Janez Janša se je odzval na eno izmed izjav Cirila Zlobca. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša se je odzval na eno izmed izjav Cirila Zlobca. Foto: MMC RTV SLO

"V intervjuju za spletno stran MMC RTVSLO je nekdanji član predsedstva RS g. Ciril Zlobec med drugim izrekel tudi naslednjo trditev:

»Leta 1991 sta naša ministra za obrambo in notranje zadeve Janša in (Igor) Bavčar z ustreznima ministroma Hrvaške sklenila vojaški pakt, da se bomo skupaj borili, čeprav se Slovencem ni bilo treba več. In to iz same želje, da bi bili tudi mi vključeni v kakšno veliko vojno. Noro. Dobesedno noro. Bil sem zraven, ko je potem predsedstvo ta sporazum razveljavilo, saj je Slovence direktno vključeval v vojno.«

Ta izjava g. Cirila Zlobca je debela in dokazljiva laž. Izjava o usklajevanju obrambnih aktivnosti v primeru napada JLA na Slovenijo in Hrvaško je bila namreč podpisana pred napadom JLA na Slovenijo 26. junija 1991 in ne po njem, ko naj bi se nam po Zlobčevo ne bi bilo treba več boriti. Dogovor sta v skupni javno objavljeni izjavi nekaj dni po podpisu spomladi leta 1991 potrdila tudi takratna predsednika predsedstev RS in RH Milan Kučan in Franjo Tuđman. Hrvaška ga je ob napadu JLA na Slovenijo prekršila, saj je dopustila tankom agresorske armade neoviran prehod preko svojega ozemlja. Prvič slišim, da naj bi ta dogovor predsedstvo RS razveljavilo. Zanimivo. Kje pa je bil ta sklep objavljen oziroma kdo je bil z njim seznanjen? V tajnem uradnem listu? Lahko g. Zlobec vsaj po 19 letih ta sklep predstavi slovenski javnosti? Če bi res obstajal, bi se morali namreč globoko opravičiti Hrvatom, ker jim že dve desetletji očitamo, da so nas leta 1991 pustili na cedilu.

S sklepom ali brez njega, g. Zlobec s to izjavo laže. S takšnimi lažmi očitno lajša svojo kosmato vest, ker je kot član vrhovnega poveljstva že po plebiscitu in samo nekaj mesecev pred vojno podpisal deklaracijo, v kateri nasprotuje ustanovitvi Slovenske vojske, nato pa je nekaj dni pred agresijo JLA na Slovenijo izdal tujim diplomatom in preko njih Beogradu natančen čas načrtovanega prevzema efektivne oblasti v Slovenske roke, kar je bil podatek, najskrbneje varovan z oznako državna skrivnost. Kot neposredno posledico te izdaje smo dobili tanke JLA na Primorskem dan prej, kot je Beograd prvotno načrtoval intervencijo. Za to zadnje dejanje bi g. Zlobcu v vsaki normalni državi sodili za veleizdajo. Več kot absurdno je, da nam danes takšni ljudje predavajo o patriotizmu in točijo krokodilje solze nad slovenstvom."