Krsta predsednika Lecha Kaczynskega bo do pogreba ležala v predsedniški palači v Varšavi. Foto: EPA
Krsta predsednika Lecha Kaczynskega bo do pogreba ležala v predsedniški palači v Varšavi. Foto: EPA

Tokratna tragedija je enaka tisti v Katinu, kjer so nam odrezali glavo.

Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa
Poljska
Na Poljskem so razglasili teden žalovanja za žrtvami tragične nesreče pri Smolensku. Foto: Reuters
Poljska začela teden žalovanja
Poljska žaluje za žrtvami nesreče

Truplo Marie Kaczynske naj bi v Varšavo prepeljali v torek okoli poldneva, je za poljsko televizijo povedal namestnik vodje urada poljskega predsednika Jacek Sasin. Tiskovni predstavnik poljskega predsedstva Tomasz Brzezinski je v nedeljo povedal, da kar dva dni niso mogli identificirati predsednikove žene, zato njenih posmrtnih ostankov še niso mogli vrniti v domovino.

Truplo 60-letnega predsednika je že v soboto identificiral njegov brat dvojček, nekdanji premier Jaroslaw Kaczynski, nato pa so ga v nedeljo prepeljali nazaj v domovino. Tam ga je pričakal državni vrh, svojci ter množica več deset tisoč žalujočih Poljakov. Od torka bo njegova krsta ležala v predsedniški palači in bo dostopna javnosti, tam pa bo, dokler v domovino ne bodo prepeljali posmrtnih ostankov vseh 96 žrtev. Ves teden bo na Poljskem teden žalovanja.

Žalna slovesnost naj bi potekala v soboto
Trupla žrtev so iz Smolenska sprva prepeljali v Moskvo, kamor še vedno prihajajo njihovi sorodniki, ki sodelujejo pri identifikaciji posmrtnih ostankov. Šele ko bodo identificirali vse žrtve, bodo njihove posmrtne ostanke prepeljali v Varšavo, kjer naj bi predvidoma v soboto potekala žalna slovesnost.

Vodja ruskih preiskovalcev Vasilij Piskarev je za BBC pojasnil, da večjih težav pri identifikaciji 24 trupel niso imeli, saj so jih identificirali na podlagi oblačil in njihovih osebnih dokumentov. Preostala trupla bodo identificirali s pomočjo analize DNK-ja, postopek pa bo trajal še dva ali tri dni.

Težave pri identifikaciji zaradi požara
Poleg predsednika Kaczynskega in njegove soproge Marie so bili med skupno 96 žrtvami sobotnega strmoglavljenja letala pri mestu Smolensk na zahodu Rusije še številni vidni poljski politični, vojaški in verski predstavniki ter guverner centralne banke. Ker je po nesreči letalo zajel požar, je bilo žrtve težje identificirati.

Tako kot povsod po svetu so tudi na poljskem veleposlaništvu v Ljubljani odprli žalno knjigo, v katero so se že vpisali predstavniki najvišjega političnega vodstva Slovenije. Ponedeljek so za dan žalovanja razglasili tudi v Rusiji, Ukrajini in v Litvi.

Komorowski napovedal volitve čez 14 dni
Začasni poljski predsednik Bronislaw Komorowski je napovedal, da bo preučil zakone za potovanje vojaških uradnikov. "Prva naloga, ki jo bom izpolnil, bo ta, da bo novi vodja nacionalnega varnostnega urada preučil pogoje potovanj za najvišje vojaške uradnike," je povedal Komorowski, ki je po tragediji, kjer je življenje izgubilo ogromno najvišjih predstavnikov vojske, prevzel funkcijo začasnega predsednika.

Komorowski je povedal tudi, da bo skušal v skladu z ustavo v roku 14 dni razpisati predčasne volitve. Volitve morajo razpisati v 60 dneh.

Tokratna tragedija je enaka tisti v Katinu, kjer so nam odrezali glavo.

Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa
Poljska začela teden žalovanja
Poljska žaluje za žrtvami nesreče