Ivan Simič je bil v svoji karieri tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije. Foto: BoBo
Ivan Simič je bil v svoji karieri tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije. Foto: BoBo

Nekdanji direktor Dursa Ivan Simič je bil imenovan za v. d. direktorja srbske davčne uprave.

Srbska vlada je za vršilca dolžnosti direktorja srbske davčne uprave imenovala Ivana , ki je bil med letoma 2006 in 2008 tudi generalni direktor Davčne uprave RS (Durs). Simič bo novo funkcijo nastopil najpozneje 1. februarja.

Srbska vlada po navedbah tiskovne agencije Tanjug z imenovanjem "tega izrednega davčnega strokovnjaka" kaže jasno namero, da v čim krajšem času izvede obsežno reformo in modernizacijo davčne uprave.

53-letnega Simiča opisujejo kot enega največjih in najbolj poznanih davčnih strokovnjakov v regiji. Ob tem opozarjajo, da je kot generalni direktor Dursa izvedel reformo slovenskega davčnega sistema, ki je "pomembno razbremenila državljane in olajšala delo gospodarstvu".

Simič je bil od junija 2007 do julija 2008 tudi predsednik Evropskega združenja davčnih uprav, ki združuje 42 davčnih organov, od novembra 2009 do maja 2012 pa še član fiskalnega sveta slovenske vlade.

Zadnjih sedem let zapored so ga uporabniki portala Tax-Fin-Lex, ki ponuja davčne, računovodsko-finančne in pravne informacije, imenovali tudi za najuglednejšega davčnega strokovnjaka v Sloveniji, poroča Tanjug.

Simič ima poleg slovenskega tudi srbsko državljanstvo. Njegovi starši namreč izvirajo iz kraja Bioska pri Užicah. Govori slovensko, srbsko, angleško in nemško in ni član nobene stranke ne v Sloveniji ne v Srbiji, še navaja Tanjug.