Območje po katerem poteka sporna cesta. Foto: RTV SLO
Območje po katerem poteka sporna cesta. Foto: RTV SLO
Sporna cesta
Slovenska stran je hrvaški skušala preprečiti dostop do ceste tudi z postavitvijo betonskih blokov. Foto: RTV SLO

Čeprav obnova protipoplavnih nasipov ob Muri že dva tedna poteka po načrtih, so hrvaški delavci spet začeli dela tudi na cesti, ki so jo Hrvati začeli graditi pod pretvezo, da jo potrebujejo za obnovo nasipa, je poročal Radio Slovenija. Prebivalci Mirišča so že obvestili policijo, ki si je prizorišče ogledala in o dogodku sestavila zapisnik.

Predsednik krajevne skupnosti Hotiza Štefan Sobočan je nad dogodkom izrazil ogorčenje, od hrvaške strani pa v imenu sokrajanov pričakuje korektnost, saj se Hotižani bojijo, da ne bi z novimi incidenti ponovno prekinili ali dodatno zavlekli obnovitvenih del na nasipu. Dodal je, da so hrvaški delavci na malo več kot tri kilometre dolgem nasipu zelo prizadevni pri svojem delu.

Dogovor med premierjema
Nasip sta na podalgi dogovora premierjev Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Iva Sanaderja iz 2. septembra začeli obnavljati slovensko in hrvaško podjetje. Premierja sta z dogovorom zelela končati zaplet, ki je nastal pri Hotizi, ko je Hrvaška sama začela obnovo nasipa, ob tem pa še gradnjo ceste do Mirišča na območju, kjer državi še nista dogovorjeni o meji.