Učenci 9. razredov so pouk končali že 15. junija, maturantje pa 25. maja. Foto: BoBo
Učenci 9. razredov so pouk končali že 15. junija, maturantje pa 25. maja. Foto: BoBo
Medtem ko se bodo vrata šol v Sloveniji zaprla v četrtek, v šolskih počitnicah že uživajo njihovo vrstniki v Estoniji, Grčiji, Islandiji, Italiji, Latviji, Litvi, na Norveškem, Hrvaškem, Portugalskem, v Romuniji, na Švedskem, v Turčiji, na Madžarskem in nemški prestolnici Berlin. Foto: BoBo

Zadnji dan pouka pred poletnimi počitnicami so na večini šol izkoristili za podelitev šolskih spričeval, priznanj in nagrad, s proslavami pa so zaznamovali tudi dan državnosti.

Učenci 9. razreda so pouk sicer končali že 15. junija, maturanti pa 25. maja. V prihodnjih dneh bodo na trnih le še tisti, ki imajo popravne izpite, in tisti, ki čakajo na svoje dosežke na poklicni ali splošni maturi.

Največja generacija prvošolčkov
V letošnjem šolskem letu je osnovne šole obiskovalo 167.751 učencev, od tega 21.886 prvič, kar je bila največja generacija prvošolčkov v zadnjih desetih letih. Srednje šole je obiskovalo 75.500 dijakov.

Ob koncu šolskega leta je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič v poslanici učencem in dijakom zaželela brezskrbno poletje. Učiteljem, ravnateljem in drugim strokovnim sodelavcem pa se je zahvalila za vse delo, ki so ga v tem šolskem letu opravili.

Ministrica je prepričana, da učenci in dijaki šolske klopi zapuščajo zadovoljni, veseli, verjetno tudi malce utrujeni. "Osvojili ste nova znanja in pridobili nove izkušnje. Nekateri zapuščate osnovnošolsko izobraževanje, drugi srednješolsko. Za vami je naporno obdobje in zato vam še posebej želim brezskrbne poletne dni," je zapisala.

Zbira se pomoč za socialno ogrožene
Ob koncu tega šolskega leta pa so nekateri z mislimi že usmerjeni k naslednjemu. Slovenska karitas je že začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, s katero zbira materialna in finančna sredstva za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.

Kako počitnikujejo šolarji po Evropi?
Potrebščine bodo slovenski otroci spet potrebovali po devetih tednih - 1. septembra. Drugod po Evropi pa šolarji na zaslužene počitnice odhajajo zelo različno. V Bolgariji in na Finskem se tako začnejo že konec maja, najdlje pa so na počitnicah otroci v Turčiji, Estoniji in Latviji. V teh treh državah počitnice trajajo 13 tednov. Sledita Italija in Grčija z 12 do 13 tedni, ter Portugalska, Malta in Romunija z 12 tedni.

V Bolgariji je dolžina počitnic odvisna od stopnje izobraževanja. Najmlajši bolgarski šolarji se tako lahko veselijo kar 16 tednov dolgih počitnic, njihovi starejši sonarodnjaki pa od 11 do 13 tednov. Različno se počitnice začnejo tudi v Švici in Nemčiji ter Avstriji. Na Danskem je dolžina počitnic odvisna od vsake šole posebej, določen je samo začetek, 27. junij.

V večini evropskih držav počitnice trajajo od devet do deset tednov. Najkrajše poletne počitnice imajo poleg Nemčije, kjer se šolarji lahko veselijo šest tednov brez drgnjenja šolskih klopi, še ponekod v nekaterih švicarskih kantonih (tri tedne) ter Angliji, Walesu, Liechtensteinu in na Nizozemskem, kjer poletne počitnice prav tako trajajo šest tednov.

Zadnji šolski dan
Zadnji šolski dan, hura!
Zadnji dan šole za učence in dijake
Zadnji šolski dan
Zadnji šolski dan, hura!
Zadnji dan šole za učence in dijake