Prvak SDS-a in nekdanji premier Janez Janša je dejal, da zapisnik sestanka parlamentarnih strank, na katerega se nanaša domnevna izdaja tajnosti, ni bil označen kot tajni dokument po zakonu o tajnih podatkih. Foto: MMC RTV SLO
Prvak SDS-a in nekdanji premier Janez Janša je dejal, da zapisnik sestanka parlamentarnih strank, na katerega se nanaša domnevna izdaja tajnosti, ni bil označen kot tajni dokument po zakonu o tajnih podatkih. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Predsednica LDS-a in notranja ministrica Katarina Kresal je zagotovila, da kot ministrica ne vpliva na delo policije in se ne vmešava v konkretne postopke, ki jih ta vodi. Foto: MMC RTV SLO
Vabilo, ki ga je prejel Janša
Vabilo na zaslišanje, ki ga je dobil Janez Janša. Foto: www.sds.si

Ne dajem navodil, kako naj policija operativno vodi svoje delo, očitno je, da smo pred zakonom vsi enaki in gospod Janša bi se s tem že lahko sprijaznil.

Katarina Kresal
Kriminalisti zaslišali Janšo

"Žalostno je, da se slovenska policija zaradi pritiska predsednice parlamentarne stranke, ki je hkrati notranja ministrica, ukvarja z absurdno zadevo," je prvak SDS-a dejal po zaslišanju zaradi suma izdaje tajnih podatkov.

Po njegovih besedah naj bi bilo zdaj jasno, da je osumljen, da je s citiranjem Katarine Kresal v oddaji Odmevi RTV Slovenija izdal tajni podatek. Povedal je tudi, da postopka proti njemu ne razume kot pravnega, ampak kot političnega. Dodal je, da ne pozna nobene druge države v EU-ju, kjer bi se policija ukvarjala s sestankom predsednikov parlamentarnih strank. "Kolikor vem, samo v Belorusiji policija zaradi podobnih obtožb preiskuje vodjo opozicije," je dejal.

"Gospa Kresalova iz tega položaja nima dobrega izhoda," še meni Janša, ki je dejal, da se je postopka sicer prisiljen udeleževati, ker gre za uradno vabilo, a bo sodeloval le toliko, kolikor bo prisiljen.

Kot je znano, naj bi šlo za besede Kresalove z magnetograma srečanja predsednikov parlamentarnih strank o reševanju meje s Hrvaške. Srečanje je potekalo v vladnih prostorih avgusta 2007. Ker je bil sestanek zaprtega tipa, zdaj Janši očitajo izdajo tajnih podatkov.

Kresalova: Policija deluje samostojno
"Tako kot nisem naročila policiji, da naj začne voditi postopek zoper Janeza Janšo, ji tudi ne nameravam naročiti, da naj ga neha," je dogajanje komentirala notranja ministrica Katarina Kresal, ki je zanikala trditve, da pritiska na policijo. Ta je po njenih besedah povsem samostojna in vodi postopke zakonito v skladu s stroko. Na vprašanje, kako komentira Janševe navedbe, da se s primerom ukvarja elitna enota za organizirani kriminal, je dejala, da tega, kdo se s postopkom ukvarja, ni preverjala. Ime kriminalista, ki vodi postopek, pa je Janša po njenih besedah izdal javnosti v nasprotju z običajnimi pravili.

Povedala je še, da so kriminalisti tudi z njo opravili informativni razgovor, kjer so jo spraševali o okoliščinah v zvezi s sestankom, zapisnikom in magnetogramom.

Gantar že pri kriminalistih
Kriminalisti so v povezavi z zadevo že v sredo opravili informativni pogovor s predsednikom DZ-ja Pavlom Gantarjem, po poročanju Radia Slovenija, ki se sklicuje na neuradne podatke, pa naj bi se kriminalisti med drugim pogovarjali še s tedanjim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, predsednikom DZ-ja Francem Cukjatijem in še nekaterimi drugimi udeleženci omenjenega srečanja.

Gantar podrobnosti sredinega pogovora s kriminalisti ni želel razkriti, dejal je le, da so ga kriminalisti vprašali o nekaterih okoliščinah pogovora pred dvema letoma pri takratnem premierju Janši.

SDS: Šokantna podobnost z obtožbo pred 21 leti
Spomnimo, da so iz SDS-a konec junija sporočili, da je Janša vabljen na zaslišanje na policijo v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. Vabilo je po navedbah SDS-a "šokantno podobno obtožbi izpred 21 let", ko so na vojaškem sodišču v Ljubljani sodili Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu (JBTZ), in tako povezano s sodelovanjem nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji, s finančnim ministrstvom.

Na ministrstvu za finance so navedbe zanikali in zatrdili, da Isajlovič "nima nobene zveze s povabilom Janeza Janše na zaslišanje oziroma s povodom zanj", Kresalova pa je glede očitkov SDS-a dejala, da "takšen konstrukt politične zarote lahko slišiš samo od nekoga, ki nima občutka ne za čas ne za mero ne za politično dostojnost". Zagotovila je, da kot ministrica ne vpliva na delo policije in se ne vmešava v konkretne postopke, ki jih ta vodi.

Prav tako je očitke zavrnil v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek in dodal, da so postopek zoper prvaka SDS-a začeli sami po uradni dolžnosti na podlagi poročanja v medijih.

Janša in Kresalova na nasprotnih bregovih
Janša, ki je že po prejetju vabila na zaslišanje povedal, da se ga bo udeležil, je na TV Slovenija še dejal, da zapisnik sestanka parlamentarnih strank, na katerega se nanaša domnevna izdaja tajnosti, ni bil označen kot tajni dokument po zakonu o tajnih podatkih. "Če bi bil, bi moral o tem odločati jaz, kar pa nisem odločil," je dejal.

Kresalova je Janševe besede zavrnila in hkrati zatrdila, da je Janša v televizijskem soočenju z njo bral zaupne podatke iz zaupnega dokumenta. Po njenih navedbah je bil to magnetogram, ki ga ni imel nihče razen Janše. Janša ji je vrnil žogico z besedami, da koalicija premierja Boruta Pahorja uporablja represivne organe v politične namene, s povečanjem plač sodnikom pa tudi ustvarja koruptivno okolje za dosego političnega vpliva.

Na Janševe besede se je nato odzval tudi Borut Pahor. "Obtožbe so hude, ampak tisti, ki nosimo odgovornost za vodenje države, jih moramo znati prenesti, tudi če so neutemeljene," je v zvezi z Janševi očitki o uporabi represivnih organov v politične namene na dan državnosti dejal premier.

Ne dajem navodil, kako naj policija operativno vodi svoje delo, očitno je, da smo pred zakonom vsi enaki in gospod Janša bi se s tem že lahko sprijaznil.

Katarina Kresal
Kriminalisti zaslišali Janšo