Vlada za sprejetje zakona potrebuje 60 poslanskih glasov, torej tudi opozicijske. Foto: Ergyn Žječi
Vlada za sprejetje zakona potrebuje 60 poslanskih glasov, torej tudi opozicijske. Foto: Ergyn Žječi

Vlada za sprejetje zakona potrebuje 60 poslanskih glasov, torej tudi opozicijske.

Zakon o fiskalnem pravilu je konec januarja prvo parlamentarno oviro sicer preskočil z zgodovinsko podporo 79 glasov, kar je presenetilo celo finančnega ministra. Ta danes pravi, da je sprejetje zakona o fiskalnem pravilu prvi naslednji cilj vlade: "Ta zakon opredeljuje ključne okvire in bo za prihodnje obdobje zagotavljal, da bodo spremembe, ki bodo narejene, strukturne," pojasnjuje Mramor.

Prepričevanje bo potrebno tudi v koaliciji
A pri sprejemanju zakona ne bo šlo zlahka. Pogovori finančnega ministra Dušana Mramorja z opozicijo se bodo nadaljevali tudi ta teden, a ta hip se zdi, da bo moral vložiti kar nekaj prizadevanj predvsem v uskladitev vsebine zakona o fiskalnem pravilu s koalicijskima strankama DeSUS in SD.

V NSi-ju bodo vztrajali pri zapisu švicarske formule v času gospodarske rasti. Kot je pojasnil Jožef Horvat, jih je o tem še dodatno prepričalo dogajanje glede uskladitve pokojnin ob proračunski razpravi: "Že se pojavljajo politični apetiti, kako bi 'pokonzumirali' gospodarsko rast. In tukaj je potrebno, da se vključi švicarska formula," je prepričan.

V NSi-ju so se z ministrom Mramorjem pogovarjali že v petek, ta teden je pričakovati še pogovore ministra z SDS-om. Za ZaAB ostaja najpomembneje, da bo konsolidacija javnih financ postopna in ne bo šla na škodo socialne države.

A ta trenutek se zdi, da lahko ministra Mramorja bolj kot opozicijske stranke skrbita partnerska DeSUS in SD. V stranki Desus so zadržani do rešitve, ki omejuje obseg sredstev za pokojnine, socialne transferje in plače javnih uslužbencev, kadar bi bilo treba slediti srednjeročnemu fiskalnemu cilju. V SD-ju, kot pravi Dejan Židan, zahtevajo izračune in čakajo, da jih jim minister predstavi. "Nimajo torej že vnaprejšnje podpore," pojasnjuje.

Druga obravnava predvidoma marca
Po napovedih bodo poslanke in poslanci drugo obravnavo zakona o fiskalnem pravilu opravili na redni seji prihodnji mesec.