Bodo šli poslanci pred volitvami še enkrat
Bodo šli poslanci pred volitvami še enkrat "v službo"? Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon
Gantar predlaga podoben, a milejši zakon, kakršnega je poslancem predstavila vlada, a so ga ti zavrnili. Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon

Premier, ki opravlja tekoče posle, je namreč z ministri v odhodu in generalno sekretarko vlade Heleno Kamnar razpravljal o strmi rasti obrestnih mer na desetletne državne obveznice Italije, ki so že presegle sedem odstotkov, in o vplivu te rasti na druge države.

Pojasnjuje, da je v Sloveniji prvič ta pribitek postal opaznejši po padcu pokojninske reforme, drugič pa ob nesprejetju intervencijskega zakona. Premier bo zato na četrtkovi seji vlade predlagal pismo s prošnjo za sprejetje takšnega zakona še pred volitvami. Kot je pojasnil, bi sprejetje zakona omogočilo konsolidacijo javnih financ z začetkom prihodnjega leta. S takšnim ukrepom namreč ne želi čakati do nove vlade, saj bi ga tudi ta morala izvesti slej ko prej.

Gantarjev predlog podoben vladnemu, a milejši
Obravnavo (in sprejetje) intervencijskega zakona je v preteklih dneh predlagal tudi poslanec Zaresa Pavel Gantar, vendar si ne sindikati ne preostale parlamentarne stranke glede predloga niso enotni. Gantar zagovarja nekoliko omiljen predlog vladnega zakona, ki ga je DZ enkrat že zavrnil. Predlaga, da bi ohranili zamrznitve plač, omogočili pa bi napredovanja v višje nazive ter prestavili povišanja nadomestil in drugih prejemkov za pol leta.

Poleg Zaresa bi bili o intervencijskem zakonu pripravljeni razpravljati v SD-ju, SDS-u in SLS-u, vendar le, če bo zakon predhodno usklajen s socialnimi partnerji. V DeSUS-u in LDS-u pa menijo, da predvolilni čas ni primeren za obravnavo tako pomembnega zakona. Podobno stališče imajo tudi v SNS-u.

Svoj predlog ima tudi sindikat državnih organov
Sindikat državnih organov Slovenije pa je predlagal, da se na podlagi pregleda učinkovitosti izvajanja dozdajšnjih varčevalnih ukrepov v obdobju od druge polovice leta 2008 do 23. maja letos sprejme poseben zakon za izvajanje teh ukrepov v letu 2012, pri tem pa naj se opredelijo cilji, kazalniki in odgovornost za izvajanje ukrepov.

Takšen pristop bo dal tudi konkretne rezultate v nekaj mesecih in na tej podlagi in preverjenih rezultatih bi sindikati izvedli usklajevanja z vlado o predlogu zakona o intervencijskih ukrepih za leto 2012 ter zmanjšali pritisk na omejevanje plač in drugih prejemkov, so prepričani v sindikatu.

Intervencijski zakon