Matej Tonin se je v korist svoje tesne sodelavke Ljudmile Novak odrekel kandidaturi za vodenje stranke. Foto: BoBo
Matej Tonin se je v korist svoje tesne sodelavke Ljudmile Novak odrekel kandidaturi za vodenje stranke. Foto: BoBo
Aleš Hojs
Hojs je v odgovoru Toninu in Novakovi ponovil, da se glede kandidature še ni odločil in da bo svojo odločitev sporočil pravočasno. Foto: BoBo
NSi: Novakova bo kandidirala, Hojs še ne ve

Ljudmila Novak je razložila, da si v NSi-ju želijo postati še močnejši na slovenski politični desnici. Po njenih besedah je po treh volitvah nastopil čas, da se v stranki bolj posvetijo utrjevanju krščanske demokracije in zato nameravajo stranko utrjevati na terenu in pridobivati nove člane.

Novakova tudi opaža, da se na desnici dogajajo velike spremembe in premiki, kar je priložnost za njeno stranko. Tako po njenem mnenju zdaj ni več čas za destruktivno politiko, ampak za sodobno konservativno demokratično stranko.

Vodja poslancev Matej Tonin, sicer eden najtesnejših sodelavcev Novakove, je povedal, da se morajo v stranki nujno osvoboditi, da se ne bodo več nikoli spraševali, kaj si o določenem vprašanju mislijo v SDS-u, ampak kaj je dobro za državo. Sam pa se bo na volilnem kongresu potegoval za člana izvršilnega odbora stranke.

Hojs naj kandidira
Glede morebitne predsedniške kandidature zdajšnjega podpredsednika stranke Aleša Hojsa je Novakova dejala, da so demokratična stranka, zato spodbujajo tudi druge, da kandidirajo, vendar nihče, razen nje, ni napovedal kandidature. Tonin si želi, da bi Hojs kandidiral, saj bi tako v stranki končno prišlo do primerjave različnih konceptov. Po njegovih besedah je prav, da se vidi, katere ideje imajo v stranki več podpore.

Po njegovem mnenju so razlike v tem, da želi Novakova zgraditi moderno konservativno stranko s samostojno potjo, medtem ko je pot, ki jo predstavlja Hojs, podporna stranka največji stranki znotraj desnega bloka. Tonin v pot, ki jo zagovarja Hojs, ne verjame.

O kandidaturi še neodločeni Hojs okrcal Tonina
Hojs je v odgovoru Toninu in Novakovi ponovil, da se glede kandidature še ni odločil in da bo odločitev sporočil pravočasno. Zagotovo pa njegova odločitev ne bo kakor koli povezana s Toninovim pozivom, je dejal. Oster je bil do Toninovih torkovih izjav, da je stranka demokratična in široka in da lahko zato kandidira kdor koli. Takšne besede iz Toninovih ust so po njegovih navedbah "absolutno neprimerne". "Njegova kandidatura za poslanca DZ-ja je onemogočila kandidaturo marsikoga drugega, zato da je bil on izvoljen. Zato bi od njega pričakoval, da se v svojih izjavah omeji na tisto, kar je res, in ne na tisto, kar mu nekdo prišepetava," je dejal Hojs.

Hrani stolček za Tonina?
Na vprašanje, ali se je Novakova odločila za ponovno kandidaturo tudi zato, ker je presodila, da je še prezgodaj, da stranko prevzame Tonin, pa je dejala: "Tudi sama pravim, da je lahko tudi najbolj kakovostno jabolko kislo, če ga prezgodaj obereš in poješ. Zato mora dozoreti, da se omedi in potem je tudi kakovostno in dobro."

Tonina je označila za enega najbolj perspektivnih politikov v Sloveniji. "A s prezgodnjim nastopom na najvišjo funkcijo mu bodo morda prihranjeni nekateri udarci, ki jih bo pozneje moral sprejemati." Po njenem mnenju ima še veliko časa, da prevzame stranko, jo vodi in popelje naprej ter v Sloveniji prevzame najpomembnejše funkcije.

NSi: Novakova bo kandidirala, Hojs še ne ve