Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 59 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar, Peter Bossman
Cerar je v Piran prišel na sestanek s piranskim Petrom Bossmanom. Foto: Radio Koper/Nataša Ugrin Tomšič

Hrvaška in Slovenija si bosta zaradi incidenta v Piranskem zalivu izmenjali protestni noti

Nadaljujejo se pogovori z ljudmi ob meji
3. julij 2017 ob 08:06,
zadnji poseg: 3. julij 2017 ob 18:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Vlada nadaljuje z obiski na območjih, ki se jih arbitražna sodba najbolj dotika, tako so predstavniki vlade že obiskali Piran, napotili pa so se tudi v Metliko. Slovenija je Hrvaški že poslala diplomatsko noto, obe državi pa si bosta noti izmenjali še dve noti.

Slovenija z diplomatsko noto poziva Hrvaško k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji med državama. Slovenija je v diplomatski noti potrdila svojo zavezanost, da v skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom naredi vse potrebno za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Ob tem "v duhu dobrososedskih odnosov" pozivajo Hrvaško "k sodelovanju pri iskanju najboljšega načina za implementacijo razsodbe".

Napovedane pa so že protestne note zaradi sobotnega incidenta v piranskem zalivu. Tako je hrvaško zunanje ministrstvo napovedalo, da bo Sloveniji poslalo protestno noto, v kateri nameravajo Slovenijo pozvati, naj se vzdrži kršitev nedotakljivosti hrvaškega državnega območja na morju. Hrvaško zunanje ministrstvo poziva, da je treba na območju Piranskega zaliva in pred njim spoštovati "začasno sredinsko črto razmejitve med dvema državama, kot je to bilo v času nekdanje države". Zaradi sobotnega incidenta pa je protestno noto napovedal tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec je napovedal, da se bo odzval na hrvaško protestno noto, ki zahteva sredinsko razmejitev Piranskega zaliva. Pri tem se je zavzel tudi za izogibanje ribiškim incidentom in južne sosede zlasti spomnil na zgodovinska dejstva. "V nekdanji državi morje ni bilo razdeljeno med republikami. Imeli smo jugoslovansko teritorialno morje, ki je mejilo na italijansko teritorialno morje. Ta informacija mi je zelo nenavadna. Sredinske črte nikdar ni bilo, najmanj pa pred 25. junijem 1991," je povedal Erjavec.

Plenković: Želimo razvijati dobre odnose
Da je medsebojno pošiljanje protestnih not ob kršitvah v Piranskem zalivu postala tradicija že v preteklih letih, pa je na novinarsko vprašanje odgovoril hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal tudi, da si Hrvaška želi razvijati "dobre kakovostne in iskrene odnose s sosednjo in prijateljsko Slovenijo" v skladu s soglasno odločitvijo hrvaških poslancev iz poletja 2015". Plenković je ob tem ponovil, da je vprašanje meje s Slovenijo treba reševati z dvostranskimi dogovori.

Pogledi na sobotne incidente se razlikujejo tudi med hrvaškim notranjim ministrstvom in slovensko policijo. Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da so slovenska policijska plovila preteklo soboto trikrat kršila sredinsko črto v Piranskem zalivu. Kot so dodali, so hrvaški policisti opozorili slovenske kolege, da so v hrvaških teritorialnih vodah, slovenski policisti pa so se nato vrnili v slovensko morje. Dva incidenta sto potrdili tudi pri slovenski policiji, kjer poudarjajo, da so hrvaški ribiči dvakrat zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga tudi zapustili.

Cerar: Slovenska policija ni ravnala prekomerno
Predsednik vlade Miro Cerar je v povezavi s sobotnimi incidenti v Piranskem zalivu v izjavi poudaril, da slovenska policija ostaja na naši polovici zaliva, v dosedanjih okvirih, da ravna korektno in ni ukrepala prekomerno. Cerar je ob tem poudaril, da mora implementacija sporazuma potekati organizirano, o čemer se bosta s Plenkovićem pogovarjala na srečanju 12. junija. Policija do implementacije sporazuma nima novih navodil na območju Piranskega zaliva je ob tem dejal Cerar.

Ljudje ne smejo biti izgubljeni z zaselki
Sicer pa je Cerar ob obisku Pirana ponovno poudaril, da bo vlada pri implementaciji arbitraže upoštevala prebivalce, ki jih ta odločitev najbolj zadeva. Tako so danes v Piranu govorili sti o uveljavljanju pravic do šolanja, zdravstvenega varstva in prodaje izdelkov v Sloveniji. Cerar je poudaril, da bodo po razsodbi arbitražnega sodišča najprej gledali na človeške usode.

Trije zaselki Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje, ki so ostali na hrvaški strani, so po njegovih besedah žal za Slovenijo izgubljeni, ljudje pa ne smejo biti. "Prva skrb vlade morajo biti ljudje, pri tem bom vztrajal," je poudaril in napovedal, da bodo storili vse za to, da jim pomagajo sorazmerno njihovim potrebam in v skladu s pristojnostmi.

Premier je še ponovil, da je arbitražna odločba pravno zavezujoča za obe strani in jo je treba izvršiti. "Ne predstavljam si, da bi dve članici lahko tako ignorirali odločbo, da je ne bi izvršili. To bi pomenilo konec vladavine prava, konec civiliziranega urejanja medsebojnih odnosov," je prepričan.

Cerar obljubil pomoč tudi v Brezovici
Premier je obiskal tudi Belo krajino, kjer so vaščani Drag z odločitvijo arbitražnega sodišča, ki je vas postavilo na slovensko stran meje, zadovoljni, vaščani Brezovice pri Metliki, ki jim življenje grenita vijugavi kataster in neživljenjska meja, pa razočarani.

Cerar je poudaril, da se bo država na vse mogoče načine trudila, da bo prizadetim zaradi meje pomagala, hkrati pa bo skušala skupaj s hrvaško stranjo najti rešitve, ki bi predvsem vaščanom Brezovice, za katere arbitražna sodba ne predvideva sprememb, olajšale življenje in uredile tamkajšnje težave, povezane z razdrobljenim katastrom. Ob tem je vaščane Drag in Brezovice pri Metliki pozval, naj s svojimi težavami in vprašanji seznanijo metliško upravo enoto, ki bo nato zbrane podatke posredovala pristojnim.

Šest mesecev za začetek postopkov, ne pa tudi za dokončanje
Slovenija in Hrvaška imata na voljo šest mesecev za uveljavitev arbitražnega sporazuma, ne pa tudi za končanje vseh potrebnih postopkov. Za postopke izvedbe razsodbe bo skrbela posebna koordinacijska skupina, ki jo bo vlada imenovala ta teden in ki je doslej že delovala, a neuradno. Znano je, da se bodo spreminjali zakon o občinah ter prostorska in upravna zakonodaja.

Prvi odziv Evropske komisije je pričakovati jutri, ko se bodo na kolegiju srečali komisarji. Neuradno je slišati, da bodo ugotavljali, kaj Evropska komisija sploh lahko stori, razen da se z arbitražno odločbo seznani ter Ljubljano in Zagreb pozove k razumu in dialogu.

VIDEO
Kateri bodo naslednji koraki po arbitraži?
VIDEO
Cerar obiskal Piran in Belo Krajino
A. Č., L. L.,
Prijavi napako
Komentarji
STANE
# 03.07.2017 ob 08:17
Zanimivo bo tudi slišati, kaj bo o arbitražni razsodbi povedala Evropska komisija, sploh ob dejstvu, da je Evropska unija avtorica arbitražnega sporazuma.

Če ne bodo absolutno na strani,da se arbitraža spoštuje,škoda da smo v EU.Sama EU bi morala sankcionirati Hrvaško,če do tega ne bo prišlo !
cairns
# 03.07.2017 ob 08:29
Arbitraža – Slovenija bo Hrvaško pozvala k začetku pogovorov

Slovenija se je dovolj pogovarjala s Hrvaško. Sedaj naj se začne pogovarjati z EK, ES, evroparlamentom, in ostalimi pomebnimi mednarodnimi dejavniki.
Slovenija mora pritisniti na mednarodne inštitucije da obsodijo ravnanje Hrvaške in od nje zahtevajo implementacijo sodbe AS.

Nobene prošnje ali leporečje ne zaleže pri južnih sosedih. Hrvaška je celo napovedala protestne note, ker naj bi slovenska policija nezakonito prestopila sredinsko črto v Piranskem zalivu. Da bi podkrepili svojo laž je hrvaška ministrica celo izjavila da je sredinska črta veljala za razmejitev tudi v času SFRJ.

Pa kdo je tu nor ?
webman
# 03.07.2017 ob 08:26
Nikjer ne piše, da de facto ne smemo izvajatiarbitraže naslednjo sekundo po izreku. Torej, stacionirat Triglav na novo zarisano črto v zalivu. Če bodo težave pa takoj s poostrenim nadzorom na meji in uvedbo dodatnih pregledov čez vikend za zagotovitev varnosti turistov.
Raff69
# 03.07.2017 ob 08:17
Šest mesecev za začetek postopkov, ne pa tudi za dokončanje

Vse tja do volitev
tweety7
# 03.07.2017 ob 08:55
Odločba Arbitražnega sodišča se mora (iz strani Slovenije) začeti izvajati ter realizirati takoj ! Domačo zakonodajo je potrebno prilagoditi sodbi sodišča in pri tem delovati politično odločno, korektno, prevdarno in enotno zagovarjati sprejeto sodbo ! Hrvaški je potrebno jasno in odločno sporočiti, da nikakor ne pristajamo v "dodaten dialog" oz. v neke "druge rešitve", ki niso predvidene v Arbitražnem sporazumu... V kolikor bomo sedaj popustili in ne bomo zagovarjali rezultata odločbe... Se lahko zgodi, da bomo izgubili vse tisto, kar nam je Arbitraža v njenem postopku dodelila !! Slovenija se lahko pogaja z Hrvaško samo še o realizaciji Arbitražnega sporazuma v prakso... Slovenija je dolžna blokirati Hrvaška pristopna pogajanja v EURO - območje in v "Šengen", toliko časa, dokler ne bo tudi RH začela in uradno tudi zaključila vse postopke realizacije odločbe v prakso...
odklop 76
# 03.07.2017 ob 08:28
Vlada ne namerava spodbujati konfliktov, bo pa Hrvaški poslala noto za začetek pogovorov........................... Veliko srece :-)))
sportivko
# 03.07.2017 ob 08:38
Predlagam da povlecete napihljive bale skoz Piranski zaliv kjer poteka meja, ker hrvaški ribiči še vedno pravijo da meja poteka po sredini piranskega zaliva.
Celine
# 03.07.2017 ob 09:01
Ko berem Reporter, Demokracijo, Nova24tv, Politikis, se sprašujem če ni opozicija tista ki je posredovala posnetke naših arbitrov hrvatom? V svojih člankih hvalijo hrvate, naša stališča pa zavračajo. Ali je naš, oziroma SDSov človek (Črnčec?) bil tisti ki je vse skupaj posredoval sosedom?
direndaj
# 03.07.2017 ob 09:40
Ravokar berem:
Slovenska topovnjača Triglav plovila kroz Savudrijsku valu

Kroatom se je čisto odpeljalo :) kurijo folk do nezavesti.........
markur
# 03.07.2017 ob 09:00
Berem komentarje, poslušam izjave voditeljev naše in hrvaške, se mi zdi, da so nas spet naplahtali. Trenutno smo v situaciji, da Hrvaška ne more dobiti manj kot je arbitraža določila. Zelo enostavno so se zavarovali za primer, če za njih ne bi bil ugoden izid arbitraže. Izid je za njih precej ugoden, pustili so si še nekaj prostora, kjer lahko še kaj pridobijo. Že sam izstop iz arbitraže je morda vplival na izid same arbitraže, zato mislim, da so nas ogoljufali vsi po vrsti.
1986
# 03.07.2017 ob 10:12
Če ni potrebno te sodbe spoštovati, potem ni potrebno spoštovati ničesar. Ni potrebno dobavljati energije iz NEK, ni potrebno izplačati varčevalcem NLB, tudi sankcij proti Rusom ni potrebno izvajati. Bo pač ruska mornarica dobila sidrišče v zalivu, pa si naj NATO pod nosom obriše strategijo treh morij. Mi pa ponovno odpremo Žirovski vrh, namestimo v NEK centrifuge pa je. Saj ni treba spoštovati ničesar. Ker smo tako majhni in očitno nepomembni bomo pa bojne glave imeli za orodje diplomacije, kot to delajo veliki. Če je svet res že tako daleč in tako umazan je res vseeno. Bomo pa kot Izraelci. Krast na silo, kot nacionalno geslo pa zapisano: "če izginemo mi, bo z nami izginil ves svet." Takšne se spoštuje očitno. Jutri zvemo, če se je začel konec EU.
politik kritik
# 03.07.2017 ob 08:28
Zelo zelo me žalosti, kako so Slovenske vodje (politiki), ki naj bi bili boljši od navadnih ljudi, spet na led peljali lastno naivno ljudstvo. V 100 letih smo tako izgubili 1/3 Slovenske zemlje in ljudi. Nazadnje pred štirimi dnevi, ko v ozemeljski del sporazuma ni bilo vključene besede "pravičnost", v morski del pa "teritorialni stik".

Ti politikanti, ki naj bi bili boljši v teh stvareh kot navadni smrtniki, so pred sedmimi leti lagali o tem in posledično na referendumu zmagali za mišjo dlako. Naši ljudje so nato ostali zaradi tega na drugi strani mejne črte.

Ko bi vsaj takrat prišla recesija par mesecev prej in bi Pahor potem za mišjo dlako zgubil referendum, hkrati pa bi se našel nek "Vilijem Kovačič", ki bi zbral podpise za referendum, da mora biti meja določena pred vstopom hrvaške v EU.

In sedaj smo stisnjeni v kot ko moramo rojake enostavno in po domače povedano izdat, ter vsiljevat nekaj hrvatom, ki ni dobro niti za nas. Zelo zelo žalostno, da se kaj takega dogaja. In to po vsem tem kar smo Slovenci dali skozi. Ne vem kaj naj si mislim o naši državi....
mihael1
# 03.07.2017 ob 08:46
Ne spet začenjati z levičarji in desničarji - ne nazadnje je ugoden sporazum Drnovšek -Račan uničil naš JJ s Sanadarjem na Bledu, ko je šel naivno na led.

Slovenija bo morala pač vztrajati pri sporazumu, če hoče imeti mir. Glede posameznih parcel na kopnem pa se še vedno da dvostransko dogovoriti, a okvir je postavljen.
urednik01
# 03.07.2017 ob 09:24
Hrvatje znajo poskrbeti za svojo ozemlje. Morja ne bodo dali, če pa jim Slovenija že ponuja svoja zemljišča jih bo pa vzela
dopisnik
# 03.07.2017 ob 09:14
Hrvati očitno še niso 'pogruntali', da je ta spor okoli Piranskega zaliva samo dimna zavesa. Potihem jim bo milijon Slovencev okupiralo celo njihovo obalo. Do Kotorja!
zofija1
# 03.07.2017 ob 11:20
Za schengensko mejo naj se s sosedo pogaja Evropa, mi smo svoje opravili.
politik kritik
# 03.07.2017 ob 11:10
Bistven problem je ker bi hrvat dal življenje ali pa npr. ledvico za državo. Naš povprečnež je pripravljen prodat državo zaradi ene ure čakanja na Slovensko / Hrvaški meji.
kromo-som
# 03.07.2017 ob 09:03
HR vlada bo noto lahko razumela kot enostransko dejanje. In bo rekla, da zanjo ne obstaja. Tako kot ne arbitraža. Vprašanje je, ča za HR sploh obstaja SLO. Mogoče je zanje SLO zgolj alpska Hrvatija.
špohtl
# 03.07.2017 ob 12:09
Glede na to, da naš zunanji minister brez sodišča ni zmožen rešiti enostaven medsosedski problem glede postavitve pralnega stroja, je utopično pričakovati, da bo glede tako kompleksne zadeve kot je arbitraža meje med dvema sosednjima državama postopal premišljeno in v korist državljanov.
raknac navi
# 03.07.2017 ob 09:24
danimmc
Novo tv navajat kot nek kredibilen medij in argumente je naravnost smesno. Pa ti? Si si prebral teh pet stvari? Sama mlatenje prazne slame. Podpihovanje. Itd.
stari maček
# 03.07.2017 ob 17:46
Pahor pa kar naprej ponavlja,da smo prijateljski državi,a živi na Marsu???????
nonparel
# 03.07.2017 ob 17:24
Dragi Hrvati! (pa ne zato ker bi nam bili tako pri srcu, ampak za to, ker so nas do zdaj že tako drago stali)

Prej ko slej se boste morali sprijazniti z odločbo arbitražnega sodišča, ker nad tem sodiščem ne obstaja zdaj več nobeno drugo. In to zato ker ste se skupaj s Slovenijo zavezali, da boste brezpogojno spoštovali razsodbo tega arbitražnega sodišča.
S ponovno staro prakso inseniranja incidentov v Piranskem zalivu samo kažete primitivnost vaše hrvaške politike, tako lokalne kot državne.
Zdaj ste v EU in se začnite za božjo voljo tudi tako obnašati. Pustite balkanske manire za sabo.
samogledam
# 03.07.2017 ob 09:27
No ja,ce je problem samo v ribicu Ezija, od nevem kod je prisel in tistem Jorasu, ki je tudi od drugod prisel, potem se nam ni za sekirat. Slovenska in Hrvaska politika imata cas sest mesecev, da uredita birokracijo in to je vse. Schengenska meja je zarisana in znana vsem ! Za tistih 14 his pa bomo tudi poskrbeli,ce bodo lastniki zeleli ! Se za vsako gradnjo avtoceste se je nasel denar za preselitev druzine, pa se bo tudi za mir in v korist Drzavni meji.
Emsho
# 03.07.2017 ob 16:02
ajajaj...pa smo spet na začetku... ribiči, polcaji, politiki, novinarji....protestne note, incidenti, obtoževanja...sam še Janša in Podobnik morta skočit iz enga grma... skratka politiki, ki od daleč mešajo drek, ljudje na/ob meji pa morajo to požret.
Histria
# 03.07.2017 ob 09:44
Po mednarodnem pomorskem pravu državi pripada 12 milj širok pas teritorialne vode. Da bi Slovenija dobila direkten prehod v mednarodne vode, bi morala najprej dobiti Umag.
Če bi arbitraža slovenske teritorialne vode razširila na 20 milj (in s tem določila stik), bi vse ostale obmorske države naredile cirkus (ker bi vsi zahtevali 20 milj širok pas).

Tudi če bi Slovenija dobila stik v Istri, ostane problem Palagruže. Pri Palagruži se stikajo hrvaške in italijanske teritorialne vode ... to pomeni, da v tem delu Jadrana slovenske ladje morajo pluti po hrvaških ali italijanskih vodah.
Mednarodno pomorsko pravo zagotavlja VSEM ladjam (ne glede na zastavo pod katero plujejo) NEŠKODLJIV PREHOD. In to so slovenske ladje imele na severu Istre (in pri Palagruži) ves čas.

Torej je ves cirkus o stiku z mednarodnim vodam zgolj pesek v očeh (ker bi Slovenija namesto 12 milj določenih v mednarodnem pomorskem pravu potrebovala 250 milj širok pas teritorialnega morja)
GorskiVodnik
# 03.07.2017 ob 09:32
@Celine
Ko berem Reporter, Demokracijo, Nova24tv, Politikis, se sprašujem če ni opozicija tista ki je posredovala posnetke naših arbitrov hrvatom?

Že zadnjič sem napisal, da je bil posnetek, ki je prišel v javnost, zelo kvaliteten. Nista se pogovarjala po mobilnem, ampak po stacionarnem telefonu. Pri takšnem pogovoru je najenostavneje prisluškovati s 'wire tappingom'. Za kaj takega imajo seveda največ možnosti operativci obeh naših tajnih služb (SOVA in OVS). Jaz sem že dve leti prepričan, da je kdo od teh ljudi malo 'fušal' s službenimi orodji za svoje privatne interese (ali interese katerega od strankarskih vodij). O konkretnih imenih ( D. Črnčec) pa seveda ne moremo govoriti, ker ni nobenih dokazov.
petergolob
# 03.07.2017 ob 22:36
"Predsednik vlade Miro Cerar je v povezavi s sobotnimi incidenti v Piranskem zalivu v izjavi poudaril, da slovenska policija ostaja na naši polovici zaliva, v dosedanjih okvirih..."

Za tovrstno stalisce dr. Cerar nima veljavne podlage in z njim skodi nacionalnim interesom RS. Policija bi morala "os
tati v dosedanjih okvirih" na nacin, da bi sla do "crte policijskega nadzora" 0,15 NM od savudrijske obale, kot je veljala na dan 25.6.1991, ne pa da s samoomejitvijo do sredine PZ dejansko potrjuje hrvasko stalisce!! Kaksni amaterji!
garmond
# 03.07.2017 ob 18:02
Sem gledal intervju z Božom Dimnikom, strastnega fena Hrvatov. Med drugim je dejal, da se s Hrvati nismo nikoli prepirali.
Ja, samo zadnjih 26 let. Eh, malenkost, ne.
Churchill W.
# 03.07.2017 ob 14:11
Prva stvar, ki bi jo naši sedaj mogli narediti je stopiti skupaj in nehati kazati kdo je katerega leta naredil ali ni naredil kaj, kaj rekel in česa ni rekel.
Levi in desni (čeprav samo na papirju, v resnici so vsi samo politiki, ki si nabijajo točke in glasove s puhlicami, ki jih pač ljudstvo rado sliši) so imeli možnost rešiti to zadevo pa je niso.
Vsi vemo, da politiki prav hitro pozabijo na to kaj so rekli in obljubili, hkrati pa znajo potegniti iz naftalina izrečene besede (tako svoje, kot nasprotnikove), če jim to koristi pri nabiranju političnih točk.

Zakaj nas HR vedno znova in znova peljejo žejne čez vodo?
Zato, ker so v politiki, do SLO složni! Naši pa namesto, da bi stopili skupaj, raje delajo notranje-politične zdrahe, s prstom kažejo eden na drugega.... S tem ne da slabijo notranjega sovražnika, ampak slabijo SLO kot celoto.

Po pravici povedano, mi je popolnoma vseeno kaj je rekel Pahor (pa čeprav bi s samo zaradi vzvišenosti, ki jo je pokazal ob podpisu dogovora, da se zadeva reši na AS in se objemal z Jadranko zaslužil eno pošteno okrog g***), kot mi je popolnoma vseeno kaj je l. 2010 rekel ob tem Janša.

Mene od razsodbe naprej zanima samo naslednje:
1. Kako bo Slovenija izvedla proces tega kar je razsodilo AS?
2. Kako bo postopala EU (kot stranka, ki je igrala posrednika med SLO-HR, da je sploh prišlo do arbitražnega postopka in posledično umika SLO blokade pri vstopu HR v EU) v primeru, da HR ne bo spoštovala sodbe AS.
3. Kako bodo naši EU poslanci lobirali po EU parlamentu, EK, med članicami EU.... v kontekstu, da je AS odločilo in je sodba veljavna, a je ena od strank ne priznava - ne pa da se bodo prepucavali še v Bruslju med sabo kdo je katerega leta kaj zaj.... (že videno)
4. Ali je SLO politika dovolj močna in pogumna, da bo še enkrat več za ceno SLO nacionalnega interesa stopila skupaj in HR blokirala pri vstopu v Šengen? To je naša EDINA karta, ki nam je ostala, da si "izborimo" tisto, kar je bilo z sodbo AS razsojeno.

Osebno menim, da morajo naši nadaljnih 6 mesecev delati kot črna živina (vsi skupaj; ne SDS zase in proti vsem, SMC zase in proti vsem, DESUS zase in proti vsem.... itd!!!), da pravno formalno pripravijo vse potrebno za uveljavitev sodbe AS. Pomagati državljanom Slovenije, ki so zaradi sodbe ostali "ujetniki" neumno narisane črte, pa če to pomeni, zgraditi 10 hiš naj pa jih!
(Če samo Turku izstavijo račun za rušitev črne gradnje in obnovo zemljišča v prvotno stanje so plačane vsaj 4 hiše!) Mislim, da pri vseh neumnostih in goljufijah, ki jih pretrpi proračun, ki se polni iz naših žepov, ne bomo zganjali hudiča kako se troši davkoplačevalski denar za gradnjo 10-ih hiš.
Vmes pa mora naša politika beležiti prav vsak incident in provokacijo iz HR strani ter pošiljati protestne note v ZG (ja, se strinjam, naj bodo na Paloma papirju...so ravno toliko vredne). Le-to, nam bo dalo nekaj kredita po 6-ih mesecih, ko bo potrebno začeti pri EU članicah, v EU parlamentu, pri EK navesti dejstva, da se članica EU ne drži mednarodnih pogodb in s s Paloma protestnimi notami vezanimi na mednarodno pravo briše ****. In med tem ko čakamo na teh prvih 6-mesecev morajo domači politiki kot tudi SLOVENSKI poslanci v EU ves čas in na vsakem koraku, prav vsakemu sogovorniku ponavljati naslednje:
"Mednarodna pogodba je v demokratičnem svetu pravno zavezujoča. Obstaja članica EU, ki se na mednarodno pravo, pravo EU, na EU inštitucije,.... požvižga in uporablja slovenski paloma papir!!
Ampak vse to je možno samo in izključno, če bo slovenska politika enkrat (ali pa še enkrat) za spremembo pozabila na notranje razprtije in na lastne interese ter skupaj naredila nekaj dobrega za SLOVENIJO.
dopisnik
# 03.07.2017 ob 13:48
Eni ves čas navajate, koliko Slovencev je ostalo na Hrvaškem. Tudi mi smo dobili V Podturnu celo naselje hrvaških Romov! :)
dopisnik
# 03.07.2017 ob 13:30
Saj ni res, pa je! :)))

https://www.portalplus.si/2274/savudrijs
ka-uvala/
kotzi
# 03.07.2017 ob 10:22
me pa moti nekaj..predsednik drzave Pahor ni se nic obiskal slovenske druzine ki bodo pripadali Hrvaski...predlagal arbitrazo..na referendumu podprli..a glej niu zmogel toliko poguma da bi sel med folk
Serpente
# 03.07.2017 ob 10:02
Hrvati vedno bolj glasno zahtevajo koridor do Avstrije, v zameno za izgubljen teritorij v piranskem zalivu zato, da njihovi gosti ne bodo cakali na meji.... HAHAHA, saj ni res, pa je - sveta preproscina.
dopisnik
# 03.07.2017 ob 09:22
Šest mesecev za začetek postopkov, ne pa tudi za dokončanje

A bejžte no. Še prejšnji teden ste pisali, kako je treba arbitražno razsodbo implementirati v roku šestih mesecev od razglasitve? In kako to tudi Nemčija pričakuje?
3rac
# 03.07.2017 ob 20:14
Fraze in leporečje o prijateljski in dobrososedski državi sploh ne držijo, vsaj v visoki politiki NE.
Prosim vas lepo, a se prijatelji menijo 26 let???????? Če na drugi strani ni konstruktivnega odziva, mu pač ne moreš reči prijatelj in dober sosed? ALI???
Prej je tole medsosedski pes in mačka odnos - naj še tebi krava crkne.

Seveda obmejne kraje in njih župane, ki živijo v sožitju in zgledno sodelujejo tukaj izvzemam.
marko02
# 03.07.2017 ob 16:21
Cerar, sedaj lahko dobiš volitve.
Daj ustrezna pooblastila Vesni Gyorkos in ji daj proste roke. Samo krij ji hrbet.
Punca ima glavo na pravem mestu in jo zna tudi uporabljati. Naredila bo vse, kar je treba.
stari maček
# 03.07.2017 ob 15:57
Prav je,da Cerar obiskuje prizadete,moral bi pa poslati enega od ministrov na Kohlov pogreb,ker je ta ogromno dobrega storil za SLO.Prvi ,ki bi pa tam moral biti je pa Pabor,doma si nabira p.točke na vseh r.dnevnih feštah in prireditvah,povsod ga je polno,je rajši šel pod Najevsko lipo kot na povreb,Je on morda kakšen državnik????????????
lonc
# 03.07.2017 ob 17:28
kaj ko bi naši policisti opravljali pregled turistov na kopenski meji s hrvaško v skladu z pravili,aja potem bi bilo to nagajanje
moj komentar
# 03.07.2017 ob 15:56
Vse tole je močan dokaz da EU ne deluje.
Wasabi
# 03.07.2017 ob 14:28
https://www.portalplus.si/2274/savudrijska-uvala/

To jaz že skoz pravim, da je Savudrijska vala lahko samo tisti zalivček pri kraju Savudrija, raba tega imena za Piranski zaliv je tako idiotska, kot da bi za Kadižki zaliv rekli, da leži v Sredozemskem morju.
GUESS
# 03.07.2017 ob 10:59
"Vlada ne namerava spodbujati konfliktov, bo pa Hrvaški poslala noto za začetek pogovorov in protestno noto zaradi nedavnega incidenta".
Ali so preverili, če ima hrvaška vlada poštni predalčnik?
panda97
# 03.07.2017 ob 10:54
"Slovenija bo Hrvaško pozvala k začetku pogovorov" kakšnih pogovorov, ni bilo rečeno, da se z arbitražo pogajanja končajo...Upam da se ne uresničijo Janševe besede,da bo na koncu izkupiček za slovenijo še slabši kot po arbitraži ..
felipesko
# 03.07.2017 ob 10:09
danimmc
Poglejte pet laži, ki so nam jih leta 2010 v zvezi z arbitražo prodajali levičarji!

Pa kakšni levičarji? Vam se že keglja od teh "levičarjev",ki ne vem kje jih vidite in kakšno je merilo zanje......Dodajaš linke od tega revolver medija nova 24tv.......haha O arbitraži pišejo,kot da smo jo mi spisali in če bi bila kakšna druga vlada bi bila tudi arbitraža drugačna....Alo??
Če smo odkriti je glavni in izvirni krivec za vzpostavitev meje prva vlada,katere član je bil tudi vaš veliki desničar.
Osamosvojili smo se prvi in če smo imeli na dan razglasitve mejo,ki nam je odgovarjala,zakaj je nismo zasedli prvi dan in kdaj smo torej spustili Hrvate na našo ozemlje......
Glavno,da so desničarji prvi dan poskrbeli za Vatikan in kruhoborce iz Argentine.........na to pa niso pozabili...........tudi 25 tisoč ljudi zradirat ni bil problem..........pa mejni prehod "začasno" prestavit km nižje.......
politik kritik
# 03.07.2017 ob 08:34
Zelo zelo me žalosti, kako so Slovenske vodje (politiki), ki naj bi bili boljši od navadnih ljudi, spet na led peljali lastno naivno ljudstvo. V 100 letih smo tako izgubili 1/3 Slovenske zemlje in ljudi. Nazadnje pred štirimi dnevi, ko v ozemeljski del sporazuma ni bilo vključene besede "pravičnost", v morski del pa "teritorialni stik".

Ti politikanti, ki naj bi bili boljši v teh stvareh kot navadni smrtniki, so pred sedmimi leti lagali o tem in posledično na referendumu zmagali za mišjo dlako. Naši ljudje so nato ostali zaradi tega na drugi strani mejne črte.

Ko bi vsaj takrat prišla recesija par mesecev prej in bi Pahor potem za mišjo dlako zgubil referendum, hkrati pa bi se našel nek "Vilijem Kovačič", ki bi zbral podpise za referendum, da mora biti meja določena pred vstopom hrvaške v EU.

In sedaj smo stisnjeni v kot ko moramo rojake enostavno in po domače povedano izdat, ter vsiljevat nekaj hrvatom, ki ni dobro niti za nas. Zelo zelo žalostno, da se kaj takega dogaja. In to po vsem tem kar smo Slovenci dali skozi. Ne vem kaj naj si mislim o naši državi...
simonc27
# 03.07.2017 ob 19:23
Poslali smo že not za celo simfonijo!
Hrvatom se pa svira!
amigo
# 03.07.2017 ob 17:44
&starimaček
Za vse je kriva vlada iz leta 91,meje bi bilo potrebno urediti takoj,če kupiš parcelo meje urediš prej ko nepremičnino vpišeš v zemlj.knjigo,še kako je imel Kučan prav,ko je opozarjal da ne hitet z osamosvojitvijo,ker je je veliko za postorit pred tem,ampak so va in ga še napadajo glede tega najbolj samooklicani osamosvojitelji.

Pusti ti zdaj Kučana. Če bi bilo po njegovem se nikoli nebi osamosvojili. Ničesar ni naredil, ko je JLA začela odvzemati orožje TO. Ne vem če si se ti leta 1991 še igral v pesku, saj takrat ni bilo časa za zemljiške knjige in podobne neumnosti. Okoli glav so švigale krogle, na nebu pa leteli bojni avioni. Komunisti so zapravili Piranski zaliv, izhod na odprto morje. Štrigovo so sami podarili Hrvatom, teh 10 hiš je samo kolateralna škoda. Hrvatje nam niso dali niti enega smrdljivega kvadratnega metra. Mi pa še vedna slavimo Titeja kot nekega svetnika.
stari maček
# 03.07.2017 ob 16:54
Skrajni čas je že bil,da so meje urejene ne glede kakšen je razplet,med sabo se ne bi mogli dogovoriti še 100 let.Hrvati imajo pa z vsemi bivšimi republikami probleme glede mej,nikjer rešene.
Deep_G
# 03.07.2017 ob 14:49
Naj Bosmann zrihta Cerarju ekskurzijo z enim ribiškim čolnom in naj ga pošlje čez sredinio Piranskega zaliva. Da vidimo, če ima naša država jajca.
RobiK3a
# 03.07.2017 ob 14:06
Nemški in avstrijski časopisi danes pišejo, da sta Slovenci in Hrvati dve balkanski nacionalistični plemeni, ki bse ćas druga drugi mečeta polena pod noge in se obnašata kot nezrela otroka.
Najprej je Slovenija izsiljevala Hrvaško z vstopom v EU, nato bo Hrvaška blokirala Srbijo, pa Srbija Kosovo in temu balkanskemu nategovanju ne bo konca...
Nemci pišejo da so Slovenci enako kot Hrvati in Srbi nezreli, nacionalistično zaslepljeni in nesposobni resnega dialoga.
Celine
# 03.07.2017 ob 11:05
No, pa prijetno letovanje na Jadranu.
Kazalo