Slovenija
Odsotnost stanovanjske politike je glavni razlog za pomanjkanje nepremičnin za najem. Foto: BoBo

Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali

V Sloveniji trenutno primanjkuje 10 tisoč stanovanj za najem, največ, več kot 4.000, v Ljubljani
20. november 2018 ob 11:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Sloveniji trenutno primanjkuje 10 tisoč stanovanj za najem. Razlog za takšno anomalijo je stanovanjska politika države od osamosvojitve naprej, saj smo večinoma gradili nepremičnine za prodajo.

Vlada napoveduje, da bo primanjkljaj stanovanj rešila tako, da bo za gradnjo javnih najemnih stanovanj do konca mandata namenila 0,4 odstotka BDP-ja, kar je okoli 170 milijonov evrov letno oziroma še enkrat toliko kot do zdaj. Največ stanovanj sicer primanjkuje v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Kranju.

"Načrti so tukaj, gre za kratkoročne najeme, dolgoročne najeme, najeme z možnostjo poznejšega odkupa," nam je povedal Aleš Prijon, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor, ki kot eno od rešitev omenja tudi stanovanjske zadruge. "En zelo zanimiv model je manjša stanovanjska soseska, ki se gradi na ljubljanskem Rudniku in je namenjena zadrugi mladih. Mesto je dalo zemljo, država je dala sredstva, ugodni krediti in tudi zdaj pomaga pri drugih komercialnih kreditih s strani bank," še pravi Prijon in dodaja, da gre za model, ki je pri nas novost, v razvitem svetu pa ga že poznajo in dobro funkcionira.

Neurejen stanovanjski sektor v interesu lastnikov
Da pri stanovanjskem zadružništvu ne gre za nobeno novost, pravi Tanja Šarec iz Društva najemnikov Slovenije. "Zadružništvo uspešno funkcionira 100 let v Švici, v nekdanji Jugoslaviji pa je tudi bilo zelo uspešno. Vendar morajo tudi mladi ljudje, ki prek zadružništva poskušajo dobiti stanovanje, za to imeti en začetni kapital." Pri mladih, ki so zaposleni prekarno, naj bi možnost poroštva za kredite za prvo reševanje stanovanjske problematike prevzela država. Stanovanjski sklad Republike Slovenije pa bo v naslednjih dveh letih v Ljubljani, Mariboru in Kranju zgradil dva tisoč novih stanovanj, predvsem za najem. Oddajali naj bi jih za tako imenovano stroškovno najemnino, ki bi bila za 30 odstotkov višja od neprofitne, ta se namreč ni spremenila že 15 let. Na ta način naj bi stanovanjski sklad dobil dovolj sredstev za nova vlaganja. "Tudi zdaj, pri pripravi nove zakonodaje, so sodelovali predvsem lastniki nepremičnin, nepremičninske agencije, nepremičninski zavodi. Kaj je njihov interes? Čim manj stanovanj, čim višje cene. Lastniki pač nimajo interesa, da bi imeli urejen stanovanjski sektor, bolj kot je neurejen, večji so dobički," meni Šarčeva.

V prestolnici največji manko stanovanj
V Ljubljani trenutno primanjkuje 4.200 stanovanj. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana jih je namreč v zadnjih desetih letih zgradil zgolj 1.500. Kot pravi Sašo Rink z ljubljanskega stanovanjskega sklada, v "naslednjem štiriletnem obdobju pričakujemo ob optimalnem izplenu gradnjo do 1.500 stanovanjskih enot, seveda skupaj z nakupom na trgu". V Mariboru je položaj trenutno še slabši: "V zadnjih 10 letih smo kupili 20 stanovanj, več pa smo jih prodali za delovanje sklada," nam je povedala Tanja Vindiš Furman z Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, a dodala, da so načrti velikopotezni: "V prihodnosti načrtujemo gradnjo na Korenčkovi ulici, kjer bi zgradili 65 stanovanj, seveda pa je vse odvisno od finančnega vložka, koliko bomo sploh zmogli, od posluha lokalne skupnosti za naše investicije." V Nemčiji, kjer več kot polovica ljudi živi v najemniških stanovanjih, so pred tremi leti sprejeli zakon, s katerim so zajezili zviševanje najemnin na trgu; te se v treh letih ne smejo zvišati za več kot 20 odstotkov. V Ljubljani so se za toliko ponekod zvišale samo letos.

Airbnb podražil najemnine
Fenomen, ki je najbolj drastično spremenil nepremičninski trg v Sloveniji v zadnjih letih, je zagotovo Airbnb. Število stanovanj, ki jih lastniki oddajajo prek te platforme, še vedno narašča. "Vpliv Airbnb-ja je odvisen od lokacije. Na regionalnih območjih, ki nujno potrebujejo gospodarsko rast, je Airbnb lahko rešitev, ki prinese turiste in z njimi denar ter zaposlitev. Tukaj je vredno spodbujati kratkoročno oddajanje hiš in stanovanj turistom," pravi predavateljica na univerzi v Queenslandu dr. Sara Dolničar, znanstvenica, ki od leta 2002 v Avstraliji raziskuje turizem. Popolnoma drugačen pa je položaj v mestih, ki so po eni strani turistično razvita, po drugi strani pa se že tako ali tako spopadajo s pomanjkanjem stanovanj. Tipičen primer je Ljubljana, pravi Zarja B. Mavec iz agencije Inalbea, kjer se ukvarjajo tudi s posredovanjem nepremičnin za kratkotrajni najem. "Predvsem za Ljubljano lahko govorim, da se domačini selijo iz središča, ker so cene stanovanj, ki so ostala in niso šla na Airbnb, zelo visoke. Pretirano visoke. Videla sem, da za dvosobno stanovanje ljudje zahtevajo že do 1000 evrov, kar je za nekega domačina absolutno preveč. Ta stanovanja so bila pred nekaj leti na voljo za 600 evrov," pravi Mavčeva. Podobne spremembe se dogajajo tudi v drugih turističnih mestih, v Barceloni so se najemnine po pojavu Airbnb-ja podražile za 33 odstotkov. "V takih mestih je treba po navadi dejavnosti Airbnbja regulirati. Seveda Ljubljana ni Barcelona, pa tudi Brisbane ni Barcelona. V Avstraliji Airbnb urejajo občine, zato so predpisi različni. V Južni Avstraliji sploh nimajo nobenih predpisov in je Airbnb povsem legalen. V Sydneyju pa je maksimalno število prenočitev na leto 180, stanovanjski bloki pa lahko preprečijo gostovanje v stavbi. Regulativna reakcija dežele mora biti odvisna od verjetnega učinka Airbnbja na lokacijo," pravi Sara Dolničar.

Težave Airbnb povzroča tudi na Obali
Na ljubljanskem zavodu za turizem priznavajo, da v poletnih mesecih in ob večjih kongresih brez zasebnih ponudnikov ne bi imeli dovolj postelj za vse obiskovalce, po drugi strani pa se strinjajo, da bi bilo treba področje bolje urediti. Ob tem pa poudarjajo, da Ljubljana ne more sama oblikovati ukrepov za regulacijo. Na Obali povpraševanje po nepremičninah povečujejo tako študenti kot turisti. Odstotek najemnih razmerij, krajši od pol leta, je tu največji. "Najemna razmerja se sklenejo – če se seveda sklenejo po uradni poti, kar je tudi redkost – od oktobra do junija, potem pa na neki način študente zamenjajo s turisti," pravi Kaja Cunk iz Kulturno izobraževalnega društva Pina, urednica publikacije Stanovanjska problematika mladih v obalnih občinah. "Problem postane posebej velik zlasti za tiste mlade, ki niso več študenti, pa bi se radi sem vrnili, si tukaj našli nepremičnino, pa mogoče od staršev nimajo ali pa se preprosto želijo osamosvojiti. Takrat, ko Obala ni neki prehod, ni študentski dom, ampak želi postati trajno prebivališče, postane to res težko," dodaja Cunkova. Dodatno je dostop do nepremičnin v zadnjem času otežil še Airbnb. "Hkrati to kaže, kako neki turistični najemniški posli prehitevajo socialno komponento države, kjer se je na mlade v tem smislu popolnoma pozabilo." Dvigovanje cen nepremičnin pa ima lahko po mnenju Kaje Cunk tudi negativne posledice na turizem sam, saj je domačinov v središčih mest vse manj, mesta pa so s tem vse manj živa.

Mladi: Smo nujno zlo
To so zgodbe ljudi, ki pripadajo generaciji, rojeni do leta 1985, pri kateri je kriza grobo zarezala v njihova 20. in 30. leta, v čas, ko naj bi zaživeli neodvisno življenje, ki pritiče odraslim. Maruša Goršak pravi, da najemnina predstavlja polovico njene plače, "pa bom po pravici povedala, da nimam najslabše plače v Sloveniji". Ko je v iskalnik nepremičnin za najem vpisala finančno mejo, čez katero ne more, je bilo zadetkov bore malo. "Hkrati pa je bil naval tak, da tudi ko sem klicala 15 minut ali pol ure po objavi, sem bila tretja, peta ali 20. v vrsti, in je bilo stanovanje oddano, še preden sem prišla do ogleda. " Šemso Hozić pri 30 letih še vedno živi kot študent. "Prisiljen sem v sobivanje z drugimi, v večini primerov v študentskih stanovanjih. In potem se moraš ti kot redno zaposlen ujeti z nekom, ki študira in žura in prihaja domov sredi noči, ampak to se pri določenih letih mora končati." Svojo zgodbo nam je povedala tudi Vanja Plut, ki dnevno spremlja ponudbo najemniških stanovanj. "Stanovanj enostavno ni. Če pa že so, zahtevajo nečloveške zneske, zahtevajo najemnino tudi za eno leto vnaprej, denar na roke, dostikrat oddajajo luknje, stanovanja niso prebeljena. Če vprašaš, a bi lahko prebelili, rečejo, ja, dovolim," v smehu pove Plutova. Včeraj je bilo na spletu mogoče najti nekaj več kot 300 stanovanj za najem v slovenski prestolnici. Izbira je skromna, cene visoke, za urejena stanovanja so cene postale večini nedosegljive. "Vmes je bilo dolgo obdobje, ko se ni kupovalo stanovanj kot investicijo za oddajo, drugi vidik je poplava nepremičnin za kratkoročno oddajanje, tako da iz teh razlogov je tudi ponudba okrnjena in zaradi okrnjene ponudbe smo prišli do tako visokih cen," pravi Alen Komić iz ABC nepremičnin. Za nameček so zahteve najemodajalcev, ki si zaradi pomanjkanja nepremičnin lahko privoščijo kar avdicije za izbiro najemnika, pogosto na meji absurda. "Idealni najemnik za povprečnega najemodajalca v Sloveniji je neka samska oseba ali par, ki je nekadilec, ki nima domače živali in ki nima otrok," še pravi Komić in dodaja, da je rešitev pospešena gradnja neprofitnih stanovanj, kar bi ustvarilo tudi pritisk in posledično znižalo tržne cene najemnin.

Kakšni so načrti države za rešitev stanovanjske problematike mladih? Je obljuba o 10 tisoč novih stanovanjih preveč smela? Koliko časa bo Airbnb še tako pomembno vplival na cene nepremičnin? To so nekatera vprašanja, na katera bodo odgovore iskali v oddaji Koda v torek, 20. novembra 2018, ob 17.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

VIDEO
Koda
Rok Kužel, Ines Kočar, Vlasta Tifengraber
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 20.11.2018 ob 11:13
"Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali"

Temu se reče robot!
nomenestomen
# 20.11.2018 ob 11:20
kje pa piše da je treba v lj živet in imeti vse na dosegu roke? postojna? vrhika? celje?

je -b -ga luksuz je treba plačat
sanny86
# 20.11.2018 ob 11:46
Pred leti sva z zeno, ki je bila noseca z najino drugo puncko, iskala stanovanje v Ljubljani in okolici. Nakup ni bil opcija, ker so, kljub dobrim dohodkom, na banki rekli, da je trenutno nepremicninski trg v krcu in banka ne zeli odobriti kredita.

Torej, naredila sva ozjo selekcijo stanovanj, ki so odgovarjala (velikost, dostopnost, cena itd.) in sva klicala...

Prvi primer - 2 sobno stanovanje, 60m2, 500eur skupaj s stroski. Mi gospod pove, da gre za zgornji stuk hise, souporaba vrta itd. Vse lepo in prav, ampak je pogoj (seveda je pogoj). Ko je on doma, zeli tisino. Brez tacanja po tleh, nepotrebnih odpiranj vrat (?) in smeha otrok (??!!). Si mislim, ok, mogoce otroci v kletki z zalepljenimi usti sploh niso problem... Jaz sem se pa tako ali tako vedno zelel naucit neslisno premikat, nina style.
Ok, hvala, lp.

Drugi primer - stanovanje podobno prvemu, 600eur na mesec plus tekoci stroski. Ok, kul. Poklicem, gospa vse razlozi, zaenkrat vse stima. Na koncu vprasa, koliko nas je, odgovorim da sva z zeno in eno hcerko, druga je na poti. "AHA!", zavpije v telefon, "veste, cena je misljena za par, na otroka je se 150eur doplacila na mesec.".
Wow, 900eur na mesec, plus stroski.
Se zahvalim in lp.

Tretji primer - 3 sobno stanovanje, 80m2, z vrtom, lastnim vhodom, dve spalnici... Ampak (seveda obstaja ampak) zelijo par brez otrok. Vprasam, kaj naj bi pocel par brez otrok v tako velikem stanovanju, mi dec odgovori, citiram:"Ma kdo vas je*e cefurje." in mi odlozi.

6 mesecev kasneje sva se preselila v Avstrijo.
menitosi
# 20.11.2018 ob 11:35
In še vedno vsako leto se 8000 ljudi izseli. Verjetno bodo vladajoči rešili ta problem takrat, ko ne bo več mladih v Sloveniji. Le kdo bo prispeval v pokojninski sklad takrat. Vse se bo sesulo.
GoodFella
# 20.11.2018 ob 11:28
Tako kot je zapisano v članku, marsikomu je v interesu kaos na področju stanovanjske politike, ker to omogoča fajn zaslužkarstvo na račun bivanjske stiske mladih, ki bi se ravno v teh letih morali osamosvajati, začeti neko normalno življenje, razmišljati o družini ipd. To, da je v tej državi nek odrasel človek, ki celo ima službo s službo, praktično obsojen na podnajemništvo v stanovanju z več neznanci, je žalostna beda. Bo pa tak odnos do mlajših generacij dolgoročno državo drago stal.
aktivist
# 20.11.2018 ob 11:09
Pa po moznosti ne zivi in nima opravka z nobenim.
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:24
Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali

Pozabli ste napisat " in je zenskega spola " ;)
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:23
nomenestomen

Ce delas v Lj , je cena ista , ce zivis tukaj ali ce zivis izven Lj in das tok vec za prevoz. Na koncu je isto ;p
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:22
To da se na mlade pozablja , je Slovenski sport babyboom generacije. Torej nic novega v Sloveniji ;)
NOPCBS
# 20.11.2018 ob 11:16
Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali

No fino, pa imamo se en razlog vec, da ni treba imet otrok.Pa se za okolje skrbimo, dve muhi na en mah.
Ta cilj in hkrati potrebo po stanovanju lahko se bolj ucinkovito in hitreje dosezemo s strikom za vrat...

Pomislite, kam nas pelje potrosnistvo in deviantni dekandentni druzbeni trendi, katerim noben medij ali politik noce narediti konec.

"ne grizi roke, ki te hrani" a ne?
The Matrix
# 20.11.2018 ob 11:33
@the law1
Dokler ne bomo v Sloveniji uvedli nepremičninskega davka ne bomo na poti k rešitvi oz. se trg z nepremičninami ne bo začel normalizirat.

Slovenska klasika. Vse težave rešijo novi davki :)
Težava je v ureditvi spremembe zemljišč iz nezazidljiva v zazidljiva, ki je v rokah občin, ki jih upravljajo skorumpirani župani. Kako pa misliš, da ima župan Pivke vikendico na Krku vredno 1.5 mio evov. A jo je kupil s svojo plačo??
Država bi morala z interventnim zakonom takoj razglasiti 1000 ha zazidljivih zemljišč. Bi bil hitro problem rešen. Ampak to ni v interesu vladajočih!!
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:28
the law1

Zadnjih 25let zgodovine Slo , kaze na generacijo babyboom , ki skrbi za svoje starse in pozablja na svoje otroke ;p
Funai
# 20.11.2018 ob 11:35
Provokativen naslov. Zakaj, a je narobe, če lastnik skrbi za svojo nepremičnino. Nič ni narobe, če so otroci, narobe je, ko oddajaš enosobno stanovanje in pride na ogled par z dvema ali tremi otroki..ja normalno, da jih ne boš naselil, ker so socialna bomba, pa na taki kvadraturi se samo slabi družinski odnosi razvijejo. Živali, če lastnik živali razumeli čistočo, ni problem. Smo oddajali eni s psom, stene so bile take, da jih je bilo treba konkretno brusiti pred beljenjem. Kadilci pa niso problem, gre skadit na balkon ali pa prezrači. Zakaj ne pišete o mentaliteti naroda, če nekaj ni tvoje je dobro za uničit.
Kunguruj
# 20.11.2018 ob 13:04
Pridite v Maribor:
- še zdaleč ni tako zasedeno kakor v LJ, cene vsaj 2 do 3 krat nižje
- za študente širok izbor programov fakultet, pester program študentskega dogajanja
- če delate v javnem sektorju, kjer je plača primerljiva po vsej Sloveniji, bo življenje v MB bistveno ceneje kakor v LJ
- normalni stroški storitev in ostalega, zagotovo ceneje kakor v LJ
- mestne prometnice niso natrpane, veliko lažja dostopnost v in izven mesta
- narava dosegljiva v nekaj minutah iz katerega koli dela mesta
- prijazni in odprti ljudje
- dobra klima in veliko sonca
Fiji
# 20.11.2018 ob 11:19
Tipično. Nobenih smiselnih komentarjev na temo, ki je vedno znova prezrta in pomembno vpliva na standard in kvaliteto življenja ljudi v tej državi.
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:27
dajsi

Daj ne blodi z takimi. To imas ali nimas v pogodbi. In te loh lastnik tozi , ce tega ne naredis. Sam vecina lastnikov , noce podpisati uradne pogodbe ;)
the law1
# 20.11.2018 ob 11:22
Dokler ne bomo v Sloveniji uvedli nepremičninskega davka ne bomo na poti k rešitvi oz. se trg z nepremičninami ne bo začel normalizirat.
stratocaster
# 20.11.2018 ob 11:15
Jaz osebno bi lahko oddajal.. samo pod takim fiskalnim in pravnim tveganjem. Ne, toliko pa spet ne rabim. Mogoče če uleti kdaj kak nepremičninski davek prodam - oddajati pa z vsemi davki in pravnimi "cakami" ne mislim. Za par sto evrov dobička na mesec preprosto ni vredno.
7up
# 20.11.2018 ob 12:08
the law1

Na Danskem je nadomestilo za stavbno zempljišče za prvih 400 000 eur nepremičnone 1%. Imajo tudi 1.6% - 3.4% nepremičninski davek, ki pa je v celoti tax deductable. To pomeni, da država tega denarja ne dobim temveč gre večinoma za sprotno vzdrževanje nepremičnine... to je glavni razlog, da je večina nepremičnin tam v odličnem stanju.

Se mi pa zdi ironično kako nekateri mislijo, da bodo v centru glavnega mestu živeli zastonj.
SpicyWeiner
# 20.11.2018 ob 11:40
oddajanje preko AirBNB-ja je potrebno nujno omejiti.
Wolfy
# 20.11.2018 ob 11:31
@Vongobongo

Pozabli ste napisat " in je zenskega spola " ;)

Moj prejsnji stanodajalec v studenstkem stanovanju v Ljubljani je reku, da raje oddaja moskim, ker zenske bolj pogosto tipe pripeljejo v stanovanje, tako da je z moskimi manj problemov.
Ze spet jest!
# 20.11.2018 ob 11:49
Prav sedaj se soočam točno s tem problemom. Družina z dvema že skoraj odraslima otrokoma in psom, ki je navajen življenja v stanovanju in je čist in miren, enostavno ne najde najemniškega stanovanja, ki bi ga še zmogla plačevati z dvema malo pod povprečnima plačama. Najbolje, da gremo pod most ali pa pod vlak.
Wasabi
# 20.11.2018 ob 12:37
Vsi, ki tukaj komentirate in se razburjate, se postavite v položaj najemodajalca. Vsi bi ravnali enako ali zelo podobno. Pa lep dan!


To je rečeno na pamet. Zakaj bi mene motilo, če nekdo kadi? Lahko rečem, da se v stanovanju pač ne sme kaditi (lahko se pa na balkonu ali zunaj). Lahko v pogodbo zapišemo penale v primeru neupoštevanja dogovorjenega.

Zakaj bi mene motilo, če nekdo ni samski? A je zdaj že čuden? Ali bom sprejel najemnika, ki je samski, čez 2 meseca ga bom pa ven vrgel, ker ne bo več samski? To je popoln nesmisel.

Zakaj me bi motilo, če ima otroka? Vsi smo nekoč bili otroci.

Zakaj me bi motilo, če ima kakšno žival? Naredi se primopredajni zapisnik kjer se popiše, pofotka stanje prejetega stanovanja in se normalno vpišejo penali za morebitne poškodbe stanovanja in opreme. V čem je problem, da nobeden ne sme imeti psa, mačke, hrčka, ribice....

Seveda ima pa najemodajalec vso pravico, da si po lastni želji nariše idealne najemnike. Ker verjamem, da ga za tisto šenkano luknjo s 40 let starim pohištvom res tako zelo skrbi, da slučajno ne bi kdo česa uničil, ker potem ne bo mogel stanovanja oddajati še naslednje 40 let z istim pohištvom;)
Sandopes
# 20.11.2018 ob 12:08
Zelo enostavno; Stanovanje je MOJE in oddam komur JAZ hocem in po ceni ki jo JAZ dolocim! Pika.
the law1
# 20.11.2018 ob 11:40
@Vongobongo

Zadnjih 25let zgodovine Slo , kaze na generacijo babyboom , ki skrbi za svoje starse in pozablja na svoje otroke ;p


Zadnjih 25 let kaže, da je babyboom generacija vse preložila na generacijo X in ta ga najbolj najebe v vsej tej zgodbi.
the law1
# 20.11.2018 ob 11:29
@stratocaster

Jaz osebno bi lahko oddajal.. samo pod takim fiskalnim in pravnim tveganjem. Ne, toliko pa spet ne rabim. Mogoče če uleti kdaj kak nepremičninski davek prodam - oddajati pa z vsemi davki in pravnimi "cakami" ne mislim. Za par sto evrov dobička na mesec preprosto ni vredno.

No, tudi ti potrjuješ to, da bi konkreten nepremičninski davek v višini npr. danskih 3% začel normalizirati stanje. Marsikoga bi začelo pač pečt, ko bi moral za stanovanje vredno npr. 100.000 EUR po 3.000 EUR davka na leto.
Radoveden
# 20.11.2018 ob 15:10
"Problem je da mnogim tudi finančna pismenost ni dovolj. Zadnjo krizo so tisti pri koritu dobro izkoristili, da so pošteno privili nižji in srednji sloj, spravili plače v mnogih dejavnostih na minimalca ali jih sprekerizirali pod minimalca. Mnogi lahko tudi finančno pismeno zgolj ugotovijo, da s svojimi sposobnostmi ne bodo nikoli prišli do stanovanja, pa tudi najeli ga bodo težko. "

Dokler se švercaš pri tastarih se da veliko dat na stran.

Delaš lahko že kot študent, daš 100 eur vsak mesec na stran. Kasneje se zaposliš in daješ lahko še več na stran od plače, medtem ko stroške imaš nizke, če živiš doma. Par let po študiju (lahko tudi brez tega) in življenjem pri starših, kjer sicer daješ za stroške, lahko prihraniš precej, pa seveda zadeve držiš vsaj v skladih.

Od 20. leta do 30. leta ob tem da daješ na stran kar se le da bi moral imeti 20 jurjev na lagerju.

To žal mogoče ne pomeni, da najprej eno leto ali dve vse od plače daješ na stran zato da pol lahko kupiš en dober rabljen avto in si glavni na vasi ali pa vse sfuraš v cunje, kofete, žure in nasplošno živiš lagodno mama-hotel življenje.

Nekaj si privoščiš, seveda, ostalo daš pa lepo na stran. Pri 30 imata z boljšo polovico, če je bila tudi vestna 40 jurjev na lagerju. To je dovolj za polog za flat od 130 jurjev. Nekje izven Ljubljane recimo 3 sobno, 40 let staro. Kredit 90 jurjev za 15 let je 600 na mesec za 20 let pa tam 475/mesec. Potem pa ga v naslednjih letih prenoviš. Važno da si na svoje.

To je to.

Ko pa pridejo otroci rabita pa starša nekje 1800-2000 jurja skupno na mesec da lahko zadevo s kreditom in ne-tveganjem revščine prerineta skozi mesec. 900-1000 neto na glavo.

Potem se je pa potrebno že zgodaj vprašati kaj želite postati in kaj vam plača pri take delovnem mestu prinaša. Kdor tega ne bo dosegal bo moral kvečjemu razmišljati o tem da bo živel v mansardi pri tastarih ali pa pač kaj storiti za višjo plačo - recimo zamenjati delovno mesto, biti bolj priden v šoli...

Za vse to je potrebno biti finančno pismen. Razumeti zakaj se varčuje in kako, imeti načrt, razmišljati naprej.

Kdor se šele pri 30-ih zbudi v življenje, svojo usodo prepušča sistemu, ki pa do teh ni prizanesljiv.
tinkamarinka
# 20.11.2018 ob 14:03
Razlog v tem, zakaj brez otrok je v tem, ker je to zaščitena kategorija (hvala bogu, da je).
Problem je v tem, da v primeru, da so v stanovanju otroci in starši ne plačujejo stroškov (vode, elektrike...) in najemnine, lastnik stanovanja ne more nič. Oziroma lahko gre na sodišče in na izvržbo, da jih izselijo, ampak neplačani stroški ostanejo lastniku.
Lastnik ne more dati niti odkopiti elektrike zaradi otrok v stanovanu.
mare84
# 20.11.2018 ob 13:49
Pogoji najemodajalcev: ena najemnina za tekoči mesec, varščina v višini treh mesečnih najemnin, stroški za posredovanje v višini ene bruto najemnine, dlaka samoroga, zlato zmajevo jajce, 6 Infinity stones, Invisibility cloak, Srce oceana in 22% DDV. Aja, pa hišni ljubljenčki niso dovoljeni..
svabo
# 20.11.2018 ob 12:50
Po štirih najemnih pogodbah v Nemčiji lahko povem naslednje: Vzdrževanje stanovanja je v izključni domeni lastnika. Najemnik ni zadolžen za vzdrževanje. Še najamnj pa ob odhodu s kakršnimkoli beljenjem in podobno. Je pa potrebno pustiti stanovanje intaktno kot je bilo ob prevzemu. To kar počnejo Slovenjski najemodajalci je izsiljevanje. Zato bi pa bilo potrebno sprejeti zakon, ki bi jasno razmejil naloge najemodajalca in najemojemalca. Hkrati pa preprečil izsiljevanje posrednikov in višine provizij.
moonylink
# 20.11.2018 ob 12:30
Najemniki ste tudi neresni! Če bi se držali dogovora, da ob odhodu prebelite stanovanje, potem naslednjemu najemniku ne bi bilo treba priti v neprebeljeno stanovanje.

Sami ste taki. Zdaj je pa nenadoma najemodajalec vsega kriv. Vsi bi radi nekaj zastonj...naj gredo nazaj v Mama hotel, če to hočejo


Mislim lol, beljenje stanovanja ob odhodu je pa res en slovenski fenomen. Vzdrzevanje stanovanje je seveda povsod drugje in po vsej kmecki in drugacni logiki odgovornost lastnika in najemodajalca, ne najemojemalca.
el CARTEL
# 20.11.2018 ob 12:41
Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali

po možnosti s povprečno plačo, ki bo 60% te povprečne plače namenila za najemnino,
je pa lahko travo ali sedaj še to ne ko sneži
dajsi
# 20.11.2018 ob 11:25
Najemniki ste tudi neresni! Če bi se držali dogovora, da ob odhodu prebelite stanovanje, potem naslednjemu najemniku ne bi bilo treba priti v neprebeljeno stanovanje.

Sami ste taki. Zdaj je pa nenadoma najemodajalec vsega kriv. Vsi bi radi nekaj zastonj...naj gredo nazaj v Mama hotel, če to hočejo
patriot44x2
# 20.11.2018 ob 12:45
Diha lahko?
Zverca
# 20.11.2018 ob 12:11
Vsi, ki tukaj komentirate in se razburjate, se postavite v položaj najemodajalca. Vsi bi ravnali enako ali zelo podobno. Pa lep dan!
Vongobongo
# 20.11.2018 ob 11:54
sanny86

Ja tko to gre , z punco imava psa in sva iskala stanovanje 5mesecov. Vse povsod isto , aha mate psa , pes vse unici , ne hvala ;)

Ta lastnik pri katerem zdaj ziviva , pa je znizal ceno stanovanja za 30e in je imel vec kot 70 klicev v enem dnevu. Midva sva bla 34 na vrsti za ogled ;) Na sreco ima rad pse ;)
Radoveden
# 20.11.2018 ob 11:46
Na mlade se pozablja že v šolskem sistemu. Kdo pa jih naredi finančno pismene? Kdo jih pripravi na to da je treba na lajf okoli 30. začet mislit že pri 20. letu, da se špara za začetni kapital in da ne gre cela plača za žurke in avto dokler si pri tastarih, pol ko bi pa rad nekaj imel, flat s punco/ženo pa kakega otroka, ni pa nič s čimer bi začel.
Treblinko
# 20.11.2018 ob 13:42
Stanje glede stanovanj, previsokih najemnin, ki onemogočajo mladim normalnega preživetja, debilni pogoji najema..vse to kaže na mindset nas SLovencev..ki je porazen..egoističen, pohlepen, lažnjiv..

Ena generacija dobila stanovanja po cca 50-100x nižji ceni, kot jo ista stanovanja imajo sedaj.. Nekaj, kar se je v LJ l 92 prodalo (odkupilo) za 5000 mark (70m2), sedaj stane 200000+ eur (cca 400000 mark)..Vse jasno?!

Poleg tega - kakšen je to najem, če lahko v večini primerov najameš že opremljeno stanovanje, potem pa še prdnt ne moreš (smeš)..pa brez živali, brez otrok..d'best.. en del naroda bo dejansko narekoval način življenja ostalim (najmeoiskalcem).. Res debilno!
krucyfix
# 20.11.2018 ob 12:56
> "Na mlade se pozablja že v šolskem sistemu. Kdo pa jih naredi finančno pismene? Kdo jih pripravi na to da je treba na lajf okoli 30. začet mislit že pri 20. letu, da se špara za začetni kapital in da ne gre cela plača za žurke in avto dokler si pri tastarih, pol ko bi pa rad nekaj imel, flat s punco/ženo pa kakega otroka, ni pa nič s čimer bi začel."

Problem je da mnogim tudi finančna pismenost ni dovolj. Zadnjo krizo so tisti pri koritu dobro izkoristili, da so pošteno privili nižji in srednji sloj, spravili plače v mnogih dejavnostih na minimalca ali jih sprekerizirali pod minimalca. Mnogi lahko tudi finančno pismeno zgolj ugotovijo, da s svojimi sposobnostmi ne bodo nikoli prišli do stanovanja, pa tudi najeli ga bodo težko. Prodajajo nam kapitalistične zgodbe o uspehu, a žal je tako da niso vsi nadarjeni za biznis. Še več, za delovanje tiste enačbe "čas (mojih zaposlenih) je (moj) denar" je predpogoj da so hlapci in dekle na voljo.
Wasabi
# 20.11.2018 ob 12:48
V zahodnih in severnih EU državah, imate v pogodbi klavzulo, da bo ob izselitvi stanovanje prebelilo podjetje, ki se s tem ukvarja. To navadno stane 5 000 - 10 000 eur!

Misliš dvorec ali stanovanje? ;)
the law1
# 20.11.2018 ob 12:23
@brezposelni

Seveda si za to možnost, ampak to je ogabno. Raje naj država gleda, kako naj varčuje. Ne, da je referendum 3 tedne pred volitvami, ter da se bogati Jankovič. itd.

Končno normalizirat stanje ne more biti prav nič ogabnega. Ogabno je to, kar je sedaj kjer morajo tisti, ki delajo plačevati za razno razne privilegije iz preteklosti tipa zgodnje upokojevanje ali pa jazbinškov zakon
IndyBob
# 20.11.2018 ob 12:19
Okoli Ljubljane in celo znotraj obvoznice je ogromna zaloga zemljisc, ki bi zelo hitro resila stanovanjeske probleme mnogih. Zakaj scitimo kmetijsko zemljo neposredno ob Ljubljani? Slovenija je dovolj velika, da bi se lahko kmetovalo drugje, ne pa v mestnih srediscih.
7up
# 20.11.2018 ob 12:17
Punca, ki se pritožuje, da plačuje 1/2 plače za stanovanje. Naj se preseli v kakšen London/Paris/Munchen/Zurich/Amsterdam...
. kjer bo porabila skoraj celotno plačo za povprečno 2 sobno stanovanje.

V Sloveniji so nepremičnine v povprečju še vedno poceni....
akulinakul
# 20.11.2018 ob 12:10
Lj je mesto HEROJ! Stanovanja za vse! Vzeli bomo bogatim in dali revežom!
ZOKI FOR EVER!
sanny86
# 20.11.2018 ob 11:59
@Vongobongo

K sreci se najdejo posteni in razumni ljudje. Ampak niso v vecini, zal. Mi imamo tudi psa, velikega, pa ni se ene stvari unicil - ce odstejemo njegove igrace. Ampak nima smisla poudarjat dejstva, kako zakompleksani in butasti so ljudje postali.
stratocaster
# 20.11.2018 ob 11:36
@the law1

Ne samo da potrjujem, v to sem osebno prepričan - PRAVILNO zastavljen nepremičninski davek je lahko odličen pritisk navzdol na cene nepremičnin. Tako za prodajo kot oddajo.

"Pravilno" pomeni, da se upošteva rezidenčne (prve) in druge nepremičnine (kjer ne stanuješ).

Kar sem hotel povedati, da pri moji nepremičnini, trenutni zakonodaji in obdavčitvi najemnin (saj kake RESNE olajšave bi lahko dali za obnove!) in pravnem tveganju, če naletič na kakega wannabe skvoterja (ne nujno mladega), ki mu nič ne moreš.

Če pa se to uredi.. zakaj ne. Pač ni vse v denarju.. ljudje v osnovi nočemo imeti problemov. Oportunitetni stroški.
the law1
# 20.11.2018 ob 11:26
@Vongobongo

To da se na mlade pozablja , je Slovenski sport babyboom generacije. Torej nic novega v Sloveniji ;)

Dobro vidiš v tem primeru, da se na mlade pozablja. Rega pa ne vidiš, ko je govora o npr. absurdnih prispevkih na plače, da se lahko financira privilegirane upokojence. Tam se vse začne
sinedr
# 20.11.2018 ob 14:57
Idealni najemnik: samska oseba, ki ne kadi, nima otrok in živali... IN GA PO MOŽNOSTI NIKOLI NI DOMA :D
dusan21
# 20.11.2018 ob 14:32
Vsi ki razmišljate, da bo davek na nepremičnine rešil najemniške probleme, se pač motite.
Ko bo enkrat uveden bodo latniki vkalkulirali ta nov davek v samo najemnino.
To je vaš strel v koleno ( razen če si želite še višjih najmenin ).
Kapitalizem je pač kapitalizem. Nismo več v socializmu.A morda tega še niste dojeli ?
Verjetno vas kot najemnike nič ne zanima kapital in cena tega kapitala, ki se vloži v izgradnjo ali nakup nepremičnine.
Vse to lastnik pač plača. In posledica vsega tega so - bodo pač le še višje najemnine.
Resni_falot
# 20.11.2018 ob 14:23
Kot studentu mi noben v ljubljani ni hotel uradno ppdpisati pogodbe. Vsi so oddajali na crno. Slovenija je pac vedno vecja vukojebinja v evropskem merilu.
Kazalo