Po Sušnikovem mnenju se ljubljanski mestni svet vztrajno spreminja v neko banalno in nepotrebno zdraharsko združbo, ki že s svojim delom predstavlja oviro za razvoj. Foto: RTV SLO
Po Sušnikovem mnenju se ljubljanski mestni svet vztrajno spreminja v neko banalno in nepotrebno zdraharsko združbo, ki že s svojim delom predstavlja oviro za razvoj. Foto: RTV SLO
Zoran Janković
Po Jankovićevem mnenju se druge stranke v mestnem svetu ukvarjajo predvsem z volitvami, medtem ko sam zahteva od mestne uprave, da dela v dobro Ljubljane. Vedno bolj je tudi zadovljen, da ni član nobene stranke. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski SDS odhaja

Očitno so v vodstvu SDS-a ocenili, da predsednik ljubljanskega SDS-a Sušnik ni opravil svoje naloge, se je na Sušnikov odhod iz politike odzval Janković. "Verjetno je premalo blatil župana," meni.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na svoji redni novinarski konferenci pojasnil, da prvič sliši za neuradne novice, da naj bi odhajajoči predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS-a Peter Sušnik na letošnjih lokalnih volitvah nastopil na Listi Zorana Jankovića.

"Nisem še govoril s Petrom Sušnikom, zato ne vem nič. Je pa to ideja," je dejal župan o morebitnem nastopu Sušnika na njegovi listi. "Če je to Sušnikova želja, potem to kaže, da je Sušnik eden od članov SDS-a, ki je videl, kaj sem naredil v Ljubljani, in torej ne hodi z zavezanimi očmi naokrog," tudi meni Janković.

Janković: Kovačič je vedno škodil Ljubljani
Glede mestnega svetnika SDS-a Dimitrija Kovačiča, za katerega se šušlja, da naj bi sledil Sušniku pri umiku iz politike, pa je župan zagotovil, da ga na njegovi listi ne bo. "Zanj javno povem, da ga ne sprejmem na svojo listo, pa tudi če bi to hotel. Kovačič je namreč eden od svetnikov, ki je delal samo škodo Ljubljani, in to vedno." je zatrdil in dodal, da ga ne moti, da je Kovačič kritičen, ampak da piše neresnice.

Po Jankovićevem mnenju se druge stranke ukvarjajo predvsem z volitvami, medtem ko sam zahteva od mestne uprave, da dela v dobro Ljubljane. "Kupčkanje v mestnem svetu ni sprejemljivo," je dejal in spomnil na sodelovanje med SDS-om in SD-jem pri sprejemanju zadnjega mestnega proračuna. Na volitve bo šel Janković s svojo listo, na kateri ne pričakuje velikih sprememb. "Vedno bolj sem zadovoljen, da nisem v nobeni stranki," je dejal.

"Turk je dobrodošel na volitvah"
Glede morebitnega protikandidata na županskih volitvah, nekdanjega ministra Janševe vlade Žige Turka, pa je Janković povedal, da je Turk dobrodošel na volitvah. "Zdaj ne bom kritiziral ali hvalil kandidatov. Kar imam povedati, bom povedal na soočenju," je še dejal župan.

Kot je znano, je Sušnik že konec lanskega leta kolege v stranki obvestil, da noče kandidirati za nobeno funkcijo v MOL-u, zdaj pa se je odločil, da se povsem umakne iz aktivne politike. Razlogov za njegovo odločitev je več, a prav gotovo je najpomembnejši ta, da je prišel do spoznanja, da je treba prostor nameniti tudi drugim, zdaj občasno tudi zapostavljenim stvarem, navaja Sušnikove besede časopis Delo.

Po Sušnikovih besedah je najpomembnejši razlog njegova službena pot, ki mu je v preteklem letu prinesla nove, dodatne naloge. Kot je pojasnil, ga služba redno vodi tudi v tuje, oddaljene kraje, zaradi česar težko pride na seje odborov ali mestnega sveta.

"Mestni svet postaja nepotrebna zdraharska družba"
Sušnik poudarja tudi vztrajno spreminjanje vloge mestnega sveta kot organa občine v neko banalno in nepotrebno zdraharsko združbo, ki že s svojim delom predstavlja oviro za razvoj. Ta degradacija se bo po mnenju odhajajočega predsednika ljubljanskega SDS-a neizbežno nadaljevala, saj ni videti posebne volje, da bi mestni svet kdaj deloval kot organ dejanske izmenjave mnenj ali sprejema odločitev. Zadnji mandat je dal še dodaten razlog, da bi moral vsak svetnik resno vprašati samega sebe, čemu sem tu, še meni.

Tretji razlog je tudi želja, da se stranka, ki jo je vodil v zadnjih treh letih, okrepi z novimi pristopi in obrazi, je pojasnil in dodal, da novo zanimanje tako vrha stranke kot novih članov kaže, da je njegov cilj izpolnjen.

"Z Ljubljano se ni mogoče ukvarjati za hobi"
"Politično je Ljubljana preresna, da bi se z njo lahko ukvarjal le nekdo, ki ima politiko za stransko dejavnost, nekakšen hobi v prostem času. Ljubljanska politika zahteva, da se ji nekdo posveti z vsem navdušenjem. Tako bi bilo povsem neresno - nedostojno -, če bi se največja mestna stranka podala v predvolilni boj s predsednikom, ki tega preprosto ne more storiti. To so glavni razlogi za mojo odločitev. Do konca mandata bom ostal takšen, kot sem vedno bil, čeprav ne bo vsem všeč. Kako bo v prihodnje, pa ni več moja stvar, da bi ugibal," je pojasnil Sušnik.

Neuradno je tudi slišati, da o odhodu iz aktivne mestne politike razmišlja tudi nekdanji državnozborski poslanec Dimitrij Kovačič, ki pa o odločitev še razmišlja, piše Delo.

Ljubljanski SDS odhaja