Hrvaški ribiči spet negodujejo nad slovenskimi, ki naj bi lovili v njihovih vodah. Foto: RTV SLO
Hrvaški ribiči spet negodujejo nad slovenskimi, ki naj bi lovili v njihovih vodah. Foto: RTV SLO

Šlo naj bi za pet slovenskih koč, ki so po navedbah hrvaških ribičev zašle tri milje in pol v hrvaške vode. Puljska policija je navedbe potrdila za eno kočo. Po besedah Hrvatov naj bi se Slovenci opogumili, ker je EU Hrvaško opozorila, naj ne uveljavi ekološko-ribolovne cone za članice Unije, poleg tega pa je tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel Hrvaški v primeri uveljavitve ERC-ja zagrozil z oviranjem pogajanj za vstop v Evropsko unijo.

Še več, po pisanju hrvaškega časnika so savudrijski ribiči domnevni vdor slovenskih kolegov na njihovo ozemlje označili kot "ofenzivo".

Slovenska stran: Sosedje so stvar napihnili
Slovenski ribiči so trditve že zanikali. Piranski ribič Zlatko Novogradec je povedal, da gredo le do sredinske črte, največ pa do savudrijske opazovalnice, zato ne verjame, da bi okoli petnajst slovenskih kočarjev te dni zašlo v hrvaške vode. Poleg tega je celotno območje pod nadzorom slovenske policije. "Če bi mi odšli čez polovico zaliva, bi bili popolnoma nezaščiteni, če že gre kdo čez, so to hrvaški ribiči, mi zagotovo ne," je dodal.