Gospodarstvo

Poudarki

  • Leben: Pred veljavnostjo ni del
Podpis pogodbe
Podpis pogodbe med DRI, Kolektor CPG, Euroasfalt in 2TDK. Foto: BoBo/Borut Živulović
Drugi tir
Zakon o drugem tiru je bil na referendumu potrjen, a zadeva je zdaj v ustavni presoji, zato se še ne izvaja. Foto: BoBo
Podpis pogodbe
Skupinska fotografija na železnici. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Podpisana pogodba za drug...

Dodaj v

Pogodba za dela na drugem tiru podpisana, dela čakajo na ustavno sodišče

Pripravljalna dela vredna 14,5 mio. evrov
20. december 2017 ob 07:46,
zadnji poseg: 20. december 2017 ob 13:45
Divača - MMC RTV SLO, STA

V ozračju negotovosti glede 2. tira je direkcija za infrastrukturo z družbama Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva podpisala pogodbo za pripravljalna dela.

Rok za prijavo na razpis za pripravljalna dela za drugi tir se je iztekel 24. oktobra, na direkciji pa so prejeli 15 ponudb. Eden največjih slovenskih gradbincev Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva, ki trenutno gradi zadnji del podravske avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje, sta skupaj oddala najnižjo v vrednosti 14,48 milijona evrov.

Pogodbo o gradnji dostopnih cest do trase novega tira so tako danes podpisali direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, prvi mož Kolektorja CPG Kristjan Mugerli in direktor Euroasfalta Hamed Ramić.

Sledil je podpis pogodbe pisma o nameri o prenosu pogodbe na projektno podjetje 2TDK, ki bo investitor v drugi tir. V imenu 2TDK sta pismo o nameri s Topolkom podpisala prvi mož družbe Metod Dragonja in član uprave Žarko Sajić.

Ker zakon o drugem tiru še ne velja, 2TDK namreč še ne more igrati vloge investitorja, iz istega razloga pa je v danes podpisani pogodbi tudi odložni pogoj, da se dela lahko začnejo po začetku veljave zakona.

Izvajalca bosta morala dostopne ceste zgraditi v 12 mesecih od uvedbe v delo. Pripravljalna dela bodo sofinancirana s 44 milijoni evrov sredstev EU, ki jih je Slovenija za projekt dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef).

Zadeva je na ustavnem sodišču
Zakon o drugem tiru ne more začeti veljati, izvedba projekta po zamišljenem modelu javno-javnega partnerstva pa je kljub septembrski referendumski potrditvi zakonske podlage zanjo negotova, ker se je pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič pritožil na končno poročilo o izidu referendumskega glasovanja na vrhovno sodišče.

To je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter dela zakona o volilni in referendumski kampanji. Kakšna bo odločitev obeh sodnih ustanov, ni mogoče z gotovostjo reči, a obstaja tudi scenarij razveljavitve in ponovitve referenduma.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob podpisu pogodbe spomnil na vse aktivnosti, ki jih je država izvedla za zagon največjega infrastrukturnega projekta v državi, ocenjenega na blizu milijardo evrov. Med drugim je Slovenija poleg omenjenih 44 milijonov evrov pridobila še 109 milijonov evrov, ki jih je Evropska komisija v okviru t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta Cef namenila drugemu tiru. Še 80 milijonov je država rezervirala iz Kohezijskega sklada.

Vlada je naredila vse, kar je lahko, je zatrdil minister. Če ne bi bilo dejanj Vilija Kovačiča, bi se dela lahko teoretično danes že začela.

Ker je drugi tir po prepričanju vlade razvojni projekt za regijo in celotno državo, Gašperšič verjame, da bodo te argumente slišali tudi ustavni sodniki, pa čeprav ne odločajo neposredno o projektu oz. zakonski podlagi zanj. Ob tem je ocenil, da tako pomemben projekt od vseh terja odgovornost in državotvornost.

Leben: Pred veljavnostjo ni del
Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta drugi tir Jure Leben je dodal, da si vlada ne želi neučinkovito vodenih projektov, zato v izogib zapletom ne želijo začeti z deli pred veljavnostjo zakona. "Z današnjim podpisom smo en korak zaključili, zdaj pa je na ustavnem sodišču da, upam, urgentno obravnava zahtevo, tako da bomo vedeli, kako naprej," je dejal. Tudi Gašperšič je pozval k "maksimalno prioritetnemu" odločanju.

Na vprašanje, kako resno so ogrožena evropska sredstva, je Leben odgovoril, da je "vrag vzel šalo". Za vsaka odobrena sredstva je enoletni rok za črpanje. Za denar za pripravljalna dela se ta rok izteče februarja prihodnje leto, za 109 milijonov evrov iz t. i. blending razpisa je čas do naslednje jeseni. Še enkrat je tudi opozoril, da se sredstva črpajo po načelu "vzemi ali pusti".

Glede pogovorov z Madžarsko o vsebini meddržavnega sporazuma o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu je Leben dejal, da neformalni pogovori z zalednimi državami potekajo. Koaliciji so že predstavili tudi, na katerih točkah bi lahko začeli uradne pogovore, na ministrstvu pa so pripravili gradivo za pobudo za začetek oblikovanja sporazuma.

Ob pisanju medijev, da bi sodelovanje Madžarske lahko poseglo v interese Luke Koper kot koncesionarja v koprskem pristanišču, je državni sekretar ponovil, da odpiranje koncesijske pogodbe, poseganje v koncesijsko območje, lastništvo v Luki in lastništvo luške infrastrukture niso na mizi.

Ob aktivnostih sveta delavcev Luke Koper je rekel, da je dal pobudo za vnovičen sestanek z zaposlenimi na začetku novega leta z namenom, da jim pokaže, da načrti ne bodo šli v škodo Luki. Ob tem je spomnil na aktivnosti ministrstva v zadnjem času za omogočanje nadaljnjega razvoja Luke.

Kaj bo z Madžari
Pogovori v koaliciji glede dogovora z Madžarsko sicer še potekajo, koncept za uradne pogovore pa bo javno predstavljen. Neformalni pogovori z Madžari potekajo na način, da sodelovanje zalednih držav ne bo vplivalo na operativne dejavnosti Luke in bo v interesu Slovenije, je zagotovil. Želja je, da bi se pogovori z Madžari zaključili do februarja, tako da bo šel proces lahko naprej v DZ, ki bo sporazum med državama potrjeval.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 20.12.2017 ob 08:34
@brehme: Narobe si razumel. To so delovna mesta v Sloveniji, za poceni delovno silo iz Balkana.
johann
# 20.12.2017 ob 09:23
Samo v razmislek: v Nemčiji 600 km proge z več kot 8 km tunelov in hitrostjo vlakov 300 km po dvotirni progi za 10 milijard €, v Sloveniji okoli 25 km enotirne proge za1 milijardo.
Meni tu nekaj ne štima....
brehme
# 20.12.2017 ob 08:01
A ne bodo slovenska delavna mesta, torej je vlada zavajala že za zaćetna dela.
ata
# 20.12.2017 ob 14:52
Obljubljali so 9000 novih delovnih mest. Niso povedali, da v BiH
kawboy
# 20.12.2017 ob 11:00
Zanima me kaj dela Euroasfalt iz Sarajeva tu. Zopet mutna posla in zopet bodo nekateri nepoplačani saj ta firma sploh ni iz EU-ja zato bodo z denarjem delali kar bodo hoteli nimajo pravne podlage ker Bosna in Hercegovina še ni članica EU in za njih evropska zakonodaja ne velja. Saj imajo svoj sedež v drugi državi in še to izven EU-ja. Če bo šlo kaj narobe, izvršba sploh ne bo mogoča in zopet bomo manko plačevali davkoplačevalci. Nekateri se bodo zopet okoristili drugi bomo pa vse to plačevali.
Lupo
# 20.12.2017 ob 09:00
Prej se bodo dogovorili o implementaciji arbitraže kot pogodili o pripravljalnih del za drugi tir!
artoum
# 20.12.2017 ob 08:05
Denar za drugi tir blokiran, pogodba za dela pa v podpis

ma lej to no, ma poglej to no.
še začeli niso , pa že mutijo.
džeko
# 20.12.2017 ob 15:05
Tole je katastrofa od katastrofe. Spomnite se na volitvah.
Politiki vas nateg.... kadar se jim zljubi.
Kot kje napisal nekdo idite v Nemčijo pogledati kako se gradijo proge. Poleg kar je napisal so še premaknili reko, komplet biotop in še....
Tukaj pa za ušivih 25 kilometrov....pa kje vi živite???
amigo
# 20.12.2017 ob 14:24
Kolektor dela neko stavbo v Murski Soboti. Kot sem slišal od prijatelja, ki pozna gradbeno sceno, krepko zamija. Delo so prevzeli za nizko ceno, zdaj pa imajo težave s podizvajalci. Ali smo zato uničili naše gradbene firme, da bomo z našim denarjem financirali Bosno?
pobrisan
# 20.12.2017 ob 12:54
KLIPAN

Na volitvah se pa le spomnite kdo je za razvoj, kdo pa blokira napredek Domovine.
----------------

Pa kaj opletaš s to populistično frazo. Nihče ni proti razvoju in napredku domovine! Sporen je ta zakon in način financiranja projekta!
MikM
# 20.12.2017 ob 08:49
Ustavni "strokovnjak" Cerar ignorira ustavno sodišče
Victoria113
# 20.12.2017 ob 15:32
Spet se bo veselo kradlo.
April1699
# 20.12.2017 ob 15:06
Tele gospodje iz F21 postavljajo nevarno prakso. Še preden začne veljati zakon oni že podpisujejo pogodbo. A sedaj se bodo podpisovale pogodbe, ki bodo imele postavko - če bo zakon sprejet ali če bo začel veljati! Nevarna praksa. Samo podrepniki iz F21 se na to gladko požvižgajo - oni rabijo nove miljone!
Izvidnik
# 20.12.2017 ob 08:00
tle ga pa Vili po mojem mnenju mal lomi
ljudstvo je odlocilo on pa na vsak nacin se hoce nekaj dosezt verjetno se sam ne ve kaj
(moje osebno mnenje)
amigo
# 20.12.2017 ob 16:14
Tele gospodje iz F21 postavljajo nevarno prakso. Še preden začne veljati zakon oni že podpisujejo pogodbo.

Tile gospodje iz F21 se požvižgajo na zakone. Jih bodo že prilagodili svojim potrebam. Pri naivnem ljudstvu to ni težko.
Blaž Babič
# 20.12.2017 ob 10:42
Poglejmo resnici v oči:

Zakon o Drugem tiru suspendiran, vse oči uprte v US
Luka Novak
# 20.12.2017 ob 10:24
Denar za drugi tir blokiran, pogodba za dela pa v podpis

Gremo mi po svoje, .. kateri del Miro in kompanija ?

Kot je rekel @johann, nekaj smrdi, ko se primerja desetmilijardna naložba v hitro progo med Münchnom in Berlinom. Vsak dan imajo potniki na voljo tri hitre vlake v obe smeri, dodatno redne vlake vsako uro (130 vs 120-75 eur enosmerna vozovnica). Hitrost potovanja + 300 km/h, dvotirna proga, 22 tunelov, 29 mostov ..

Vprašanje je, kako bi odgovorni za nemško hitro progo med Münchnom in Berlinom

- razumeli slovenski drugi tri - kot črni humor, lopovščino, .. ?

- v kolikšnem času in za kakšen denar bi zgradili slovenski drugi tir oz. koliko časa bi po njem že tekel promet glede na primerljiv čas začetka gradnje nemške hitre proge (1996) vs prvih idej za slovenski drugi tir

https://www.bahn.com/en/view/trains/long-distance/vde8.shtml
Lupo
# 20.12.2017 ob 09:33
Za ceno "drugega tira" bi za 800 let plačali najemnino prog in pristaniških terminalov v Trstu in Rijeki!
xerces8
# 20.12.2017 ob 17:35
je državni sekretar ponovil, da odpiranje koncesijske pogodbe, poseganje v koncesijsko območje, lastništvo v Luki in lastništvo luške infrastrukture niso na mizi.

Kje pa so? Pod mizo? ;-)
xerces8
# 20.12.2017 ob 17:35
Ker je drugi tir po prepričanju vlade razvojni projekt za regijo in celotno državo, Gašperšič verjame, da bodo te argumente slišali tudi ustavni sodniki, pa čeprav ne odločajo neposredno o projektu oz. zakonski podlagi zanj. Ob tem je ocenil, da tako pomemben projekt od vseh terja odgovornost in državotvornost.

Jaz kot laik pa sem mislil, da ustavni sodniki morajo presoditi zgolj in le, ali je stvar v skladu z ustavo.
Očitno vem manj od ministra.
obelix complicus
# 21.12.2017 ob 10:10
A so 'možakarji', ki bi morali dobiti procente že mal živčni ?
božo1
# 20.12.2017 ob 21:13
A ne bodo slovenska delavna mesta, torej je vlada zavajala že za zaćetna dela.
si pozabil dodati "visokotehnološka delovna mesta".
a poznaš tisto pismo mami iz dojčlanda, tam nekje izpred 50 let? "draga mama, tukaj sem in delam kot strojnik. za enega je težko, a za dva ni mesta"(odgovor za "vem" na kaj je to? voznik šajtrge, he,he)
xerces8
# 20.12.2017 ob 17:36

bilzerian je napisal(-a)

jaz bi najraje proti viliju vložil kazensko ovadbo.

In zakaj je ne? Kaj ti preprečuje?
Blaž Babič
# 20.12.2017 ob 10:44
In še včerajšnji članek, da ne bo pomote:
[url="http://www.rtvslo.si/slovenija/kov
acic-za-izlocitev-sovdatove-in-accetta/440904"]
Kovačič za izločitev Sovdatove in Accetta[/url]
bilzerian
# 20.12.2017 ob 08:20
jaz bi najraje proti viliju vložil kazensko ovadbo.

če zarai njega ne bo evropskega denarja, potem naj odgovarja za škodo, ki jo je povzročil.
Ampak SDS metalcem polen ne bo uspelo, tako, ko jim ni uspelo pri zahrbtnem delovanju v korist ADK in proti Magni, jim ne bo niti tukaj.
Eska
# 21.12.2017 ob 09:59
Vse vsklajeno že pred dogodkom, kar ponuja sum na predhodna dogovarjanja in sum v izbiro izvajalca, investitorja pa sploh še ni.
jbzt
# 21.12.2017 ob 04:52
Frajerji že kar pogodbe podpisujejo...Še dobro,da so se slikali,da vemo,kdo bo plačeval tožbe,če stvar na Ustavnem sodišču pade...
rdečinavijač
# 20.12.2017 ob 18:09
Čez 10 let pa preiskovalne komisije o odgovornosti za podražitev projekta, kako ga ni bilo več mogoče ustavit, kako je izvajalec dodajal anekse, ipd. Že videno, pa spet kaka napisana knjiga kot pri Tešu.
zelda
# 20.12.2017 ob 08:47
Bravo, Vili, tole šlamastiko od drugega tira je treba zaustaviti, dokler je še čas.
vzhodnik
# 20.12.2017 ob 08:04
SDS je u glavni, Vili pa maskota, za skrivanje. Njim ni za razvoj in prihodnost, ker ne vedo za razvoj in napredek in socialo, njih zanima samo preteklost, tam so mojstri za vse !
Blaž Babič
# 21.12.2017 ob 16:35
mirkoslav, daj še svoj priimek, da boš res pogumen fant.

Glede volitev pa spet - preberite moj blog, povezava je spodaj, kjer ti je lepo razloženo, zakaj se ne moreš sklicevati na volitve češ "pa pojdite na volitve" - ker le-te preprosto niso več legitimne.

Niso demokratične. Niso ustavne. Štekaš?
mirkoslav
# 21.12.2017 ob 16:03
Ko človek bere vse te komentarje se vpraša pa kje ste ljudje ,vse veste o tem kako se da graditi ceneje ,kako se da voditi državo ja zakaj pa ne greste na volitve tam pridobite glasove in nato veselo na delo bomo kaj hitro vi bogati in država bo cvetela 100 na uro.Seveda potem ,ko bomo izgubili bomo vpili na glas in krivili zopet tistega ,ki ni nič kriv in ljudi KOT JE VILI KOVAČIČ hvalili namesto da bi odgovarjal za vse strojeni tudi izgubo vse milijonov iz evro sklada. Seveda tistim ki kritizirajo to vlado ne pade na pamet ,če pride druga vlada in bo vse samo še dražje na račun zamud.In zopet boste krivili sedanje a ne.Res žalostno kaj vse piše po teh komentarjih prvo pa le pri sebi vsak naj pomede ,saj se SRAMUJETE ŠE SVOJEGA
IMENA .Pa lepo praznovanje .
Blaž Babič
# 21.12.2017 ob 14:25
@Homer, ne nabijat, model:

Zakon o Drugem tiru suspendiran, vse oči uprte v US
MZ
# 21.12.2017 ob 12:20
Že od osamosvojitve dalje ni bilo državnega projekta, ki ne bi bil nekajkrat preplačan zaradi provizij izbrancem in res se čudim, če je kdo verjel, da tokrat ne bo tako. Za drugi tir so se dogovarjali zadnjih 15-20 let, torej se očitno ni mudilo...mudi se zdaj, ker so očitno sredstva od provizij za prejšnje posle nekaterim začela pohajati, zato hitro potrebujejo nov vir za polnjenje žepov.
Raja pa kot ponavadi, spet kaže kapaciteto spomina zlatih ribic. Ampak ne skrbite...veselo volite tiste, ki so vam vladali do sedaj in bodite ponižni in srečni.
Homer.
# 21.12.2017 ob 08:38
Dejstvo je, da veliko SP, ki bodo delali kot podizvajalci, sedaj zaradi zavlačevanja čaka ....

Sodišča pa itak ne razumem več----
1) čemu ustavna presoja, saj so volivci jasno povedali svojo voljo. Ni šlo za nek tesen rezultat, kjer bi lahko govorili o neki možnosti, da bi prišlo do preobrata.
2) Kovačič je imel zagotovljen enak medijski prostor, kot država
3) čemu zavlačevanje US, ker se s tem samo povzroča škoda. Ker gre za EU denar, bi US moralo odločati po nujnem in skrajšanem postopku.

Ker gre za rumeno-modro sodišče, pa nekako slutim, da bo odločitev protidržavna.
AMFIBIJA
# 20.12.2017 ob 19:48
Petra Stojčič

PRIDNE ČEBELICE IN TROT

Pridne so čebelice dvotirne,
le po enem ven iz čebelnjaka,
in nazaj po drugem tiru vsaka,
delavno na tirih dveh nemirne.

Se mudi močnó pred koncem leta
spraviti pod streho jim pridelek,
dragocen obeta se izdelek,
smetana bo za povrh posneta.

Ve se, komu delajo čebele,
kdo zaslužil z medom bo prav mastno,
kdo šopiril, kitil se oblastno,
kdo pospravljal bankovce debele.

Izračun je bil izdelan davno,
koliko čebela takšna znese,
koliko okrog se jo prinese,
vse stoji, nič tu ni protipravno.

Pa se vmeša, glej, grdo po sili,
eden, ki ovira čebelarje,
ki blokira mastne jim denarje,
trot je, pravijo vsi besni, Vili.

Vili je v postopku prva stranka,
pot je zdaj zaprta čebelarjem,
ne odprejo niti je z denarjem,
méd za božič lopovom umanjka.
Mirko Tipka
# 20.12.2017 ob 11:56
Lupo
# 20.12.2017 ob 09:33
Za ceno "drugega tira" bi za 800 let plačali najemnino prog in pristaniških terminalov v Trstu in Rijeki!


1. Kaj ti koristi najemnina, če ne moreš tovora pripeljati do pristanišča....
2. matematika ti pa sploh ne gre
3. pa če boš o najemniti razmiščljal boš na koncu kot socialni problem.. celo življenje na najemnini, nisi si nič privarčeval, nisi nič ustvaril... na stara leta boš pa jamral, da nimaš strehe nad glavo... bolana dejanja
Alchemist
# 20.12.2017 ob 10:00
Za ceno "drugega tira" bi za 800 let plačali najemnino prog in pristaniških terminalov v Trstu in Rijeki!

Škoda je samo to, da bi bilo kljub denarju nemogoče dobiti politilčno podporo za kaj takega. Dajmo it malo na realna tla.
božo1
# 20.12.2017 ob 21:07
To je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona

Vse bolj sem prepričan, da je bolj kot z zakonodajo nekaj hudo narobe z zdravjem nekaterih ljudi. Ni nujno vprašanje v razvitosti možganov, bolj v porazdelitvi viškov in manjkov.
komsomolec
# 20.12.2017 ob 19:17
dela čakajo na ustavno sodišče

bo spet orto desni sudija rastural?
Jožeine
# 20.12.2017 ob 17:20
Skrajni čas!
am shagar
# 20.12.2017 ob 17:16
Ne vem ja filozofirate. Vse gradbene firme pri nas najemajo delavce iz BiH, Srbije itd. amislite, da bi bilo kaj drugače, če bi delali "naši".
KPRAA
# 20.12.2017 ob 10:11
Hvala SDSu, rumeni otroški stranki in Viliju za stagnacijo razvoja države. S kakšno muko smo poslušali tega Vilija, ki se je zgubljal v svoji raztresenosti. Žal ni nič drugega kot potrčko v službi rumene politike.
Miša
# 20.12.2017 ob 17:02
Vili ga po mojem mnenju lomi, nikomer nič ne koristi, ne sebi, ne Sloveniji.
miro789
# 20.12.2017 ob 16:56
Tale Vili gre predaleč. Ljudstvo je svoje povedalo.
vranek
# 20.12.2017 ob 10:21
To je res nedopustno. SDS škodljivci v vsem sijaju. Vili, prezir in to ves, ki ga premorem!
KLIPAN
# 20.12.2017 ob 09:14
Na volitvah se pa le spomnite kdo je za razvoj, kdo pa blokira napredek Domovine.
polarni123
# 20.12.2017 ob 16:11
Si kar upam napovedati. Rumenokravatno ustavno sodišče no iz političnih razlohov zahtevalo ponovitev referenduma, vse skrbno pravno obrazlożila in počakslo da oblast prevzame SDS in po znanem scenariju ponovno rppalo to ubogo državo. S takimi ustavnimi sodniki di drugegy niti ne zaslužimo. Pa da smo si na jasnem. Tufi t vlada vodi stvar daleč od transparentnosti vsaj kar se vloge Madżarske tiče. Vse skupaj bi notranjepolizične igrice nile relativno nepomembne, če nas posledično nr bofo prehitrli Rijeks in Trst. Na koncu drugega tira sploh potrebovali nd bomo. Ds ps lahko uradno rn človek (seveda s podporo SDS) drži razvoj drżave v šahu je pa dokaz , da je to drżavo v 2t letih zdrava pamet crloti zapustil. Pa lepe praznike vsrm.
biočlovek
# 20.12.2017 ob 09:29
johann - vir?

Vili na dan objave rezultatov rreferenduma sploh še ni vedel, na kaj se bo pritožil, zdaj pa je odločitev negotova. Dobro je podprta ta iniciativa ...
Kazalo