Foto: BoBo
Foto: BoBo

Češka vlada je v sredo uvedla sankcije proti portalu Voice of Europe s sedežem v Pragi. Po navedbah češkega zunanjega ministrstva je namreč ta portal del ruske operacije vplivanja, katere cilj je postaviti pod vprašaj ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine.

Sorodna novica Na Poljskem naj bi razkrinkali rusko vohunsko mrežo. Češka proti Voice of Europe uvedla sankcije.

Belgijski premier Alexander De Croo je v četrtek zatrdil, da so nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z Voice of Europe, za to prejeli plačilo. Croo je ob tem potrdil, da so njihovi obveščevalci tesno sodelovali s češkimi kolegi pri razkritju proruskih omrežij. Imena posameznikov ostajajo neznanka, po navedbah čeških medijev naj bi šlo za politike iz Belgije, Francije, Nemčije, Madžarske, Nizozemske in Poljske. Portal je po poročanju češkega novičarskega portala Denik Nob objavljal mnenja politikov, ki so zahtevali, da EU ustavi pomoč Ukrajini.

Kot je razvidno s spletne strani SDS-a, so intervjuje za omenjeni portal v preteklosti podali predsednik stranke Janez Janša, nekdanji vodja njegovega kabineta Peter Šuhel in evropski poslanec Milan Zver. Pogovor z zadnjim je bil na strani, ki ni več dostopna, objavljen konec januarja. V stranki so ob tem poudarili, da so njihovi predstavniki za Voice of Europe izpostavili svoja proukrajinska stališča.

"Kot ste lahko tudi sami zasledili, je predsednik SDS-a v intervjuju, ki ga omenjate, med drugim govoril tudi o tem, da je zahodna podpora ključnega pomena za Ukrajino, in opozoril, da bi pomoč Ukrajini morala biti obsežnejša, da bi Ukrajina lahko uspešno zaščitila svoje ozemlje. Prav tako je kritično spregovoril tudi o državah, ki kljub sankcijam trgujejo z Rusijo," so sporočili iz SDS-ove službe za odnose z javnostmi. Kot so dodali, sta podobno odgovarjala tudi Šuhel in Zver. "Za intervjuje predstavniki naše stranke seveda niso prejeli plačila," so še pojasnili.

Kot je razvidno z videoposnetkov v produkciji Voice of Europe, ki so še vedno dostopni na platformi YouTube, je portal redno gostil evroposlance, pogosto s skrajno desnega pola, piše bruseljski Politico.

Škandal zaradi ruskega propagandnega omrežja