Hrvaška bo nadaljevala uresničevanje in zaščito hrvaških intereso v odnosih s Slovenijo kot prijateljsko sosednjo državo. Foto: EPA
Hrvaška bo nadaljevala uresničevanje in zaščito hrvaških intereso v odnosih s Slovenijo kot prijateljsko sosednjo državo. Foto: EPA
Premierja Janša in Sanader sta sprejela dogovor o ustavitvi aktivnosti na spornem območju. Foto: RTV SLO

Ministrica Kolinda Grabar Kitarovič je dodala, da je hrvaški notranji minister Ivica Kirin slovenskemu kolegu Dragutinu Mateju jasno posredoval stališče, da je bilo ravnanje slovenske policije nedopustno, nesprejemljivo in škodljivo. To je prvi uradni odziv Hrvaške o zadnjih dogajanjih pri maloobmejnem prehodu Sveti Martin na Muri - Hotiza.

Hrvaška agencija Hina pa je poročala, da hrvaška vlada ne sprejema poskusov ustvarjanja posebnega ali alarmantnega stanja. Nadaljevala bo uresničevanje in zaščito hrvaških interesov v odnosih s Slovenijo kot prijateljsko sosednjo državo.

Okrepljene policijske enote tudi danes nadzorujejo ozemlje okoli Hotize. Na območju nedoločene meje s Hrvaško je kljub vsemu mirno. Da je stanje boljše, kot je bilo v ponedeljek, sta potrdila tako župan lendavske občine Anton Balažek kot tudi tiskovni predstavnik murskosoboškega PU-ja Jožef Prša.

Hrvaški delavci na slovenskem ozemlju
Zaplet je nastal v ponedeljek, ko so hrvaški delavci začeli podirati drevje in graditi pot od mejnega prehoda do Mirišča, na ozemlju, ki je v slovenski lasti, ne da bi o tem obvestili lastnike. Meja na območju, ki ga imajo v lasti Slovenci, leži pa v hrvaškem katastru, še ni določena.

Hrvaški mediji, ki so se na dogodke odzvali šele ponoči, poročajo, da se dela nadaljujejo dlje na ozemlje južne sosede. Ob tem pojasnjujejo, da delovno območje sodi v hrvaški kataster, na njem pa naj bi varaždinsko podjetje opravljalo pripravljalna dela za 3.100 metrov dolg nasip, ki bi pred poplavami varoval predvsem slovenske vasi, projekt pa je ocenjen na 100 milijonov tolarjev.

Hrvaški Vjesnik piše, da slovenski mediji ponovno ustvarjajo afere tam, kjer jih ni, ob čemer opominja, da je Hrvaška že januarja lani predložila načrt del na nasipu, ki bi jih ob pomoči slovenskih družb opravila hrvaško gradbeno podjetje.