Predsednik vlade opozicijskemu prvaku priporoča več potrpežljivosti. Foto: Goran Rovan
Predsednik vlade opozicijskemu prvaku priporoča več potrpežljivosti. Foto: Goran Rovan
Zoran Janković gasilci
Zoran Janković ne verjame v uspeh morebitne nove koalicije, ker se nekatere stranke ne držijo dogovorov. Foto: BoBo

Gospod Janez Janša, če ne znate, ne zmorete, poglejte si ankete, ki kažejo to vaše delovanje kot slabo delovanje za državo, in odstopite kot predsednik vlade. Za koalicijske partnerje, sploh Karla Erjavca in Gregorja Viranta, pa je škoda izgubljati besede o njunem preigravanju.

Zoran Janković poziva Janšo k odstopu
Zoran Janković
Janković po mnenju NSi-ja ne razume, da je v hudih časih treba stopiti skupaj. Foto: BoBo
Janković poziva Janšo k odstopu

Predsednik največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija (PS) in ljubljanski župan Zoran Janković je na tiskovni konferenci komentiral aktualne politične dogodke v državi. Izjave predsednika vlade Janeza Janše, da je Slovenija pred bankrotom, si po njegovem mnenju resen vodja ne bi smel privoščiti.

"Gospod Janez Janša, če ne znate, ne zmorete, poglejte si ankete, ki kažejo to vaše delovanje kot slabo delovanje za državo, in odstopite kot predsednik vlade. Za koalicijske partnerje, sploh Karla Erjavca in Gregorja Viranta, pa je škoda izgubljati besede o njunem preigravanju," je dejal Janković.

Sam pa bi se za novo koalicijo težko zavzemal, saj ne ve, kako bi se v njej držali dogovorov. Virant je namreč po Jankovićevih besedah hitro spremenil mnenje o opozicijskem predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ.

Državljanska lista je namreč še do torka podpirala predlog, nato pa je predsednik stranke Gregor Virant spremenil mnenje. "Ne preseneča me, da to naredi, to kaže na njegovo verodostojnost," je opozoril Janković in dodal, da Viranta sprašuje, ali je na njegovo odločitev vplival "kakšen stric".

Janković je imel svojo priložnost
"On je imel priložnost na začetku. Vsi vemo, kakšen je bil rezultat predčasnih volitev. SDS in jaz osebno smo dolgo čakali, da sestavi vlado. Imel je vse možnosti, matematika mu je šla na roko, a ni znal sestaviti niti vlade," je Jankoviću kmalu odgovoril predsednik vlade Janez Janša, ki je sicer z vlado obiskal Posavje.

Janša Jankoviću tudi predlaga nekaj več potrpežljivosti, saj se bo "še načakal in bi bilo dobro, da v tem času ne gunca preveč afen", saj je Slovenija v preveč resnem položaju.

PS pripravljen na vse
Janković je na vprašanje, ali bolj podpira možnost nove koalicije ali predčasnih volitev, odgovoril, da so v PS-ju pripravljeni na obe možnosti. Glede možnosti konstruktivne nezaupnice vladi pa je dejal, da je treba pri tem "znati šteti".

"Trdim, da ta vlada, ki je legalna, ne pa legitimna, nima koncepta rešitve te države, razen da govori, da vabi vse za reševanje oziroma pristop k projektu reševanja iz krize," je povedal Janković. Ob tem je tudi razkril, da po njegovih podatkih v devetih mesecih državni primanjkljaj znaša čez milijardo evrov, ob vseh vladnih ukrepih pa državo čaka še dodaten minus.

Velike težave zaradi slabe banke
Glede ponovno potrjenih zakonov o Slovenskem državnem holdingu in ukrepov za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke, je Janković razložil, da bo po njegovem mnenju slaba banka prinesla velike težave državi in državnemu proračunu.

Državni holding pa v PS-ju podpirajo kot sistem, ki zagotavlja upravljanje lastnika. Pri tem je poudaril, da o predlogu PS-ja o sestavi nadzornega sveta, ki izbere strokovno upravo, pri čemer ni pomembno, kdo je v koaliciji, niso hoteli razmišljati ali se pogovarjati.

Predsednik PS-ja ne podpira referendumov o omenjenih zakonih, vendar če ti bodo, se bodo jasno opredelili. V pogajanjih s socialnimi partnerji pa se je po njegovem mnenju finančni minister Janez Šušteršič izkazal za nekredibilnega, saj je javno govoril o tem, kaj so se dogovorili, čeprav se to ni zgodilo. "Pogajanja so nesmiselna, če ena stran ne ve, kaj se pogaja, ali pa si ne zapomni, kaj se pogajajo," je še povedal Janković.

Tudi NSi pohitel z odzivom
Na Jankovićeve kritike se je sicer prvi odzval poslanec NSi-ja Jožef Horvat, ki je povedal, da Janković očitno "ne razume, da je treba v teh težkih časih stopiti skupaj", in da s svojimi izjavami Slovenijo le po nepotrebnem deli. Iz Jankovićevih nastopov pa naj bi bilo očitno, da Janković nima alternative: "Kritiziranje vse povprek namreč ni rešitev."

Zoran Janković je nervozen
"Nervozo" Zorana Jankoviča ob torkovem ponovnem sprejetju zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank se po besedah Horvata lahko razloži le z določbami 33. člena tega zakona, ki pravi, da so člani upravnega odbora slabe banke dolžni vsak sum kaznivega dejanja članov uprav in nadzornih svetov bank takoj naznaniti pristojnim organom, kot tudi z določbami, ki določajo, da so zastaralni roki štirikrat daljši od zdajšnjih.

"Slovenska javnost namreč pozna vpletenost Zorana Jankovića v pridobivanje posojil, ko je šlo za gradnjo športnega centra Stožice," je razložil Horvat in med drugim dejal, da Janković očitno razmišlja o predčasnih volitvah, vendar bi to pomenilo "vsaj štiri mesece mrtvega teka te države".

Gospod Janez Janša, če ne znate, ne zmorete, poglejte si ankete, ki kažejo to vaše delovanje kot slabo delovanje za državo, in odstopite kot predsednik vlade. Za koalicijske partnerje, sploh Karla Erjavca in Gregorja Viranta, pa je škoda izgubljati besede o njunem preigravanju.

Zoran Janković poziva Janšo k odstopu
Janković poziva Janšo k odstopu