Foto: Pixabay/Shahid Abdullah
Foto: Pixabay/Shahid Abdullah

Na Univerzi na Primorskem so nekaj zagovorov na daljavo že izvedli, nekaj jih načrtujejo še v prihodnjih tednih. A prorektor Darjo Felda ugotavlja, da jih bo manj kot v normalnih razmerah.

"Če se študentom ne mudi, če nimajo pred sabo službe in podobno, potem nekateri raje počakajo. Je pa tudi res, da številni študijski programi nimajo več diplome na koncu prve stopnje," je povedal za Radio Slovenija.

Na Univerzi v Novi Gorici so konec marca opravili prvi zagovor doktorske disertacije na daljavo. Vsem študentom, ki bodo želeli študij končati v letošnjem študijskem letu, bodo to omogočili. Prorektor Mladen Franko pa opozarja: "Tukaj imamo spet težavo, ker so na nekaterih študijskih programih diplomska dela lahko še vedno vezana na eksperimentalni del in tega bo treba na neki način prilagoditi."

Zagovor magistrske naloge na daljavo je že opravila Ana Bolčina iz Nove Gorice, ki v Ljubljani obiskuje pedagoško fakulteto. "Je bilo manj osebnega stika, kar je mogoče ena taka pomanjkljivost. Po drugi strani pa lahko tako pomembno nalogo opraviš iz domačega okolja, kar je prednost."

Na primorskih univerzah trenutno iščejo tudi možnosti, kako bodo v spomladanskem izpitnem roku izvedli izpite. Ena izmed možnosti so ustni izpiti na daljavo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.