. Zato je poudarila, da je ravnala zakonito in strokovno. Prav tako je prepričana, da se je zaradi zakonitega, strokovnega in transparentnega postopka policije v konkretnem primeru ugled Slovenije okrepil in ne zmanjšal, kot trdijo poslanci SDS-a. Poudarila je, da v interpelaciji sploh niso definirani očitki o kršitvi zakonodaje, napaki ali prekoračitvi pooblastil. Zato o njeni odgovornosti sploh ne morejo razpravljati.

Interpelacija je neutemeljena in zlorabljena, s tem pa se škoduje tako parlamentu kot državi, je dejala. "Gre za popolni politični konstrukt interpelacije z namenom rušenja koalicije, z namenom poskusa prevzema oblasti, in to mimo legitimnih ustavnih možnosti, ki so v naši demokratični državi utečene," je bila kritična Györkös Žnidarjeva.

Po njenem mnenju je interpelacija posledice tega, "ker se uspešno soočamo z migracijskimi pritiski, ker sem policiji zagotovila dodatna sredstva, ker so bile že realizirane nekatere zaposlitve v policiji, ker spoštujem zakone, ker skušam urediti razmere v policiji in ker se nisem nikoli politično vpletala v delovanje policije".

Popolno podporo ministrici je na seji izrazil premier Cerar, ki je poslancem SDS-a med sejo sporočil, da lahko interpelacijo še vedno umaknejo. "Ministrica ima moje polno zaupanje, tako danes kot v prihodnje," je bil jasen Cerar.

Opozicija bo razrešitev podprla
Razrešitev ministrice so poleg SDS-a podprli v ZL-ju in NSi-ju ter nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Interpelacije ne bodo podprli zaradi zadeve Haradinaj, ampak so interpelaciji naklonjeni zaradi neodzivnosti ministrice glede prebežnikov in slabega stanja v policiji.

Matej T. Vatovec iz ZL-ja je povedal, da bodo interpelacijo podprli, ker se ministrica ni udeleževala sej DZ-ja in parlamentarnih delovnih teles, ob vseh pomembnejših temah je ministrstvo namreč predstavljal državni sekretar Boštjan Šefic. Nekateri po mnenju Vatovca celo mislijo, da je notranji minister Šefic, "ker počne praktično vse, ob tem se vprašamo, kaj sploh počne ministrica". V ZL-ju ministrici očitajo tudi nepoznavanje prebežniške krize, na terenu pa je ob prihodu prebežnikov vladal kaos.

Tudi poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je kot razlog, da bodo podprli razrešitev, izpostavil napake "v povezavi z begunsko krizo, ki bodejo v oči". Izpostavil je predvsem neodzivnost in neoperativnost, hkrati ji je očital tudi slabo oskrbo policistov: "Policija dela v razmerah, ki niso več varne niti za njih same."

Predstavnik nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je dodal, da so nezadovoljni tudi v policiji, vse prevečkrat pa se pozablja na varnost policistov. Očital ji je tudi, da so "namesto ministrice izvajali pritisk na Mramorja za več sredstev za policijo".

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je med sejo napovedal, da bo svoji poslanski skupini predlagal umik interpelacije, če bi ministrica pojasnila "čudež, ki se je zgodil". Ne zna si namreč razložiti, kako je mogoče, da je centralni računalniški sistem, ki ima enotne zaslonske slike v vseh državah, drugje Haradinaja označil za neproblematičnega, v Slovenijo pa je poslal odgovor, da je treba istega človeka z istim potnim listom prijeti. "Kdo v Sloveniji je naredil napako," je zanimalo Gorenaka. Prav tako je izpostavil, da predlagatelji interpelacije niso krivi, da je interpelacija sovpada s prebežniško krizo. Gorenak je dodal, da če ministrica za odgovor na interpelacijo ne bi potrebovala 30 dni, kar je sicer v skladu s predpisanimi roki, bi z interpelacijo opravili že pred parlamentarnimi počitnicami, ministrici pa tako ne bi bilo treba poslušati očitkov glede prebežnikov.

Koalicijske stranke stojijo za ministrico
Koalicijske stranke namreč trdno stojijo za ministrico. V poslanski skupini SMC-ja očitke iz interpelacije "kategorično zavračajo", saj jih po besedah vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer ni mogoče jemati resno, ministrici pa ne morejo očitati objektivne ali subjektivne odgovornosti glede aretacije nekdanjega kosovskega premierja Haradinaja.

Tudi v SD-ju interpelacije ne bodo podprli, saj je bila po besedah poslanke Bojane Muršič pripravljena v naglici, vložena je bila na predvečer dneva državnosti, kar je bil po njenem mnenju ponesrečen manever, namenjen odvračanju pozornosti.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je povedal, da tudi oni stojijo za ministrico, saj se jim zdi interpelacija, ki je po njegovem mnenju zgolj predstava za javnost, neutemeljena in pretirana, predvsem pa se zaradi nje izgublja dragocen čas.

Ministrica za notranje zadeve interpelacijo označila za politični konstrukt
Državni zbor o interpelaciji zoper notranjo ministrico