Hojs, tudi nekdanji obrambni minister, Kučanu odvrača z opombo na predsednikovo vlogo pri razoroževanju Teritorialne obrambe. Foto: STA
Hojs, tudi nekdanji obrambni minister, Kučanu odvrača z opombo na predsednikovo vlogo pri razoroževanju Teritorialne obrambe. Foto: STA
Peinkiher
Peinkiherjeve trditve, da sta Janša in Bavčar "spala doma", oba omenjena ostro zavračata kot laži. Foto: MMC RTV SLO
Tedanji notranji minister Bavčar o tem, kje je kdo spal v ključnih dnevih
Kučan
Kučan Peinkiherjevim trditvam pritrjuje. Foto: BoBo

Če ne bi bilo takrat Janeza Janše in Igorja Bavčarja, danes Slovenija ne bi bila samostojna.

Nekdanji podpredsednik poslanskega kluba Demosa Franci Feltrin

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher z izjavami o razoroževanju Slovenije po oceni Združenja "očitno laže". "Gre za enega od kamenčkov sistematičnega blatenja in razvrednotenja slovenske osamosvojitve, ki se dogaja vse od trenutka, ko so tisti, ki pravzaprav Slovenije ne bi smeli voditi, prevzeli oblast, bodisi formalno bodisi v ozadju," je na novinarski konferenci dejal predsednik Združenja VSO Aleš Hojs.

O Peinkiherju ter Kučanu so govorili tudi v najnovejšem dokumentarcu TV Slovenija in Jožeta Možine: Urok Depale vasi

Peinkiher: Janša je spal doma
Tako se je Hojs odzval na Peinkiherjev intervju za Delo, objavljen v ponedeljek, v katerem je zatrdil, da je bil nekdanji obrambni minister Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo, s svojim nestrokovnim delom pa naj bi prav tako ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene. Tako kot Janša tudi takratni notranji minister Igor Bavčar namreč po Peinkiherjevih besedah v noči na 27. junij 1991 nista bila na svojih mestih, temveč sta spala doma, zaradi česar bi morala biti takrat odstavljena in kaznovana.

Bavčar: Tudi Peterle je spal na preprogi
Po Bavčarjevem mnenju je zbanalizirati dogajanje na vprašanja, kje je kdo spal tisto odločilno noč, predvsem eden od načinov, kako se pravzaprav razvrednoti celotno dogajanje v tistem času. Vnovič je zatrdil, da sta z Janšo spala v prostorih koordinacije, ki so bili najprej na Gregorčičevi, nato na Prešernovi, potem pa v Cankarjevem domu. Obenem Bavčar pojasnjuje, da je bila v tistih dneh večina ljudi iz vodstva države ves čas na svojih delovnih mestih. "Tudi Peterle je spal tam, ležal je na tleh, zavit v tepih," se spominja Bavčar in dodaja, da tega nihče nikoli ni obešal na veliki zvon.

Glede slovenskega odgovora na jugoslovansko represijo Bavčar pojasnjuje, da je ukaz za začetek lahko dalo samo predsedstvo države, ki je bilo sklicano v jutranjih urah 27. junija 1991. Res pa je, da so tanki iz vojašnic krenili dan prej in da do jutra 27. junija predsedstvo ni bilo sklicano, je pojasnil. Na vprašanje, zakaj so se te izjave v zvezi z osamosvojitvijo pojavile ravno zdaj, je Bavčar odgovoril, da se te stvari občasno ponavljajo in da morda kdo misli, da je primerno v tem trenutku z dodatnimi lažmi dodatno diskreditirati akterje. Prav tako meni, da je treba take incidente vedno znova ustvarjati zaradi nekaterih, ki so očitno soočeni z lastno slabo vestjo glede ključnega obdobja slovenskega osamosvajanja.

Feltrin: Brez Janše ne bi bilo samostojnosti
Tudi nekdanji podpredsednik poslanskega kluba Demos Franci Feltrin je poudaril vlogo omenjenih akterjev osamosvojitve. "Če ne bi bilo takrat Janeza Janše in Igorja Bavčarja, danes Slovenija ne bi bila samostojna," je dejal.

Hojs: Je Kučan izgubil spomin?
Hojs je ob tem spomnil, da je nekdanji predsednik republike Milan Kučan zaslužne, med njimi tudi Janšo in Bavčarja, odlikoval za njihove dosežke med osamosvajanjem. "Ali je tudi Kučan izgubil spomin, ko danes pritrjuje Peinkiherju?" se je Hojs odzval na Kučanove izjave, da so Peinkiherjeve trditve bolj ali manj točne. Hojs in Bavčar sta tudi zanikala Janševo vpletenost v razoroževanje Slovenije. Kot sta poudarila, je iz dokumentov jasno razvidno, kdo je razoroževal Teritorialno obrambo, kdo izdajal ukaze in kdo izvajal razorožitev. Ob tem sta na novinarski konferenci tudi predstavila nekatere zapisnike in druge dokumente, ki so jih zbrali tudi v Beli knjigi slovenske osamosvojitve.

Rupel: Izjave so žaljive
Da je zaradi Peinkiherjevih izjav pretresen, je v izjavi zapisal tudi nekdanji minister Dimitrij Rupel, ki se novinarske konference ni mogel udeležiti. "Izjave, ki odrekajo kolegoma ministroma v prvi slovenski demokratični vladi, Bavčarju in Janši, prisotnost duha in smotrno ravnanje pri začetku slovenske državnosti, so žaljive tudi zame in za vse, ki so prispevali k zgodovinskemu preoblikovanju slovenskega naroda in socialistične republike Slovenije v samostojno državo," je zapisal Rupel.









Tedanji notranji minister Bavčar o tem, kje je kdo spal v ključnih dnevih

Če ne bi bilo takrat Janeza Janše in Igorja Bavčarja, danes Slovenija ne bi bila samostojna.

Nekdanji podpredsednik poslanskega kluba Demosa Franci Feltrin