Slovenija

Poudarki

  • Sodba je po Janševem mnenju slabša kot sporazum Drnovšek-Račan
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 209 glasov Ocenite to novico!
Janez Janša
Janša je z izidom arbitražnega postopka nezadovoljen, saj meni, da je Slovenija z njim precej izgubila. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Alenka Bratušek, kongres ZaAB
Bratuškova pričakuje pritisk Evropske unije na Hrvaško. Foto: BoBo
       Slovenci in Hrvati imamo lahko različna stališča, imamo pa vsi en skupen interes - to je boljša prihodnost za naše ljudi, in to v skupni, združeni Evropi.       
 Bratuškova
Vatovec
Iz Levice sporočajo, da je arbitraža pogosto prekrivala druge pereče teme. Foto: BoBo
       Žalostno je, da se državama v 26 letih ni uspelo medsebojno o tem dogovoriti, predvsem zaradi interesov elit tako v Zagrebu kot v Ljubljani, ki so velikokrat na podlagi tega prikrivale notranjepolitične teme.       
 Vatovec
Tonin
Tonin državo poziva, naj najde (finančne) rešitve za Slovence, ki so ostali na drugi strani meje. Foto: BoBo
       Slovenija bo morala tu izvajati svojo oblastno funkcijo, kar pomeni, da bo s svojimi institucijami, če hočete, s svojimi plovili, pokazala, kje je slovenski teritorij.       
 Tonin o Piranskem zalivu
VIDEO
Joško Joras po razsodbi o...
VIDEO
Smo Slovenci lahko zadovo...
VIDEO
Arbitraža razočarala opozicijo
VIDEO
Mejni spor s Hrvaško prvi...

Dodaj v

Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in del zaliva

Dan po odločbi arbitražnega sodišča
30. junij 2017 ob 10:35,
zadnji poseg: 30. junij 2017 ob 14:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Opozicijske stranke so se odzvale na arbitražno odločitev. V SDS-u in NSi-ju so nezadovoljni, a tako kot v Levici in Zavezništvu menijo, da je sodbo treba spoštovati.

V največji opozicijski stranki SDS niso zadovoljni z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Predsednik SDS-a Janez Janša je danes dejal, da je Slovenija, ki je ob osamosvojitvi nadzorovala celoten Piranski zaliv, v četrtek izgubila četrtino, v koridorju, ki ga je določilo arbitražno sodišče, pa bo imela le splošne pravice.

Janša je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je Slovenija dobila le komunikacijski prehod, to pa ni tisto, kar je imela 25. junija 1991 "in kar je obljubljala tista stran, ki je glasovala za sporazum".

Slovenija na morju meji na Italijo in Hrvaško, ne na mednarodne vode, kdor trdi drugače, namerno zavaja, v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča pravi Janša. Meni, da je odločitev slabša, kot je bil sporazum Drnovšek-Račan, ki je prek mednarodnih voda določal stik Slovenije z odprtim morjem.

Glede pozivov k enotnosti politike je dejal, da bo Slovenija enotna, če bomo priznali stanje, kot je, in ne bomo lagali sami sebi.

Opozoril pa je, da je bil arbitražni sporazum potrjen na referendumu, zato Slovenijo pravno veže, čeprav je po njegovem prepričanju v nasprotju s sklepom, ki ga je sprejel DZ leta 2013 ob vstopanju Hrvaške v EU.

Janša je še dejal, da se razsodbe sodišča ne da enostransko realizirati, in dodal, da je Hrvaška od arbitražnega sporazuma odstopila takoj, ko je postalo jasno, da bo vstopila v EU. Ocenjuje, da bi bila možnost, da bi Hrvaška sodelovala, čas njenega vstopanja v schengensko območje.

Zavezništvo: Izkupiček ni idealen
"Če arbitražnega sporazuma in odločitve sodišča ne bi bilo, bi bili prikrajšani obe državi, saj bi se namesto z razvojnimi politikami še vedno ukvarjali z obmejnim sporom," meni predsednica stranke Alenka Bratušek.

Kot podarja Bratuškova, izkupiček arbitraže ni popolnoma idealen. A je sodišče vendarle odločilo v skladu s sporazumom o arbitraži, sklenjenim med Slovenijo in Hrvaško. Parlamentarni odbor za zunanje zadeve, katerega članica je tudi Bratuškova, je zato sklenil, da bo Slovenija sodbo spoštovala brez zadržkov, so zapisali na spletni strani Zavezništva.


"Slovenci in Hrvati
imamo lahko različna stališča, imamo pa vsi en skupen interes - to je boljša prihodnost za naše ljudi, in to v skupni, združeni Evropi," še poudarja Bratuškova.

Kot je še spomnila, Hrvaška za zdaj ne popušča pri stališču, da sodbe arbitražnega sodišča ne bo spoštovala. Ob tem opozarja, da "je bil dogovor o arbitraži pogoj, da je Hrvaška postala del Evropske unije. Zdaj, ko je že del Unije, pa dogovora ne bi več spoštovala." Zato bi se po njenem mnenju morali oglasiti predstavniki Evropske komisije in evropskih držav in Hrvaško spomniti, da je del evropske družine in da se mora tudi vesti evropsko.

Slovenija bo odločitev spoštovala in jo tudi namerava uveljaviti. Pri tem bo morala država pomagati ljudem na območjih, za katere je arbitražno sodišče presodilo, da vendarle ne pripadajo Sloveniji, še poudarjajo v Zavezništvu.

Arbitražno sodišče je v skladu z arbitražnim sporazumom v četrtek določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Med drugim je presodilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.

Levica: So še druge težave
V poslanski skupini Levica pravijo, da je treba sodbo arbitražnega sodišča spoštovati. A vprašanje arbitraže ne sme postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge pereče težave v naši državi, "ki so veliko večje kot samo vprašanje meje", je v izjavi novinarjem v DZ-ju opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

"Žalostno je, da se državama v 26 letih ni uspelo medsebojno o tem dogovoriti, predvsem zaradi interesov elit tako v Zagrebu kot v Ljubljani, ki so velikokrat na podlagi tega prikrivale notranjepolitične teme," je dejal Vatovec v prvem odzivu na sodbo arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško.

Arbitraža je po njegovih besedah dosegla svoje, "očitno drugače nismo bili sposobni, ne sme pa to postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge teme". V mislih je treba imeti spremenjene okoliščine in potrebe ljudi, ki jih odločba arbitražnega sodišča zadeva, je opozoril poslanec.

Hkrati pa se mora država po njegovih besedah posvečati večinskemu problemu, kar da je "socialna stiska, revščina v tej državi".

NSi: Razočarani smo
V NSi-ju so nad razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško razočarani, je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. Se pa zavedajo, da alternativa "praktično ne obstaja" in da je treba arbitražno razsodbo sprejeti takšno, kot je. V nobenih dvostranskih pogajanjih s Hrvaško najverjetneje ne bi dosegli več.

Tonin je pojasnil, da so v NSi-ju nezadovoljni zlasti zaradi določitve meje na morju, ob Dragonji in na Razkrižju. Slovenija je tako na neki način "prisiljena sprejeti tisto, kar je bilo razsojeno". To se pričakuje od države, ki spoštuje demokratične standarde in pravne norme, zato to isto Tonin pričakuje tudi od Hrvaške.

Pri tem v NSi-ju računajo na svetovne velesile, zlasti pa na EU, da bodo Hrvaško znova in znova opominjali, da je treba razsodbe mednarodnih sodišč in mednarodno pravo spoštovati. EU ima v tem pogledu tudi zelo močni orodji, ki bi spodbudili Hrvaško, naj razsodbo sprejme - to sta evropski denar in glasovalne pravice v njenih institucijah, je povedal Tonin.

Tu se bo po njegovih besedah tudi pokazala verodostojnost EU-ja. "Če želi Evropska unija tudi v praksi udejanjiti tisto, kar zagovarja, potem je jasno, da se mora postaviti na stran prava," je poudaril.

Od slovenskega parlamenta pa v NSi-ju pričakujejo, da bo sprejel zakon, ki bi zaščitil interese tistih slovenskih državljanov, katerih domovi so ostali na drugi strani meje. Za približno 30 takšnih hiš ob Dragonji in na Razkrižju naj se po predlogu NSi-ja sprejme poseben zakon.

Ta bi jim ponudil finančno nadomestilo, s pomočjo katerega bi lahko ti državljani svoje domove postavili na slovenskem ozemlju in tu tudi normalno zaživeli, če bi to želeli, je pojasnil Tonin. "Ti ljudje ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi," je poudaril.

V NSi-ju so sicer pričakovali, da bo arbitražno sodišče v presoji glede stika z odprtim morjem povzelo sporazum Drnovšek-Račan, saj sta po njem državi v dogovorih prišli najdlje doslej. Dejansko pa je rešitev, ki določa stik oz. t. i. junction, po Toninovem mnenju slabša. Je pa tudi res, da Hrvaška omenjenega sporazuma ni nikoli ratificirala in da je sodišče tu najverjetneje iskalo nek kompromis, je dejal.

Ob tem je vodja poslancev NSi -ja komentiral tudi napovedi hrvaških ribičev, da bodo še naprej lovili do sredine Piranskega zaliva. Kot je poudaril, je meja na tem območju zdaj jasno določena. "Slovenija bo morala tu izvajati svojo oblastno funkcijo, kar pomeni, da bo s svojimi institucijami, če hočete, s svojimi plovili, pokazala, kje je slovenski teritorij," je dodal Tonin.

SD pozdravlja razsodbo
V koalicijski SD pozdravljajo razsodbo arbitražnega sodišča, ki je po njihovih navedbah dokončna, in si želijo, da se v polnem obsegu uveljavi v praksi. Ob tem pričakujejo, da bo tudi Hrvaška kot članica EU sodbo sprejela in spoštovala mednarodne zaveze, so navedli na svoji spletni strani. V SD pozivajo tudi k mirnemu pristopu in izogibanju incidentom.

Kot so napovedali, bo "naša glavna skrb, da tako doma kot v dialogu z Zagrebom poskrbimo, da bo življenje ljudi, ki živijo ob meji, po razsodbi lažje in boljše". Od vseh pristojnih institucij naše države v SD pričakujejo, da bodo svojim državljanom v primeru, da jih je razsodba arbitražnega sodišča kakor koli prikrajšala, pomagale najti ustrezne rešitve. "Njihova usoda je za nas ta trenutek najbolj pomembna," so dodali.

Za SD je določitev meje dokončna in vračanje k bilateralnemu določanju meje ni možno. Za to po njihovem mnenju niti nimamo mandata, "saj bi bilo to v nasprotju z voljo državljank in državljanov Slovenije, ki so na referendumu podprli arbitražni sporazum kot pravi in ustrezen način za določitev meje s sosednjo Hrvaško".

Čas za realne ukrepe
V zavodu Dobra država, vodi ga nepovezani poslanec Bojan Dobovšek, menijo, da je odločitev arbitražnega sodišča priložnost, da Slovenija končno prepozna in prizna realnost odnosov z našo južno sosedo. Kot najbolj problematično ocenjujejo razlago stika Slovenije z odprtim morjem skozi Hrvaške teritorialne vode. "Teritorialnega stika z mednarodnim morjem, kot kaže, nismo dobili, zato se sprašujemo, ali je odločitev v skladu s sklepom, sprejetim v državnem zboru," so pojasnili.

Vlada mora zdaj sprejeti realne in učinkovite ukrepe za zavarovanje nacionalnih interesov in implementacijo odločitve arbitražnega sodišča, so dodali. Implementacija pa ne bo mogoča na strategijah, ki temeljijo "samo na upanju ustreznega pritiska na Hrvaško od ključnih držav EU-ja", so pojasnili.

Al. Ma., A. Č., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Delilah16
# 30.06.2017 ob 11:06
Redko se strinajm s Toninom pa vendar. Tezko verjamem, da bi v bilateralnem dogovoru s Hrvasko, dosegli kaj vec(v tem stoletju).
oliva
# 30.06.2017 ob 11:18
Zame je to končano.
Za Slovenijo je to končano.
Nismo se mogli dogovoriti s Hrvati, OBOJI smo se odločili za AS in podpisali.
To je to.

Po toči zvoniti je prepozno pa je star slovenski pregovor.
(za tiste, ki potrebujejo razlago: to ni mišljeno dobesedno)
Bivši uporabnik
# 30.06.2017 ob 11:04
Opozicija mora biti po defaultu nezadovoljna... očitno...

končno se bo nekaj rešilo, btw. dobre rešitve tukaj ni, in ja bravo Slovenija...
oliva
# 30.06.2017 ob 11:22
Mal pretiravate z Jorasom - saj ni edini.
To je nepošteno do VSEH OSTALIH s tem problemom.
Komisar
# 30.06.2017 ob 11:24
Sodba je udarec resnice v glave nacionalistov na obeh straneh meje. Kako dolgo so nas slovenski politiki in pravniki prepričevali, da nam pripada tisto nesrečno ozemlje na drugi strani Dragonje, nekateri pa so celo trdili, da lahko zahtevamo Savudrijo. No, na arbitražnem sodišču so ugotovili, da takratna Ljudska republika Slovenija že leta 1955 ni več imela de facto kontrole nad tistim ozemljem, ob sklicu posebne mejne komisije med LR Hrvaško in LR Slovenijo pa so se obe strani popolnoma strinjale, da se levi breg Dragonje tudi uradno zabeleži kot ozemlje zgolj pod Hrvaško jurisdikcijo. v piranskem zalivu so seveda trenutek resnice doživeli Hrvaški ribiči.
samy joe
# 30.06.2017 ob 11:19
Ja Ljudmila premila, saj je vse božje.
abzng
# 30.06.2017 ob 10:56
Ja pa kaj nas to briga kaj ona misli! To je ravno toliko pomebno kot kaj jaz mislim. Imela je svojo priliko, ni je izkoristila, sedaj pa prosim RTV ne zapravljajte prostora (in časa) z njo!
1upanje
# 30.06.2017 ob 11:29
Draga Ljudmila - lahko si razočarana, a neglede na tvoje jokcanje, bo Arbitraža veljaja naprej. Če bi bila malce bolj krščansko državotvorna, potem sedaj nebi iskala medijsko pozornost za jokcanje v javnosti! DEJSTVO je ZNANO VSEM! SPREJMI TO in pika!

Moje mnenje je, da je sodba poštena, kdor je pričakoval 100% pozitivni izzid v našo prid, je bil prekleto naiven! Dobili smo kar smo želeli. Obžalujem pa za Jorasa! njega mi je žal resnično!
Jakob Mali
# 30.06.2017 ob 11:27
Toni, več bi molil pa bi dobil 100% piranskega zaliva.
pero-perica
# 30.06.2017 ob 10:53
kdo se oglaša .upam,da je imela dobrga prevajalca pa razlagalca ,da so ji vsaj 1% razložl kaj dogaja
oliva
# 30.06.2017 ob 11:24
@jaskelaninen, pa še tole:
" to je realnost"

Mislim, da je zdrav tisti, ki realnost sprejme takšno kot je.
Tisti ki pa je nikakor ne more sprejei, pa živi v svojem svetu, nerealnem.
vranek
# 30.06.2017 ob 12:35
Vsi kazalci gor proti nebu, bonitetne ocene A+++++ in to, Arbitraza po pričakovanjih...... Janša zelo trpi. In probal nam bo naslikati vsaj 3x slabšo sliko. Zdrahar!
Voly
# 30.06.2017 ob 12:35
Haha, ves svet pravi, da je Slovenija dobila stik z odprtim morjem in 3/4 zaliva, Janša pa bluzi drugače.
Rabil je skoraj 24 ur, da si je opomogel od šoka pa tudi toliko časa mu ni pomagalo, da bi povedal kaj pametnega.
In ni toliko inteligenten, da bi pomislil, da v arbitraži nikoli ne dobi samo ena stran. In še to, Janša ni v vseh teh letih naredil prav nič (0) za rešitev problemov s hrvaško mejo in je zadnji, ki se lahko o tem pregovarja! No, konec koncev je pa res zadnji, saj se je zadnji tudi oglasil.
oliva
# 30.06.2017 ob 12:31
25 let parlamenta, dvakratni premje, obrambni minister...
Ves lajf na državni joški, ves lajf pri koritu, ves lajf zdraharjenja.
bluppo
# 30.06.2017 ob 11:37
A SDS še obstaja pri nas? Nič se jih kaj dosti ne sliši.

Nekako sumim, da so razočarani z arbitražo - razočarani, da hrvaška ni dobila več Piranskega zaliva, ker to pomeni, da bodo imeli manj municije pred volitvami.
pajcevina984
# 30.06.2017 ob 11:20
Iskreno mi je žal, da je "izvisel" cenjeni gospod Joško Joras, zdaj je njegova domačija na Hrvaškem in ne v Sloveniji. Prav zanima me, ali bo politiki uspelo razrešiti ta neprijeten zaplet z Jorasom??? Čakamo in se pustimo presenetiti....
borut-blas
# 30.06.2017 ob 12:35
janša in bavčar sta stisnila riti in slovenska policija je odšla iz savudrije ... od takrat ni slovenija več nadzorovala piranskega zaliiva ...
zakaj pa smo odšli iz savudrije ?
morda zaradi tega ker je hrvaška veliko vedela oprodaji orožja
prodajalcem orožja se lahko zahvalimo za polovico problemv , ki jih imamo danes
Paperino
# 30.06.2017 ob 12:28
Bravo janša, ti si se s Sanaderjem dogovoril za sodišče v Hagu. Kakšen bi bil tam izplen po mednarodnem pomorskem pravu, kjer ne poznajo načela pravičnosti????
tedomedo
# 30.06.2017 ob 14:41
Janša, goni se nekam! Tudi ti si bil premier, pa si naredil toliko glede tega kot vsi drugi - nič!
urle
# 30.06.2017 ob 13:23
slovenija: Janša izgubil stik z realnostjo !
1upanje
# 30.06.2017 ob 11:48
PS: ne pozabit na EURO in schengen KAMOR želijo južni sosedje - če ne prej, bo tarkrat Croatia zagotovo dobila našo blokado zaradi neupoštevanja ARBITRAŽE ... torej nič ni izgubljeno!
GUESS
# 30.06.2017 ob 13:13
JJ se sedaj oglaša (predvidljivo s sarkazmom), a je imel možnost v Demosovi vladi kot obrambni minister in potem še 2x kot prime minister urediti zadeve s Hrvati po njegovih željah in v skladu s sedanjimi kritikami. Pa jih ni.
tomppa46
# 30.06.2017 ob 12:47
KDO SE OGLAŠA! Janša, ti SAMO TIHO BOD! Niti te ni sram se zdej oglašat, kok sranja si že naredu. Sam tiho in pri miru bodi, pa bo vsem bolje!
GorskiVodnik
# 30.06.2017 ob 12:26
@Lovec
Levica si puli lase

Ja, desnica si jih ne more več...
Wasabi
# 30.06.2017 ob 12:23
Janezek, v Jugi smo imeli mednarodne vode. Potem smo dobili osamosvojitelje in rezultat je viden sedaj. Hahahahahahahahahahahahahaha. Glede na to, da vas gledamo že 26 let in v tem času niste bili sposobni narediti ama ništa je sedaj bolje, da ste vsi po vrsti tiho.
hexen
# 30.06.2017 ob 12:22
"Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in del zaliva"

Ta je izgubil stik s pametjo. In izgubil je možnosti, da bi se še kdaj dogovarjal s hrvaškimi nacionalisti glede izvedbe incidentov in spravljal lasten narod v obup, medtem ko bi jim kradel iz žepa in lagal. Npr. tisto, da se bo umaknil iz politike. Bednik.
Ramus
# 30.06.2017 ob 12:17
Tudi kalimero razočaran,...
Fiilliip
# 30.06.2017 ob 12:15
Janša je ponovno potrdil, da je daleč najbolj destruktiven politik na slovenski politični sceni.

Slovenije je z arbitražo dobila največ, kar je bilo sploh mogoče. Jasno je, da smo pred tribunalom zahtevali več, ampak se je tudi naša odvetniška ekipa zavedala, da je to nerealno. Je pač taktika, da dosežemo čim več.

Toliko kot smo dobili s tem arbitražnim sporazumom ne bomo nikoli več z nobenim bilateralnim pogajanjem ali drugo rešitvijo. Zato naj Janša raje nedvoumno podpre in zahteva spoštovanje arbitražne odločitve, namesto da pljuva v lastno (slovnesko) skledo!
alcatraz
# 30.06.2017 ob 11:47
Edini ki se je znal s Hrvati dogovarjat je Janša.Dokaz: https://www.rtvslo.si/crna-kronika/ropovi-sodbi-o-izdaji-tajnih-podatkov-razveljavljeni/401875

se strinjam.
sploh takrat, ko so potrebovali orožje.
zzob
# 30.06.2017 ob 17:32
Ker Janša bi pa dosegel, da bi zaliv bil 100 % slovenski in da bi čisto vse sporne točke od Lendave do Savudrije pripadle slovenski strani, ja. O tem bi lahko razmišljal v letih 1991-92, namesto da je švercal z orožjem.
miss_theory
# 30.06.2017 ob 14:09
Janši se je skisalo. Kako perfidno šunta ljudi, ki se ne spoznajo na pravo. V mednarodnem pravu morja je jasno, da če ima država nabrežino, ima tudi morje. Trditev, da bi Slovenija lahko dobila 100% zaliva, ker ga je 100% nadzorovala, ne drži. Če bi bolj poslušal mednarodno pravo, ko je hodil na faks, bi vedel, da mora kot minister za obrambo zasesti tudi par metrov Savudrije, da bi lahko pričakoval 100% izkupiček.

Drugače pa, zame je izkupiček arbitraže pravičen. To, da smo dobili več kot 3/4 zaliva oz. po zemljevidu sodeč več kot 80% - upam, da kdo to kmalu poračuna - je zelo dober izplen. S Hrvati se s pogajanjem ne bi mogli nikoli za toliko izpogajati. Odločitev sodišča pri stiku je zelo salomonska, po domače, tako zelo laično a dobro razumljivo, do odprtega morja smo dobili služnost.
alex961
# 30.06.2017 ob 12:38
SDS ne bi nil zadovoljen niti, če bi Slovenija dobila celo Istro.
MitjaM
# 30.06.2017 ob 12:19
Janša deluje v interesu Hrvaške,
že videno ob incidentu s Thompsonom.
pero-perica
# 30.06.2017 ob 11:52
vsi,ki pišete,da je slo narod razvojen????razdvojenih je samo tam nekje 250000 tisoč kretenov ,ki se ven mečejo,ker v gavnem smo kar normalni pa nas boli k---- za vaše glupe glave,ker se nikomur ne da z vami ukvarjatz
Roko_europe
# 30.06.2017 ob 11:43
In še glavno sem pozabil povedati...Slovenski narod je bolj kot kdaj koli prej razdvojen, kar je predvsem odraz političnega duha in stanja v državi. In namesto da bi zdaj, ko je sodba AS jasna, zavzeli isto stanje in vsi iskali rešitve za nekatere prikrajšane, spet pljuvajo po levih in tadesnih in si nabirajo politične točke. Kot politiki bi lahko vedeli, da se takih sodb ne da izpodbijati in da se ne bo ničesar spremenilo. Srčno upam in si želim, da bo nekoč oz.kmalu zapihal nov politični veter, kateri bo neodvisno od stranke znal združiti večino ljudi, kateri bomo spet zaupali naši politiki un šli v upanju zanesljivo naprej, kajti takega stanja, katero je sedaj v državi, z razliko od politikov državljani ne želimo več!!!
izo
# 30.06.2017 ob 11:30
Ja Ljudmila premila, saj je vse božje.

lol, točno tako, brez problema bi po njeno tričert sloveske hose pripadlo rkc-ju, država naj 100% financiran privat katoliške šole (prvenstveno pod tujimi okrilji) in brez problema naj davkkoplčevalci plačamo tisto miljardo in odpišemo davke na nepremičnine ipd, ob vsem pa jasno obvezno prodat oz razdat državo tujcem po njenem.

draga naša judmila, pride čas, ko je bolj držat jezik za zobmi. dejte se enkrat takšni skupi na razume politiki, kot si tim pa kakšen rjavec ipd to zapomnit..
Wasabi
# 30.06.2017 ob 13:23
Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem

Naj mu prosim en novinar pokaže zemljevide, ki jih vsebuje AS. Slovenija je dobila stik z odprtim morjem, a ni videl zemljevida ali ne zna brati kart.
leond
# 30.06.2017 ob 13:16
JJ ne spoštuje nobene sodbe in sodišča. Zakaj bi spoštoval Arbitražno sodišče? On, pa še nekaj generalisimov po celem svetu. Tako pač je. Eni ne morejo živeti v modernem svetu. Žal.
direndaj
# 30.06.2017 ob 12:35
Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in del zaliva

Nekdo je izgubil stik z zdravo pametjo.
Že davno tega, od kar so ga vrgli iz partije.........
Adi H.
# 30.06.2017 ob 12:29
Očitno je relativno pošteno, če nobena stran ni zadovoljna. No, ustaši v nobenem primeru ne bi bili.
oliva
# 30.06.2017 ob 12:29
"Bravo janša, ti si se s Sanaderjem dogovoril za sodišče v Hagu. Kakšen bi bil tam izplen po mednarodnem pomorskem pravu, kjer ne poznajo načela pravičnosti????"

Ma točno tako!!
Jaoj...
oliva
# 30.06.2017 ob 12:20
"Janša deluje v interesu Hrvaške,
že videno ob incidentu s Thompsonom."

Očitno.
Zaradi orožja ali je ŠE kaj dodatnega (luka koper itd.)?
oliva
# 30.06.2017 ob 11:27
"Sodba je udarec resnice v glave nacionalistov na obeh straneh meje. "

Točno tako, @Komisar.
oliva
# 30.06.2017 ob 17:56
No, tisti, ki drži s hvraškimi nacionalisti, pač že ne more biti slovenski domoljub.
kapuca
# 30.06.2017 ob 16:54
pravkar gledam posnetek JJ govora in sem ful presenečen da se ne veseli vcerajšnih rezultatov.Zdaj pa konc heca 25,6 SI BIL OBRAMBNI MINISTER SE PRAVI LAHKO BI POSTAVIL vojsko na meje slovenije in stvar bi bila resena, ob dogovoru Drnovšek :Racan si skoraj skakal do plafona kako ni vredu in s svojim nasprotovanjem dal hrvasski politiki moč da je ta dogovor pohodila, in se tvoj najvecji greh za katerega sem zvedel sele vceraj a dragi moji Slovenci sploh veste da Josku Jorasu in ostalim prebivalcem tega okraja vlada v kateri je bil tudi JJ sploh ni poslala poste za udelezbo na plebiscitu in da na podlagi tega je Josko ostal hrvat
neki10
# 30.06.2017 ob 15:19
Pa koga briga, kaj kalimero misli o arbitraži,
Kouvran
# 30.06.2017 ob 14:25
91. leta je bil Janša obrambni minister in njegov kolega, Bavčar notranji minister. Prdnila nista, ko so Hrvati postavljali mejne kioske na našem ozemlju. Ljudstvo je protestiralo Naši iz TO, ki so nadzirali teren, so se morali umakniti. Groza, zdaj pa nam spet pamet soli.
gesan
# 30.06.2017 ob 13:58
Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in del zaliva
............................
"izgubili" smo mi precej več kot samo en zaliv...
Zaradi takšnih lažnivcev in lopovščakov, ki jim tudi sam pripadaš kot njihov nenadomestljivi vzor!
direndaj
# 30.06.2017 ob 12:43
borut-blas
janša in bavčar sta stisnila riti in slovenska policija je odšla iz savudrije ... od takrat ni slovenija več nadzorovala piranskega zaliiva ..


DEJSTVO!!!
izo
# 30.06.2017 ob 12:17
Zato naj Janša raje nedvoumno podpre in zahteva spoštovanje arbitražne odločitve, namesto da pljuva v lastno (slovnesko) skledo!

zahtevaš racionalnost od neracionalne osebe. to pač ne gre, on bo gonil svoje do groba..
Kazalo