Slovenija
Projekt drugega tira predvideva, da se razišče območje pri Dekanih. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Hud boj za arheološka izkopavanja na trasi drugega tira

Projekt drugega tira predvideva, da se razišče območje pri Dekanih in Ospu
12. januar 2018 ob 08:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Direkcija za infrastrukturo že dobro leto izbira izvajalca arheoloških izkopavanj na trasi drugega tira. Državna revizijska komisija je že drugič razveljavila sklep o tem, da bi izkopavanja opravila Zavod za varstvo kulturne dediščine in Univerza na Primorskem.

Projekt drugega tira predvideva, da se razišče območje pri Dekanih in Ospu. Tam sta evidentirani arheološki najdišči Buševca in Špina. Direkcija za infrastrukturo je aprila lani med dvema ponudnikoma izbrala Zavod za varstvo kulturno dediščine in Univerzo na Primorskem, ki sta bila pripravljena arheološke raziskave izpeljati za dober milijon evrov.

Posel je želela dobiti tudi Filozofska fakulteta. Ker je bila zavrnjena, se je pritožila. Državna revizijska komisija ji je dala prav in je razveljavila odločitev direkcije za infrastrukturo. Le ta se je ponovno odločila, da je najboljša ponudba Zavoda za kulturno dediščino in primorske univerze.

Sledila je nova pritožba Filozofske fakultete in ponovna razveljavitev javnega naročila. Ali bi lahko gradnjo pripravljalnih del začeli brez arheologov? Ne, pravijo na Direkciji za infrastrukturo, saj je treba arheološka izkopavanja izvesti pred začetkom, raziskave pa se lahko izvajajo tudi med gradnjo.

Za oboje je predviden rok izvedbe kar 730 dni od podpisa pogodbe. Če se za milijon evrov vredna arheološka dela v postopku javnega naročanja zapleta že eno leto, se marsikdo sprašuje, koliko časa bo trajalo iskanje glavnega izvajalca del na trasi drugega tira.

G. C., Tjaša Škamperle, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
usandthem
# 12.01.2018 ob 09:01
Homer, na filozofski fakulteti se nahaja oddelek za arheologijo. To je kraj, kjer se arheologi izobražujejo.
Springbok
# 12.01.2018 ob 08:40
Žličkarji in ščetkarji bodo večja zavora za 2, tir kot Kovačič z referndumom in Ustavnim sodiščem.
apollo11
# 12.01.2018 ob 09:22
Klasična slovenska zgodba. Na javnem denarju se bodo napasli tisti, ki so že tako v osnovi vsekozi financirani iz javnega denarja. Potem pa v letnem poročilu zapišejo, da so veliko prihodkov ustvarili na "tržišču".
Rockos
# 12.01.2018 ob 09:39
Neverjetni komentarji, kot so še bolj neverjetne pritožbe na to, da morajo postopki po nekem logičnem in pravnem vrstnem redu. Ker določene osebe niso 20 let nič naredile, čeprav je bilo vsaki ovci jasno, da bi jih morali na tej razdalji prepeljati hitreje, bi sedaj s prstom kazali na vsakogar, ki v procesu ni pripravljen zgolj kimati in nastavljati zadnje plati.

Članek bi bil lahko kvečjemu napisan na temo "kdo bo odstopil zaradi nesposobnosti, ker sta bila razveljavljena že dva razpisa".
MajWill
# 12.01.2018 ob 09:45
Ali bi lahko gradnjo pripravljalnih del začeli brez arheologov?

Kaksno vprasanje je pa to novinarji? Sej nismo vec v casih, ko bi kar beton cez rimske ostanke polivali, kot se je to delalo v Ljubljani...
uiophjk
# 12.01.2018 ob 09:30
@Homer.
Prijavi na javni razpis se sedaj reče parazitiranje? A gradbinci, ki na razpisu delajo konkurenco Kolektorju tudi štejejo za parazite?
mag.lepi
# 12.01.2018 ob 09:01
ja največja avtoriteta v državi na področju arheologije z največjimi specialisti na področju arheologije nima nič pri tem jao jao.... na ff je smetana arheologov ne na varstvu kulturne dediščine kjer so specialisti za hišne ganke in poševne strehe
Homer.
# 12.01.2018 ob 08:48
Razumem, da naj bi izkopavanja vršil Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Kaj pa ima pri tem za parazitirati Primorska univerza in Filozofska fakulteta?
Nič!
miha32123
# 12.01.2018 ob 08:50
Upam, da bodo tako zavzeti, a nam sproti izkopljejo še tistih par tunelov do morja. Odvisno pač, kje so naši predniki puščali svoje ostanke.
kristt
# 12.01.2018 ob 11:20
samo res, kaj vse eni pišete...žličkarji pa ščetkarji???? kaj pa ste vi? pometači, pa afnne guncači...?
Meni osebno je zgodovina ena najzanimivejših stvari, enim pa je očitno vseeno kdo smo in od kod prihajamo in kdo je bil tu pred nami... dejstvo pa je da nam v tej ljubi državi javni razpisi grenijo vsakdan
favory
# 12.01.2018 ob 09:52
Pa kakšnih 730 dni zamude..to je lahko samo na tistih dveh lokacijah, ostalo pa lahko začnejo graditi prej, saj ni treba da na celi trasi čakajo na konec arheoloških izkopavanj pri Dekanih in Ospu.
feminist
# 12.01.2018 ob 09:09
javni razpisi v vsem svojem sijaju; a je res tako tezko razdeli na 50:50 in naj eni scetkajo na levi in eni na desni strani trase.

izvedbe kar 730 dni od podpisa pogodbe

torej glede na razpisni pinkponk, ki se ga igrajo sedaj bo preteklo se kar nekaj casa in potem bo koncno podpisana pogodba in potem bodo 730 dni scetkali IN POTEM zaceli dejansko gradit - zgleda bo cudez ce bo tole fertig do leta 2030.
PikiMiki
# 12.01.2018 ob 08:46
Hehe, ko že misliš da se bodo stvari premaknile, pa se spomniš, da morajo še žličkarji v akcijo :D
RoSeR
# 12.01.2018 ob 09:04
Pri Magni je bila prva ponudba recimo 750k, potem pa je prišel drugi ponudnik za okoli 250k. #tržna_niša
favory
# 12.01.2018 ob 11:26
Narediš? Kaj narediš in kako narediš? Pojma nimaš, kaj je arheologija. Prekopavaj raje ti svojo gredico za solato in grah, kot da tu kvasiš neumnosti.
Gastrbajtr
# 12.01.2018 ob 13:11
@WyattEarp

žličkarji, kamor pridejo se usidrajo in počasi delajo da kaserajo dobre dnarje.

Tolk k arheologi skurijo v dveh letih, razni SCT-ji skurijo v dveh dneh. Tak da ...
aktivist
# 12.01.2018 ob 12:24
Arheologija za nekatere pomeni kopanje jarkov. Najbolje, da ljubljanski grad zrušimo in naredimo nov šoping center. Vse normalne države pa bodo skrbele za preteklost in služile na turizmu
Gastrbajtr
# 12.01.2018 ob 13:21
@severnik

Hud boj za arheološka izkopavanja na trasi drugega tira. Jaz ne bi pustil, kaj so pa delali zadnjih 25 let.

Izkopavanja stanejo in se ne splača kopati kar vsepovprek. Zato je jasno, da so arheološka izkopavanja in raziskovanja najbolj smiselna in stroškovno upravičena takrat, ko se že dela nek gradbeni projekt. Tu ni nobene finančne metafizike.

Temu v prid pa gre tudi dejstvo, da kadar ni denerja za celotno obdelavo najdbišča, je bolje, da se stvari pustijo v zemlji magari za naslednje generacije, saj je zemlja daleč daleč najboljši konzervator materialne dediščine. Obstaja ogromno najdbišč v svetu, za katera arheologi točno vedo, kaj se skriva pod zemljo, vendar jih namenoma ne pipajo, saj čakajo na boljše (finančne) čase in morebitne vzporedne gradbene projekte.
feminist
# 12.01.2018 ob 10:21
Beograd, komunisti ali nezemljani krivi, ker nimajo zgodovine.

Arheoloska izkopavanja sama sploh niso problem; ampak so problem javni razpisi.
v tem casu ko se pinkponkajo med sabo, bi lahko naredili ze lep odstotek del.

Direkcija za infrastrukturo je aprila lani

torej tale partija pinkponka traja ze 9 mesecev (270 dni) in se nadaljuje, ker noben ni pripravljen sodelovat, ampak zelijo kompletno kontrolo, da ja ne bi drugi zraven prisli - in to JE problem, ki nima veze z ideologijo, ampak direktno ovira oz. bremza gradnjo in s tem napredek in to zaradi neke papirologije.
pa je identicni problem z javnimi razpisi povsod.
Gastrbajtr
# 12.01.2018 ob 13:16
@Homer

Ne vem, morda sem naiven ampak:
- Univerza je za izobraževanje plačana iz proračuna
- Študente, ki jih bodo morebiti poslali na "terensko izobraževanje", pa ne bodo dobili niti centa.


Mohoče res, ampak študenti vseeno potrebujejo realno prakso, sicer bi bili toliko uporabni kot zdravstveni tehniki, ki vadijo samo v učilnicah na lutkah. Če že imamo arheološke oddelke na fakultetah (UL in UP), potem je smiselno, da jim nudimo celostno podporo, ne samo na pol, sicer bolje, da jih ukinemo.
HOR
# 12.01.2018 ob 13:14
S preteklostjo ni heca...
Alchemist
# 12.01.2018 ob 11:28
Žličkarji in ščetkarji bodo večja zavora za 2, tir kot Kovačič z referndumom in Ustavnim sodiščem.

Preden izvrtajo vse tunele, bodo arheologi z delom že zdavnaj zaključili. Tudi če naletijo na kako izjemno najdbo (kar izjemno dvomim, arheološki potencial območja je bil z terenskimi pregledi že preverjen), ne bodo arheologi za delo prav nobena ovira.

Večje tveganje so komplikacije s denarjem in z Madžari.
pobrisan
# 12.01.2018 ob 11:13
Homer.

Razumem, da naj bi izkopavanja vršil Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Kaj pa ima pri tem za parazitirati Primorska univerza in Filozofska fakulteta?
---------------------

Kaj ko bi najprej prebral članek?

Državna revizijska komisija je že drugič razveljavila sklep o tem, da bi izkopavanja opravila Zavod za varstvo kulturne dediščine in Univerza na Primorskem.
elektrupunk
# 12.01.2018 ob 09:17
Noro! res je ...javni razpis v vsem (slovenskem) sijaju.. jst bi jim enostavno vso tole zamudo odbil od tistih 730 dni pa je... zdej se pa zmente in pritožujte ..in kot tudi drugi ugotavljate... kaj bo šele ko se bo šlo za gradnjo...v bistvu dokončanje do leta 2030 je optimističen scenarij ..med tem nas bodo pa sosedi prehiteli po levi in desni, da drugega tira sploh ne bomo več rabili .. Bravo Slovenija
igor-za
# 12.01.2018 ob 12:21
Hud boj?
Po prebranem se mi zdi da direkcija na ministrstvu dela špetir s svojim ravnanjem.
Homer.
# 12.01.2018 ob 11:37
@Alchemist
Ne vem če to ravno drži. Pri nas so ob arheoloških najdbah gradbišča obstala za "nedoločen čas".
In to je narobe!
Pravila bi morala biti jasna in čas strogo omejen.
Če je kaj za pobrati ven poberite, ostalo dokumentirajte in se zasuje nazaj.
Ko gledam dokumentarce na to temo je razpoložljiv čas mesec-mesec in pol........
velenjcan
# 12.01.2018 ob 10:24
Springbok
# 12.01.2018 ob 08:40
Prijavi neprimerno vsebino
Žličkarji in ščetkarji bodo večja zavora za 2, tir kot Kovačič z referndumom in Ustavnim sodiščem.


Izumiš lahko arheološki bager, da ne bo treba z žličkami in ščetkami, ali pa predlagaj rešitev v obliki tunela od Divače do Kopra. Gradbeniki ti bodo postavil.i spomenik, ne bo nevarnosti požarov, pa še divje živali se bodo lahko prosto sprehajale.
Seneca
# 12.01.2018 ob 10:10
Jaz bi pa za en milijon naredil študijo, da lokomotiva lahko zbije kakšnega ptiča med svojo vožnjo. Poleg vetrnih elektrarn je to druga velika nevarnost, da se iztrebijo vse ptice na Primorskem! ;p
sloko
# 12.01.2018 ob 19:05
Lol te SD-jevci se že grebejo za miljone, še pred začetkom gradnje.
Lupo
# 12.01.2018 ob 18:13
Po petih letih niso nardili nanka enga šusa zs pikonom!
Monopattern
# 12.01.2018 ob 17:13
Zgleda da bo drugi tir zgrajen šele, ko bodo materiale že vozili samovozeči tovornjaki in jarke kopali bagri na daljinca. Upajmo samo, da bodo izumili še avtomatsko javno upravo in sodišča, potem smo pa na konju.
amigo
# 12.01.2018 ob 15:20
Ta javni razpis je smešen. Saj Filozofska fakulteta in Univerza na Primorskem nista podjetji. Razdelit najdišča, dela pa plačati po urah.
octane95
# 12.01.2018 ob 14:12
Jaz pa mislim, da je tukaj od zadaj interes trenutnega ministra za infrastrukturo, da se partnerstvo z Madžarsko še ne da javno ven, ker so volitve. S temi pritožbami in revizijami pa pomikajo odločitve po volitvah. Ni izbran izvajalec za arheološko izkopavanje = pripravljalna dela stojijo = vladi ni potrebno javno ven z pogodbo z madžari
Franc 1952
# 12.01.2018 ob 14:02
Roko na srce! Brigajo nas arheološka iskopavanje nekje sredi kamenja, a ponujen milijonček € pa vsem diši!:)
orgle
# 12.01.2018 ob 12:43
"Drugega tira" še dolgo ne bo! Ne glede na arheologijo.
alcatraz
# 12.01.2018 ob 11:19
tira ne bomo videli še najmanj 20 let, če bo šlo tako naprej...
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 10:25
Če so se začela pripravljalna dela, to pomeni, da se je začel projekt. Ponavadi je pri nas že pred začetkom zadeva odločena (dostikrat jo je tudi že konec). Že v pripravljalnih delih pokurijo milijone. Kolateralnih posledic naklepajo toliko, da postane zadeva neustavljiva in se veda edino ta pravo.
ivod
# 12.01.2018 ob 09:12
ugotovitev : postopki trajajo predolgo !!!
rešitev ? sprejeti ureditve, ki bodo zagotavljale korektnost postopkov !!!
korektnost postopkov ???
- določeni roki
- odgovornost za sprejete odločitve glede izbire in odgovornost za pritožitelje
itd
oniks111
# 14.01.2018 ob 09:39
Če "močvirniku"pri poslu ne pade toliko v žep,bo razveljavljal razpise do onemoglosti,kajti očitno le oni so usposobljeni za takšno opravilo.
lamesa
# 13.01.2018 ob 17:08
Hud boj za arheološka izkopavanja na trasi drugega tira

Jaz mislim, da se je avtor članka zatipkal. Hotel je napisati: Hud boj za nakup zemljišča na trasi drugega tira
zamudnik
# 13.01.2018 ob 00:25
Kaj pa dvojni Gašpar in Kolektor?
zamudnik
# 13.01.2018 ob 00:22
Katera Filozofska fakulteta? Ljubljanska, mariborska, katera tretja?
mr.krpan
# 12.01.2018 ob 22:04
Kakor je nekdo že zapisal niso problem sama izkopavanja ampak razpisi. In pa morda tudi dejstvo, da se da za relativno eksotičen poklic arheologa študirat na dveh univerzah, ki si na ta način hodita v zelje, medtem ko delovnih mest za poklic ni. Ni čudno da se bosta stepli za denar. Če k temu dodamo še ZVKD s Centrom za preventivno arheologijo, ki deluje na teritoriju celotne države... Čudi me samo, da ni še kaka privat arheo. firma zavohala denar...
jureimacure
# 12.01.2018 ob 19:29
Žličkarji, ki se borijo za posel kaj je tu narobe. Investitor je vedel že dlje časa kje bo trasa in tudi pritožbo bi lahko upošteval, (ker ponavadi je tudi samo ena pritožba). Kaj je kriv izvajalec, ki je neizogibno uvrščen v postopek gradnje.
kralj matjaž
# 12.01.2018 ob 18:38
Nauk zgodbe.
Če najdeš arheološke ostanke, jih uniči, pa bodi tiho, ker žličkarji te bodo oskubili do kosti.
Miša
# 12.01.2018 ob 16:11
Pričnejo naj delati, ne pa filozofirati, ker od tega modrovanja ni nič.
nikhrast
# 12.01.2018 ob 15:38
Ljuba teta, zavleklo se bo še za enih deset let.

Zgradi se povezava s Trstom, Italijani in Avstrijci imajo boljšo povezavo z notranjo Evropo.
galoper
# 12.01.2018 ob 14:52
Vedeli so za arheološko najdišče ali le možnost zaslužka v stilu lokal patriotizma? V vsakem primeru so prikrivali in namensko usmerjali traso
Celt
# 12.01.2018 ob 13:59
he he, arheologi so "žličkarji in ščetkarji" - morate priznati da je vsaj malo smešno :)))). Vsaj jaz se nasmejim ob teh oznakah, čeprav je arheologija resna veda. Interpretacije izkopanih ostalin pa je že druga zgodba :))
Homer.
# 12.01.2018 ob 11:25
usandthem
# 12.01.2018 ob 09:01
Homer, na filozofski fakulteti se nahaja oddelek za arheologijo. To je kraj, kjer se arheologi izobražujejo.
-----------------------------
Ne vem, morda sem naiven ampak:
- Univerza je za izobraževanje plačana iz proračuna
- Študente, ki jih bodo morebiti poslali na "terensko izobraževanje", pa ne bodo dobili niti centa.

No ja, morda bodo profesorji dobili plačano kako "pripravljenost", pa tudi ta je v prejšnjih primerih šla iz proračuna........
Kazalo